Seksjon kontor og administrasjon TEMAKURS LIKESTILLING.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Advertisements

Innvandrerbefolkningen, utvikling
Saker hos LDO – et utvalg
Fagforeningens arbeid for mangfold
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
ANSETTELSER! Kort gjennomgang av ansettelses – rutinene
11Jeg i arbeidslivet.
Besøksadresse: Mariboes gate 13 Postadresse: Postboks 8048 Dep, 0031 Oslo Telefon: SMS: Grønt nummer: Faks:
Mangfold – på ordentlig! Del 1 – Krav i lovverket.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid
Hvordan har det seg at kvinner i gjennomsnitt tjener 15 % mindre enn menn pr time? Om arbeidet i Likelønnskommisjonen Anne-Jorunn Berg, professor ved Høgskolen.
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Religion på arbeidsplassen
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Ikke-diskriminering og likebehandling på arbeidslivets område Nasjonale lover: Arbeidsmiljøloven kap. 13: Vern mot diskriminering på grunn av politisk.
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Homofile og lesbiske arbeidstakere
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Oslo 4. og 5. mars 2010 Tariff 2010 Møte NLS. Unios medlemsforeninger s2 ForeningAntall medlemmer Utdanningsforbundet Norsk Sykepleierforbund87.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
HANDLINGSPLAN FOR FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON ROGALAND 2016 – 2017.
Hossein Banitalebi Lege Oslo Akutten bedriftshelsetjeneste.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
ARBEIDSTAKERS YTRINGSFRIHET - VARSLERVERN Nils Kristian Lie advokat.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Agenda: Kort gjennomgang av ARK, innhold og teori Gruppearbeid Presentasjon av rapport fra spørreskjemaundersøkelsen Gruppearbeid Oppsummering med skisse.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
YRKESORGANISASJONENES SENTRALFORBUND Fra  Tariff 2006  Utvalgsarbeid  Tariff 2007  HA 2007  Tariff 2008.
CEDAW Helga Aune.
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Kontor –og administrasjonsfaget i konkurranse med høyere utdanning
Nye eierskaps- og driftsformer i tannhelsetjenesten Forprosjekt
Permisjoner 3. april 2017.
Varslere – helter eller bråkmakere ?
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Rekruttering Navn på foredragsholder Dato
Hva er et tariffoppgjør?
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Likelønn og kjønns- diskriminering
HMS © Caritas Norge..
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Bruker vi arbeidsmiljøloven aktivt i våre virksomheter
Kurs for nye hovedtillitsvalgte
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
NÅR KJØNNET KOMMER I LØNNINGSPOSEN – FOR EKSEMPEL I HARSTAD
Arbeidsmetodikk Navn Dato.
Trakassering i norsk arbeidsliv
Forsterkningstiltak fosterhjem
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Å leve med tro og livssyn i Norge
Nå er vi spente!.
WORKSHOP!.
Folketrygden - alderspensjon
Dag Wiese Schartum, AFIN
Likestillings- og diskrimineringsloven
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Utskrift av presentasjonen:

Seksjon kontor og administrasjon TEMAKURS LIKESTILLING

2 HOVEDPUNKTER I TEMAKUSET 1.NOEN FAKTA OM LIKESTILLING 2.LIKESTILLINGSLOVEN MED ENDRINGER PER LIKESTILLING - TIL DEBATT 4.HOMOFILE OG LESBISKE I ARBEIDSLIVET 5.IKKE-DISKRIMINERING AV MINORITETSGRUPPER I ARBEIDSLIVET 6.LIKEBEHANDLING I ARBEIDSLIVET -NYE KAPITLER I ARBEIDSMILJØLOVEN 7.NYTTIGE KONTAKTER OG INFORMASJONSKILDER

3 HVORFOR TEMAKURS OM LIKESTILLING?  Økt kunnskap om likestilling - generelt og spesielt  Bevisstgjøre tillitsvalgte og medlemmer  Se helheten på tvers av kjønn, etnisk bakgrunn, samfunn og arbeidsliv  Omsette teori i praksis

