Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
Advertisements

Barnevernsbarns erfaringer- utdanning og helse
Kristin Karlbom Sveaas Barnesykepleier/Helsesøster
Barn utsatt for seksuelle overgrep
Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  E-post til foreldre  På ”It’s learning” eller.
Nettverkssamling for psykologer i kommunene Onsdag 18. mars 2015 NAPHA Helga Melkeraaen Seniorrådgiver/ helsesøster LMS/Korus.
Ungdata-undersøkelsen i Volda 2013 Standardrapport klassetrinn FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 39 – 40 Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 Antall:
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Ledende vernepleier Tone Kristiansen Hva gjør utfordrende atferd med helsepersonell? Regional seksjon psykiatri utviklingshemning/autisme.
Kunsten å lykkes med innovasjon i kommunen… Flekkefjord legger stein på stein for å få etablert en innovasjonskultur i organisasjonen…
Fakta 1 av 10 kvinner har opplevd å bli voldtatt Halvparten før fylte 18 år Ca. 1 % av menn har blitt voldtatt (NKVTS, 2014)
Ungdata-undersøkelsen i Volda 2013 Standardrapport kjønn (ungdomsskolen) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 39 – 40 Klassetrinn: 8. – 10. klasse +
DU SER DET IKKE PÅ MEG å leve med overgrepserfaring.
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
2 3 Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater.
KAMPANJE 2014: NEI ER NEI! Voldtekt og menneskerettigheter i Norge.
Myke trafikanter Falkeid idrettslag ønsker å legge til rette for myke trafikanter og vil ha mest mulig av trafikken bort fra selve idrettsområdet.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Vi setter høye krav til oss selv Vi krever mye av andre Vi oppnår gode resultater
Norskfaget i 1. klasse.
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Sokrates.
Krisesenteret i Telemark
Barneverntjenesten i Åmot
OPPLÆRINGSPROGRAMMET
INFORMASJON OM BARNEVERN
Formålet med opplæringen er å forebygge vold i familien og vold som begås av nære omsorgspersoner samt øke kunnskapen om hvilke konsekvenser volden har.
Hundetrening skole Levert av:
Avdekkingskompetanse Veiledning til kommuneansatte
Berit Voktor, helsesøster / prosjektleder Bodø
Familieråd En for alle, alle for en
Idretten er så stor del av identiteten min.
Trym Nordstrand Jacobsen
Alkoholservering på større arrangement der barn, unge og familier er målgruppe Hensynet til barn og unge Barn og unge er et område som engasjerer.
Framgangsmåte i mobbesaker
Foreldrenettverk Kristine Hasund
24 november 2017 Elisabeth Wold
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Kapittel 1 Helse og sykdom
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Trygt og godt skolemiljø
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
Strategisk plan Forebyggende arbeid barn og unge
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Psykisk helse.
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
Nettverkssamling HELSE OG SOSIAL | AVDELING
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Denne presentasjonen er ment for ungdom
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Trude Senneseth, psykologspesialist / FJELL KOMMUNE
Sokrates.
Kompetansedager om omsorgssvikt og overgrep Dag 3: Kunnskap gir mot til å se og trygghet til å handle.
Voldsforebyggende opplæring
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
UNGDOM OG LOVBRUDD Om kriminalitet og konsekvenser
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Velkommen til foreldremøte om
Foreldremøte 9.klasse
Utskrift av presentasjonen:

Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker med voksne. Vi lever i en tabukultur. Vi tror ikke at sånt skjer med barn vi kjenner og møter, vi lærer heller ikke så mye om det. ILDSJELARBEID

Tallenes tale: Du kommer til å møte et voldsutsatt barn 13 %: Utsatt for seksuelle overgrep før fylte 13 år, voldtekt og/eller alvorlig fysisk vold fra foresatte barn lever med alvorlig vold hjemme (i løpet av et år) Ungdom utsatt i betydelig grad Danmark: Hvert 5. barn i 8. klasse har vært utsatt for vold fra foreldre siste år. Mange over en lang periode (2010)

Multippel viktimisering (NKVTS) Seksuell omgang før fylte 13 år med en minst fem år eldre person Voldtekt før fylte 18 år Alvorlig vold fra foresatte Vitne til vold mellom foresatte Psykologisk vold fra foresatte 10 prosent kvinner 6 prosent menn svarer ja på 2-5 kategorier nordmenn!

Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre barn lever med foreldre som har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering, og/eller et såpass alvorlig alkoholmisbruk at det sannsynligvis går utover daglig fungering Dersom vi bare regner klart alvorlige lidelser: barn (12,2 %)

Hva skjer i tabukulturen? Overidentifisering med voksne Bagatellisering/ benektning Problemforflytning ”Drømmeløsninger” Aktivitet uten mål og mening

”Vi stryker alle sammen” (C. Øverlien) ”Barn som lever med vold i familien-prosjektet”: Unge viste sterk mistillit til hjelpeinstansenes og voksnes vilje og evne til å hjelpe dem. Fryktet represalier hvis de fortalte om volden. ”Vi definerer alt som ungdomsproblemer” (Øverlien)

Problemforflytning: Når barnet blir problemet Tror ingen noen gang har spurt meg hvordan jeg har det og hvorfor jeg oppfører meg som jeg gjør Vilde, 19 Jeg tenkte ikke på at jeg kunne ta opp problemene hjemme med lærerne. Det var gangetabellen, ikke ”hvordan går det hjemme?” Kjell, 21 De sendte meg på ART. Jeg forsvant litt inn i psykiatrien. Ble vant til belteseng Mia, 18 De ville gi meg ADHD-diagnose. Men jeg hadde jo ikke ADHD, jeg hadde det jævlig Håvard, 20

Barn har mange former for språk

… og det har voksne også Akuttplassering Atferd Frafall Behandlingsresistent Oppmerksomhetssyk Atferdsvanskelig Bruker Tilsynsfører Tiltaksplan Klient Saksbehandler Kurator Avlastningshjem Ansvarsgruppe Selvmordskandidat Kronisk suicidal Institusjon t

Moderne hjerne – og traumeforståelse ”There is nothing more biological than experience”. ”Hjernen er bruksavhengig”. Dr. Bruce D. Perry

Fagfolk advarer: ”Atferdsdiagnoser som ADHD hos barn kan skjule at de egentlig er utsatt for vold og seksuelle overgrep.” Willy-Tore Mørch, prof. i barn og unges psyk. helse ”Vi må slutte å diagnostisere barn, behandle barn, før vi vet om de er utsatt for vold og overgrep.” Psykologspesialist Dag Ø. Nordanger

”Christoffer ble på en måte hørt. Men de voksne slutta å spørre da han slutta å snakke” Kari Evensen, utdanningsdirektør Vi har ikke tid Vi har ikke kompetanse Barn kan ljuge

Barn forandrer Norge

Fra ildsjelarbeid til systematisk arbeid Forankret i: -et menneskesyn/barnesyn og verdisett -ledelsen -en levende plan -felles kulturbygging -et felles kunnskapsgrunnlag – tverrprofesjonelt

”Vi må alltid spørre hvorfor” (Hassan, 11)