Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

De dårige følelsene. Veiene ut..
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
22 tips for den faglitterære forfatteren
Juss, etikk og panikk på nett Redaksjonelt drivhus - renuion Svolvær, 2.-4.april 2008 Arne Jensen, Norsk Redaktørforening.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
Vurdering av kilder Kildekritikk.
Hvorfor satse på nett? 3,2 millioner nordmenn har tilgang til internett (2006). Folk bruker nettet først for å skaffe informasjon. Internett er den billigste.
KAFFEKURS Tips til behandling av e-post Mars, 2014 Mars 2014.
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Forskningsmetoder i informatikk
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Hanne Harlem Kommuneadvokat Oslo kommune
GROW modellen.
Sikkerhet - bakgrunn og introduksjon til kryptosystemer
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
REKLAME.
Ideutvikling - Problemdefinisjonen. Hva gjør de erfarne problemløserne? •Samler og analyserer informasjon og data •Snakker med mennesker som kjenner problemet.
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Søking og referansehåndtering Rurik Greenall universitetsbibliotekar Universitetsbiblioteket i Trondheim.
Forskningsmetode og referansebruk Lill Kristiansen, item.
Kvalitativ metode i markedsforskning
Anette Kure Bibliotekar  Det dere gjør her ved Høgskolen er en forberedelse til og en øvelse i forskningsarbeid.  All forskning og alt akademisk.
Hvordan skrive en god utredning?
I dag snakker vi om: Brukergrensesnitt med kvalitet Bruksegenskaper Normans 7 stadier Testing med papirprototyp.
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Kildekritikk A04 – V2006 Fagenhet for IKT. Nettressurser - kildekritikk På Internett kan hvem som helst publisere nær sagt hva som helst –Side om side.
Forelesning 12: Hume Narve Strand.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Hvordan finne litteratur til bacheloroppgaven?
Workshop for masterstudenter Torsdag. 5.februar 2009.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
REFERANSETEKNIKK Forelesning for: Spesialpedagogikk tirsdag tirsdag Anette Kure.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Nyhetsartikkel.
Hva skjer med klienten i brukerens tidsalder? Ingerid Aamodt
Argumenterende tekster
Åpne læringsmiljøer- kunnskapskonstruksjon mellom verktøy, elever og lærere. Resultater fra LAVA Læring Ingvill Rasmussen, InterMedia, UiO.
Evaluering av informasjon på Internett Kildebruk og kritikk Universitetsbibliotekar Hilde Westbye Det juridiske fakultetsbibliotek Universitetet i Oslo.
Fagartikkelen Arbeidskrav for å få gå opp til muntlig eksamen våren 2009.
Erkjennelsesteoretisk fundamentalisme. Fundament Overbygning Prosjekt: Bygg opp fra basis.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
LESEARBEID Elevene kan bruke disse kortene i selvstendig lesearbeid på skolen. Kortene er delt opp i før, under og etterarbeid. Lærer kan også bruke kortene.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Likkledet i Torino Likkledet i Torino er et drøyt fire meter langt og en meter bredt tøystykke av lin med et bilde av en mannskropp med merker etter.
​Kildekritikk 7. trinn ​Tilegne og behandle Rammeverket TONE.
Argumenterende tekster
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
Hamar katedralskole Biblioteket
Hvordan skrive egne dilemma
Prosjektoppgaven.
Hvilke plattformer bruker dere?
Digital startpakke kurs 3
Gang.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Studentenes skriveprosess – må hodet alltid bli så «tungt og tomt»?
Analysere nyheter
Barneverntjenestenes erfaringer med bruk av tolk
Venner & valg Velkommen.
Sitering, referering og plagiering
Utskrift av presentasjonen:

Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett

Hvem skrev dette? Hvordan skal du kunne vite hva slags verdi informasjonen har dersom du ikke vet hvem som har skrevet den? Hvordan skal du avgjøre om informasjonen er troverdig slik at du kan sitere den? Noe av det første man bør gjøre er å finne ut hvem som er forfatter og om forfatteren er kvalifisert til å uttale seg om temaet. Hva er forfatterens kvalifikasjoner og erfaringer, hva annet kan forfatteren vise til av arbeid? Hvordan skal du kunne vite hva slags verdi informasjonen har dersom du ikke vet hvem som har skrevet den? Hvordan skal du avgjøre om informasjonen er troverdig slik at du kan sitere den? Noe av det første man bør gjøre er å finne ut hvem som er forfatter og om forfatteren er kvalifisert til å uttale seg om temaet. Hva er forfatterens kvalifikasjoner og erfaringer, hva annet kan forfatteren vise til av arbeid?

Hvem har publisert dette? Hvem publiserte dette og hvilket rykte har denne utgiveren? Hvor lenge har de holdt på? Hva annet har utgiver gjort og har de noen innflytelse lokalt, nasjonalt eller globalt? Utgivere kan på samme måte som forfattere være partiske - så det å kjenne til hensikten bak publikasjonen kan være smart når du skal avgjøre informasjonens troverdighet Hvem publiserte dette og hvilket rykte har denne utgiveren? Hvor lenge har de holdt på? Hva annet har utgiver gjort og har de noen innflytelse lokalt, nasjonalt eller globalt? Utgivere kan på samme måte som forfattere være partiske - så det å kjenne til hensikten bak publikasjonen kan være smart når du skal avgjøre informasjonens troverdighet

Datering Informasjon kan raskt bli utdatert. Vil du finne informasjon om en spesifikk hendelse så er den beste informasjonen skrevet i nærheten av dato for hendelse. Skal du se på nyere trender eller hendelser eller et tema der endringer skjer raskt så bør ikke informasjonen være for gammel. Informasjon kan raskt bli utdatert. Vil du finne informasjon om en spesifikk hendelse så er den beste informasjonen skrevet i nærheten av dato for hendelse. Skal du se på nyere trender eller hendelser eller et tema der endringer skjer raskt så bør ikke informasjonen være for gammel.

Nøyaktighet Hovedhensikt: å undersøke om bevis og fakta som blir lagt fram kan støttes på uavhengige sider. Ikke alt kan nødvendigvis verifiseres uten at man må konkludere med at det er oppspinn, men det kan også være en mulighet. Er det konkludert på bakgrunn av og i samsvar med fakta? Er ord skrevet riktig og grammatikk korrekt? Hvis nei; hva annet kan da være feil? Er det for nytt til å verifiseres av andre? Har informasjonen nok substans til likevel å være troverdig? Hovedhensikt: å undersøke om bevis og fakta som blir lagt fram kan støttes på uavhengige sider. Ikke alt kan nødvendigvis verifiseres uten at man må konkludere med at det er oppspinn, men det kan også være en mulighet. Er det konkludert på bakgrunn av og i samsvar med fakta? Er ord skrevet riktig og grammatikk korrekt? Hvis nei; hva annet kan da være feil? Er det for nytt til å verifiseres av andre? Har informasjonen nok substans til likevel å være troverdig?

Eksterne kilder Kan eksterne henvisninger bli funnet? Hva sier de, er de enige eller uenige? Vær en detektiv når det gjelder å finne og evaluere eksterne kilder: Er informasjonen objektiv? Dersom den er subjektiv; får den støtte av (andre) eksperter? Er informasjonen bare fri fantasi eller er det en personlig mening ? Kan eksterne henvisninger bli funnet? Hva sier de, er de enige eller uenige? Vær en detektiv når det gjelder å finne og evaluere eksterne kilder: Er informasjonen objektiv? Dersom den er subjektiv; får den støtte av (andre) eksperter? Er informasjonen bare fri fantasi eller er det en personlig mening ?