4 NOEN FAKTA OM LIKESTILLING  "Minifakta" om likestilling" utgis hvert år av Likestillingssentereter  Eks. I 2003 var 74% av alle deltidsarbeiderne kvinner - ufrivillig deltid kvinner 73%  Gjennomnsittlig månedslønn heltid i oktober 2002 (sist tall) kr for kvinner og kr for menn  Kommunestyrer i perioden % kvinner  Kvinneandelen i allmennaksjeselskap juni 2004 er kun 11%  Kvinner hadde 30 av lederstillingene totalt - i offentlig sektor hele 45% i privat sektor kun 25%  Per oktober 2003 hadde bare 30% kvinner løpende lærlingkontrakter  Menn bruker 0,51 timer per dag til husarbeid - kvinner 1,59 timer per dag

5 Likestillingsloven  Første likestillingslov på slutten av 70-tallet  Loven var den gang kontroversiell og skapte debatt både før og etter at den ble vedtatt  Viktigste endringer fram til regler om kjønnsrepresentasjon i offentlig oppnevnte styrer, utvalg og råd mv. - positiv særbehandling av menn som søker seg til yrker og utdanning rettet inn mot omsorg for og undervisning av barn - omorganisering av likestillingsapparatet  Ytterligere behov for endringer i ønske om en mer framtidsrettet likestillingslov - en ikke-diskrimineringslov og en lov som skal legge til rette for likestilling mellom kjønnene

6 Den nye likestillingsloven er utvidet til å omfatte også:  Seksuell trakassering  Det innføres objektiv erstatningsansvar for lovbrudd i arbeidslivet  Arbeidsgivere og arbeidslivets organisasjoner får plikt til å sette i verk tiltak for å fremme likestilling  Styrket vern i forbindelse med graviditet og uttak av foreldrepermisjon  Likelønnsbestemmelsen får ny ordlyd - arbeid av lik verdi kan måles på tvers av faggrenser og tariffavtaler

7 Til debatt:  Har organisasjonen nok engasjement for likestilling?  Hva mener vi egentlig med likestilling?  Er deltidsstillingene en medvirkende faktor til at det er vanskelig å oppnå full likestilling?  Blir det mer likestilling av å la menn slippe til på kvinnedominerte områder?

8 Gruppeoppgaver:  Er likelønn et problem på din arbeidsplass? Hvis ja, hvordan mener du en best kan nå målet om lik lønn for likt arbeid?  Dersom vi skal fortsette å sette likestilling på agendaen, er da lovfestet krav om hele stillinger et virkemiddel?  Hvordan kan samfunnet generelt være med å endre kvinners og menns holdning til at tradisjonelle omsorgsoppgaver gjøres av kvinner

9 HOMOFILE OG LESBISKE I ARBEIDSLIVET  Homofile og lesbiske i arbeidslivet - hefte utarbeidet av Landsforeningen for lesbiske og homofil frigjøring (LLH)  Om LLH  Hva har homoseksualitet med jobben å gjøre?  Hva har homoseksualitet med arbeidstakerorganisasjonen å gjøre?  Hva kan arbeidstakerorganisasjonene gjøre?

10 Spørsmål til diskusjon eller refleksjon  Hvor mange lesber og homser skal det statistisk være på din arbeidsplass?  Hvor mange åpne lesber og homser er det på din arbeidsplass? - hvor åpne er de - overfor hvem og på hvilken måte?  Hva kan være årsaken til at en del lesbiske og homofile på din arbeidsplass ikke tør eller vil leve åpent?  Kan noen ha opplevd å bli trakassert eller diskriminert på grunnlag av seksuell orientering på din arbeidsplass? - hva ble gjort - hva burde blitt gjort?  Hva kan tillitsvalgte (og verneombud) gjøre for at det skal oppleves trygt "å stå fram" overfor kolleger?  Hva kan arbeidsgiver gjøre?

