Barn og unge rapporterer til FN om sine rettigheter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

IDRETTSLIG AKTIVITET BLANT ELEVER I VIDEREGÅENDE SKOLE
Hva ønsker medlemmene ifm det nye regjeringskvartalet? Undersøkelse blant jurister ansatt i departementene, mai 2014.
FNs konvensjon om barns rettigheter
Hvem skal bestemme?.
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Barns rettigheter - personvern
Hurum PPTs erfaringer med LP
Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Tema SaksbehandlerDato Skyggerapportering til FN-komiteen for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne Liv Arum, Generalsekretær i FFO.
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Hva er, og hva skal en ”Blimedno- arbeider” gjøre? •Blimedno er en innovativ idé – noe helt nytt innenfor folkehelsetenkningen! •En Blimedno-arbeiders.
GÁIVUONA SUOHKAN – KÅFJORD KOMMUNE
Barn og unges rett til deltakelse
”Det koster å være kul!” ”Knapphetens tyrrani!
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Langt igjen ”I forhold til utdanning og arbeid er funksjonsnedsettelse en risikofaktor” Toril Heggen Munk Nestleder.
Samtaler i Den hemmelige hagen
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Kjennskap til – og oppfatning av Lom juni Om undersøkelsen Undersøkelsen henvender seg mot et representativt utvalg av befolkningen i hele Norge.
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Det du gjør, gjør det helt Bedre samordning for utsatte barn og unge (NOU 2009:22) Geir Kjell Andersland Hafjell, 17. mars 2010.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Nasjonale prøver.
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Bruk av skadedyrmidler i skoler og barnehager
Institutt for spesialpedagogikk Hvem er prinsene og prinsessene? stipendiat Hege Knudsmoen, Oslo barnevernsamband
Ungdom som selger eller bytter sex
Resultater etter KBLs opplæring i husleieloven og forvaltningsloven
FNs barnekonvensjon artikkel 29 (1) og det samiske folk: en rettsosiologisk studie Hadi Khosravi Lile.
Ungdomspolitiske møter skal Legge til rette for debatt rundt temaer og prioriteringer som er angitt av: EUs strukturerte dialog med ungdom EUs politiske.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Og.
Det nytter ikke å ha rett om man ikke får rett barneombud Anne Lindboe Lucy Smiths barnerettighetsdag 5. November 2014.
L IKESTILLING Likestilling sett fra to studenters synspunkt 2008.
Medvirkning og medborgerskap i skolen
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
MED FN FOR EN RETTFERDIG VERDEN
Drop-in Vennesla Kommune 3/ v=imKh51Ur3e8.
Kjell Erik Øie Statssekretær
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom.
Samling for skolenes leder(e) for elevdemokrati og helhetlig læringsmiljø-høringsseminar 11. mai 2014 Orientering om nytt ressurshefte om arbeid mot krenkende.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Alle barn har rett til utdanning!. ”Hjelp skal ikke være gaver, men hjelp til selvhjelp mellom likeverdige, der alle bidrar etter evne ut fra en følelse.
Barn på flukt Presentasjon fra Redd Barna Norge.
Educational pathways of minority youth: Intersections of gender, class and ethnicity Prosjektleder: Jon Lauglo, NOVA / Ped.Uio / Nifu-Step Prosjektmedarbeidere:
Fra bekymring til handling – gjør noe med det Barneombudet v/seniorrådgiver Tone Viljugrein Bodø 6.september 2011.
Barn på flukt Presentasjon fra Redd Barna Norge. Hurra – Barnas rettigheter fyller 26 år! Mange stater bestemte i 1989 at barn skulle ha egne rettigheter,
Fylkesmannen i Oslo og Akershus Nytt fra barnehageområdet Barnehageforum Ny St. melding våren 2016 Ny Rammeplan fra 2017 UDIRs støtteressurser:
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven, menneskerettigheter, lov om barn og foreldre, barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Høgskolen i Sør-Trøndelag EVALUERING AV INNTAKSKVALITET Høsten 2008 RAPPORT: AFT Antall studenter: 140.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.
Synliggjøre bibliotekenes viktige posisjon i samfunnet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt Bevisstgjøre bibliotekansatte på hvor viktig.
KS Utredning og Dokumentasjon
Idretten mister ungdommen
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
Bli elevmentor i Drømmeskolen!
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Utskrift av presentasjonen:

Barn og unge rapporterer til FN om sine rettigheter Ungdomskunnskap 12.01.10

Sandbæk & Einarson (2008) NOVA har på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet utarbeidet en rapport som formidler barn og unges egne synspunkter på hvordan det er å vokse opp i Norge. Rapporten ble levert som et vedlegg til Norges fjerde rapport til FN om oppfølgingen av barnekonvensjonen. Barn og unge rapporterer til FN om rettighetene sine. Vedlegg til Norges fjerde rapport om barnekonvensjonen, NOVA rapport 2/2008

FNs barnekonvensjon Barnekonvensjonen bygger på tre pilarer Beskyttelse (protection) Forsørgelse (provision) og Deltakelse (participation) De grunnleggende prinsippene i konvensjonen som oftest nevnes er; Barnets beste (artikkel 3), Barnets rett til å delta og bli hørt (artikkel 12), Prinsippet om ikke diskriminering (artikkel 2) og Barnets rett til optimal utvikling (artikkel 6). Se også : FN sambandet Redd barna Barneombudet Rettighetsbasen

Spørsmålene i rapporten Kjennskap til barnekonvensjonen Skole Fritid Helse/sosial Spørsmål som berørte temaer som etniske minoriteter, barn med funksjonshemninger, likestilling mellom gutter og jenter skulle inkluderes I tillegg kunne de åtte kommunene selv velge temaer, for eksempel satsingsområder i kommunene Barn og unge fikk også anledning til å sette egne temaer på dagsorden Til sammen besvarte 1274 barn og unge i de åtte kommuner som deltok i rapportering til NOVA(Sanbæk & Einarsson, 2008) .

Vi drøfter barn og ungdommens stemmer i rapporten; I rapporten har man latt barn og ungdommens svar komme frem som egne sitater. Vi ser på noen eksempler for drøfting…

NOVA anbefaler mer informasjon om menneskerettigheter i skolen ”Omtrent halvparten av barn og unge i deltakerkommunene kjente til FNs barnekonvensjon. Flere enn det visste at de hadde rettigheter, men opplæring og praktiseringen av barns rettigheter på skole og i fritiden kan uten tvil forbedres, og undersøkelsen avdekket kommunale variasjoner” (Sanbæk & Einarsson, 2008) Sanbæk & Einarsson konkluderer derfor med at det ikke er noen faktisk sikring av at barn og unge i Norge får kjennskap til barnekonvensjonen, sine egne rettigheter og hvilken betydning den har for dem. ”Det kan være verdt å vurdere om menneskerettighetsopplæringen må integreres i skolen og være et gjentatt tema fra barnehage til høyere utdanning” (Sanbæk & Einarsson 2008).