NTNU – samarbeid med bransjen Fremtidens byggstudium Møte i policygruppe for bransjekontakt 14.oktober Tore Hoven Styreleder NLR.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Advertisements

Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
IHR: Ny organisering av Sentraladministrasjonen Høsten 2013.
Tore Hoven Avdelingsdirektør Teknologiavdelingen Vegdirektoratet
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Trondheim Helseklynge
Næringslivsringen Strategidokument Strategi for
Nærings-ph.d. Haugesund, august Hva er Nærings-ph.d?  En ordning der NFR gir støtte til en bedrift som har en ansatt som ønsker å ta en doktorgrad.
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
1 Hvor god er dagens norske ph.d. utdanning? Innlegg på Tekna Seminar ”Forskning og utdanning” Torsdag 15. oktober 2009 Prorektor forskning Kari Melby,
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Selbu. Gruppeoppgaver - JM Bygg- og miljøstudiets oppbygging 2007 Sem7,5 st.p 10Hovedoppgave (20 uker) 9Ikke-tek 4 (valg)Fordypningsemne (prosjekt - fordypnings.
1Næringslivsringen strategiplan 2002 STRATEGIDOKUMENT OKTOBER 2002 Innhold Næringslivsringens ( NLR ) formål Næringslivsringens langsiktige hovedmål Næringslivsringens.
Oslo kommune Vann- og avløpsetaten Næringens (VAVs) behov og forventninger til framtidens byggstudent Seminar i regi av Næringslivsringen februar.
Hva betyr samarbeidsavtalene for NTNU –
Sogn Arena Forventninger til hva samarbeidsavtalen skal bringe. ”Selbu”-seminaret 2011.
”Selbuseminaret” 2011 SAS Radison Blue Værnes 9-10 mars 2011 Tore Hoven Avdelingsdirektør Virksomhetsutvikling Vegdirektoratet.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
1 Bedriftssamarbeid som middel for økt rekruttering Et case fra Høgskolen i Vestfold 24. Okt 2008 v/Marius Imset.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
1 Struktur og kvalitet i norsk forsker- utdanning sammenliknet med andre land. Hva er et godt doktorgradsmiljø? Rektor Torbjørn Digernes, NTNU Leder av.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Hva er profesjonsretta forskning? Seminar om forskning for, i og på profesjoner – og om annen profesjonsrelevant forskning – Vibeke Bjarnø, Fakultet.
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Å studere etter Kvalitetsreformen Per Olaf Aamodt.
Nærings-ph.d.-ordningen Annette L. Vestlund, Divisjon for innovasjon.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Samspill mot suksess Jan Erik Korssjøen.
Faculty of mathematics and natural sciences Master education in ”offshore technology” in the Oslo region Anders Elverhøi Forskningsdekanus MNF.
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Internasjonalisering: Kan vi hevde oss? NIH som case Sigmund Loland Norges idrettshøgskole.
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
Kunnskap for en bedre verden Sommerjobb 2015 ? Tore Hoven Studieprogramleder bygg- og miljøteknikk.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Geir Anton Johansen Leder, TeknoVest Nasjonalt Råd for Teknologisk Utdanning Rådsmøte i Førde mai 2007 TeknoVest Utdanningsnettverk på Vestlandet.
Kunnskap for en bedre verden Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid Bjørn Sortland EiT-leder.
Vestfolds arbeid med EU-programmer Østlandssamarbeidet tirsdag 24. mai 2011 Thomas Slagsvold, EU-koordinator Vestfold
1 ForVei April 2012 Kunnskap for en bedre verden NTNUs visjon: Kunnskap for en bedre verden Legge premisser for kunnskapsutviklingen Skape.
Fra gruppe til team MMT270 Så langt er det gitt en innføring i kreative næringer, opplevelsesnæringer og medier/formidling. Vi har også sett på hvilke.
Strategi – Innspill fra IDI Kalvskinnet Ledermøte 22. mars 2017
Arbeidet med ny tilbudsstruktur for yrkesfag
Senter for læring og utdanning
Status HP Utdanning og læringskvalitet
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
MARKOM2020 Høgskolen Stord Haugesund – NTNU Ålesund – Arktisk Universitet UiT- Høgskolen i Sør-øst Norge.
Elisabeth Lackner Avdeling for fagstøtte
Handlingsplaner Utdanning - Status 2017
Overordnet strategi SV-fakultetet
Styrevedtak sak 2011/3533, 29/6-11.
NTNU som drivkraft i regional utvikling Nettverkskonferanse Ålesund
Universitetskommune 3.0 Trondheim kommune – NTNU
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Hvordan jobber FBA med internasjonalisering?
Førstelektorprogram ved UiT
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Prosjekt internasjonalisering
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

NTNU – samarbeid med bransjen Fremtidens byggstudium Møte i policygruppe for bransjekontakt 14.oktober Tore Hoven Styreleder NLR

Næringslivsringen Et samarbeidstiltak mellom byggenæringen og Studieprogram bygg- og miljøteknikk ved NTNU. Opprettet i 1999 – 53 medlemmer. Formål: Rekruttering av studenter Bidra til god og relevant undervisning og forskning Styre med representanter for medlemmene, NTNU og studentene Styret er også Studieprogramråd for Bygg og miljøteknikk