11 IKKE-DISKRIMINERING AV MINORITETSGRUPPER I ARBEIDSLIVET  Arbeidslivet i Norge i stadig endring  Nye krav til partene i arbeidslivet  Ivareta et godt og forsvarlig arbeidsmiljø på den enkelte arbeidsplass  Arbeidsøkere og arbeidstakere med minoritetsbakgrunn har krav på lik behandling, like muligheter og like rettigheter som etniske nordmenn  Mange arbeidstakere med minoritetsbakgrunn har universitets- og høyskoleutdanning  Diskriminering er det samme som forskjellsbehandling

12 Spørsmål til debatt  Organisasjonsgranden blant arbeidstakere med minoritetsbakgrunn er for lav. Er det fordi: - manglende kunnskap om norsk organisasjonsliv? - det er språkbarrierer? - en institusjon for "norske arbeidstakerinteresser? - kommunikasjonsproblemer?  Partssamarbeid funger - hva kan tillitsvalgte gjøre? - pådriver i forhold til å rekruttere til mangfold - ikke stille krav som ekskluderer store ansattegrupper - delta aktiv i rekrutteringsprosessen - si i fra når det tas usaklige hensyn

13  Et forsvarlig multi-etniske arbeidsmiljø - pådriver for retten til kompetanseutvikling - pådriver for retten til varierte arbeidsoppgaver - pådriver for anstendig lønns- og arbeidsbetingelser - etablere rutiner for behandling av saker som gjelder arbeidsmiljø og personkonflikter  - etablere rutiner som forhindrer represalier for den som tar opp en sak mot diskriminering - en konflikt er ikke ensbetydende med at arbeidsmiljøet er uforsvarlig - bevisst forebygge "vi-de"tenkning.

14 Likebehandling i arbeidslivet - nye kapitler i arbeidsmiljøloven  Den ble to nye kapitler i arbeidsmiljøloven fastsatt i Statsråd.  De nye kapitlene tar for seg diskriminering i arbeidslivet og forbud mot forskjellsbehandling gjennom hele arbeidsforholdet.  Likebehandling har tidligere vært regulert i lovens § 55A.  Bestemmelsene videreføres og utvides i de nye kapitlene som trådte i kraft fra 1. mai  Kapittel 10A forbyr forskjellsbehandling gjennom hele arbeidsforholdet.  I nytt kapittel 10B beskyttes arbeidstakerne mot forskjellbehandling/diskriminering

15  Med direkte forskjellsbehandling menes at en person som av ovennevnte grunner behandles dårligere enn andre blir, er blitt eller vil blitt behandlet i en tilsvarende situasjon.  Med indirekte forskjellsbehandling menes enhver tilsynelatende nøytral bestemmelse, betingelse, praksis, handling eller unnlatelse som faktisk virker slik at en person stilles dårligere enn andre av grunner nevnt i § 54B nr. 1 (om direkte forskjellsbehandling), med mindre formålet er saklig, og midlene som er valgt for å oppnå formålet er hensiktsmessig og nødvendig.  Trakassering anses som for forskjellsbehandling når en uønsket adferd finner sted med den hensikt eller virkning å krenke en annen verdighet.

16 Nyttige kontakter og informasjonskilder  Likestillingssenteret har følgende adresser: Postboks 8044 Dep Oslo Besøksadresse: Grensen 5 Oslo sentrum Telefon: Telefaks: e-post: Internettadresse:

17  Likestillingsombudets kontor som har følgende adresser: Likestillingsombudet Postboks 8048 Dep. N-0031 Oslo, Norge Telefon Telefax e-post: LLH har følgende adresse sentralt: Postadresse: Besøksadresse: Postboks 948 Sentrum Kongensgt OSLO Oslo Tlf: Faks: E-post:

18  Senteret mot etnisk diskriminering har følgende adresse: Besøksadresse:  Senter mot etnisk diskriminering Prinsensgt. 22  Postboks 677 Senterum  0106 Oslo  Telefon:  Telefax:   