Prosjekt: Rekruttering her og n å Ta vare p å studentene Flere jenter p å bygg Hjelp til sommerjobb Et attraktivt byggstudium i samspill med n æ ringen Forskning og innovasjon

Byggstudiet NTNU – Søkere 1997 – 2008

Opptak og produksjon av kandidater på bygg Næringens behov = 250 +

”Fremtidens byggstudium på NTNU” Mai 2007: NTNU inviterer til samspill med byggenæringen om et næringsrelatert og bærekraftig byggstudium Vil vi forplikte oss til et samarbeid om utdanning av sivilingeniører som kan gi byggenæringen et løft på kvalitet og kompetanse? Et prosjekt med et budsjett på 3 mill og som avsluttes 2009

Byggstudiet på NTNU” – noen hovedtrekk : Studentrekrutteringen er utmerket Studieprogrammet er mangfoldig og variert, men modent for endringer Økonomien er elendig Rekruttering av lærere er i ferd med å bli et problem Byggenæringen forsker lite Næringen trenger flere nyutdannede – noen bransjer har meget svak studentrekruttering Byggstudiet har uklar organisasjon og ledelse

Aldersfordeling bygginstituttene 38 % er over 60 år

Endringer i byggenæringen Mange prosjekter er store og tverrfaglige Kontraktsformen endrer seg med økende andel totalentrepriser og forhandlede kontrakter Bedriftene samles i større enheter med internasjonal tilknytning og jobbing i team Leverandørmarkedet internasjonaliseres - innkjøp og logistikk står sentralt HMS, miljø og etikk er høyt prioritert Industrialisering er på veg Mangel på kompetente ressurser på alle nivåer

Nytt prosjekt ”Fremtidens byggstudium” Fase I. Delprosjekter. Utfordringene i næringen. Kartlegging av byggstudiets oppbygging og kvalitet. Organiseringen av byggstudiet. Næringens forventninger til kompetanse og kvalitet. Valgmuligheter og valgfrihet. Økonomiske rammebetingelser. Næringens rolle Fase II. Utvikling av ny modell for byggstudiet. Samordning av næringens engasjement og forpliktelser. Beslutninger Fase III. Iverksetting og oppfølging av beslutninger. Implementering av nytt studieprogram

Målbilde for Byggstudiet 2020 Et studium på internasjonalt nivå gjennom et unikt samarbeid mellom universitet, næring og forskning 1.Faglig innhold Et profesjonsstudium der alle fag har et akademisk og forskningsbasert fundament 2.Samarbeidet NTNU – næring – forskning Et forpliktende og organisert samarbeid som sikrer kvalitet og utvikling 3.NTNU som attraktiv arbeidsplass Stillingene ved NTNU, i næringen og i forskningen er like attraktive 4.Studentene Et studium som tiltrekker seg dyktige, motiverte og engasjerte studenter som ønsker å jobbe i næringen 5.Byggenæringens attraktivitet og plass i samfunnet En næring som innfrir samfunnets behov, og derigjennom er synlig, forstått og prioritert

Fremtidens Byggstudium – pågående aktiviteter Utvikling av nytt studieprogram Bredere felles basis, 3 + 2, fornyelse av BM fagene, styrking av ferdighetsfag, færre valgfrie emner, næringsrelevante fagprofiler Styrke organiseringen av byggstudiet og NLR Dedikerte ledere på heltid Mobilisere næringen i et langsiktig samarbeid Identifisere aktører og inngå samarbeidsavtaler: - støtte til studentene, undervisningsstillinger og stipendiater - oppgradering av laboratorier - økt engasjement i FoU Iverksette konkrete støttetiltak på NTNU Implementere nytt studieprogram høsten 2010

Samarbeidsavtaler Elementer i avtaler mellom bedrifter og NTNU Verdiskaping for begge parter gjennom støtte til: Professorat i fagområdet (1,2 mill/år) Professor II-stilling i fagområdet (0,25 mill/år) Vit.ass stillinger i fagområdet (0,65 mill/år) PhD stipend innen fagområdet (0,80 mill/år) Post-doc stillinger innen fagområdet (0,8 mill/år) Forskningsaktiviteter innen fagområdet … Oppgradering av laboratorier ……………

Hva ønsker vi å oppnå Et langsiktig næringslivsengasjement rettet mot bygg- og miljø studiet på NTNU (rekruttering, undervisning, laboratorier, forskning, mm) Et studieprogram som, innenfor de rammebetingelser som det er mulig å oppnå, møter byggenæringens forventningene til innhold og kvalitet En sikkerhet for at NTNU fortsetter å levere et tilstrekkelig antall sivilingeniører med relevant kunnskap og kompetanse for en mangfoldig og krevende byggenæring

Vil dette dekke vårt behov i dag ? Nei, vi har behov for tiltak på flere undervisningsnivå og bedre etterutdanning, gjerne i samarbeid med hele bransjen Sverige: Vägsektorns utbildningscentrum Danmark: Vejsektorens efterutdanning (Vej-EU) Norge ??