Cecilie Gangsø GLU 5 - 10 7.12.2010 EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Noen utfordringer for skolene
Advertisements

Kan læringsutbytte dokumenteres?
KLASSELEDELSE.
Ulikheter og variasjoner
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Levanger kommune enhet Relasjonelle faktorer i læringsmiljøet Bunntekst 1 Materiell for helhetlig arbeid med læringsmiljø, U.dir, StåstedsanalysenElevundersøkelsenForeldreundersøkelsenFaktorer.
Professor Thomas Nordahl
Rolighetsmoen barnehage
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
ELEVMEDVIRKNING.
Generelle tiltak og forebygging
Læringsmiljø Bunntekst.
Klasseledelse Grete Sørensen Vaaland og Sigrun K. Ertesvåg
Klasseledelse Grete Sørensen Vaaland og Sigrun K. Ertesvåg
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Den gode lærer Elevrådskonferansen 2009 Petter Hagen 4. november 2009.
Systemrettet arbeid i PP-tjenesten
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Ulikheter og variasjoner
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Klasseledelse og tilbakemeldingskultur
Finsk skole møter svesk
Ine Skog, Ida Bøhmer, Anders Sandvik og Aleksander B. Andersen
LP-modellen fra et rektorperspektiv
IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell,
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Velkommen til et nytt skoleår!
Berit Bratholm: LÆRER SOM VEILEDER
Eksamen i pedagogikk og elevkunnskap
Pedagogikk og elevkunnskap
Hvordan skape et godt læringsmiljø?
PEL-eksamen Glu 5-10.
EKSAMEN I PEL Marthe Gangsø,
P ROSJEKT OM FAGTEKSTER Av Annette, Vegard, Ingrid og Sindre Hedrum u.skole.
Eksamen Hva har jeg lært?.
PEL eksamen Av Sindre Gusfre Berge Lærerrollen - motivasjon
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
Læreren som leder Rapport 2006 Et kompetanseløft på området læringsmiljø.
Tilpasset opplæring i et historisk perspektiv
SÄLJÖ: LÆRING I ET SOSIOKULTURELT PERSPEKTIV
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
Bourdieu og sosiale utdanningsforskjeller
Forskjell på folk. Krav om differensiering i norsk skole
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
ETTERUTDANNING TØNSBERGBARNEHAGENE
Vurdering for læring Camilla Wiig, 3.nov.2011.HIVE.
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
Enhet skole Hemnes kommune Strategisk plan
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Observasjonsoppgave praksis
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
En kvantitativ og kvalitativ analyse av forskjeller og likheter mellom skolene. Rapport av Thomas Nordahl, Sølvi Mausethagen og Anne Kostøl. Høgskolen.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Finsk lærer i svensk skole
IKT for læring Mattias Øhra.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Autoritet i klasserommet
«Alle med» Skåredalen skole
Vår skole på Fornebulandet
Utskrift av presentasjonen:

Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP

Tema Læringsmiljø Relasjoner Klasseledelse

Læringsmiljø Avgrensning: Undervisning Læringsutbytte Ytre rammefaktorer Elevforutsetninger Forhold som har innvirkning på læringsmiljøet, men som ikke ligger i begrepet læringsmiljø.

Faktorer i læringsmiljøet Relasjoner mellom lærer og elev Klasseledelse Relasjoner mellom elevene Bruk og håndhevelse av regler Forventninger til elevene (Kjærstadlie m.fl. 2007;Nordenbo m.fl. 2008; Hattie 2009 i Nordahl i Lillejord m.fl. 2010)

Utdrag fra relasjonsoppgaven om læringsmiljø. Et godt læringsmiljø vil være med på å fremme læring, trivsel og helse. Det bidrar til god sosial kompetanse, gode faglige prestasjoner og motiverte elever som igjen påvirker læringsmiljøet. Læringsmiljøet blir påvirket av en rekke faktorer som blant annet relasjoner, klasseledelse, vennskap, forventninger til læring, verdier og deltakelse i sosiale fellesskap. Læreren er i hovedsak den største påvirkningsfaktoren og spesielt da lærerens relasjoner og ledelse (Nordahl 2010). (Relasjonsoppgaven 2010)

Relasjoner Positive og negative relasjoner «Positive relasjoner er de relasjonene der elevene kan føle seg trygge og føle at de blir verdsatt, respektert og anerkjent av læreren. Læreren må være en som støtter og gir omsorg til elevene og viser en genuin forståelse for elevens situasjon. For å kunne få til dette er det avgjørende at det er en åpenhet og nærhet i kommunikasjonen dem i mellom (Drugli og Nordahl i Lillejord mfl 2010). Lærerens relasjoner til elevene er med på å forme elevenes trivsel og læring og påvirker i stor grad læringsmiljøet. Elever som har et gjensidig og åpent forhold til læreren kan utvikle seg til å bli autonome selvstendige individer som tørr å prøve og feile. Det er en relasjon der elevene er trygge på lærerens reaksjoner og kjenner til lærerens forventninger, spesielt med tanke på hvilke faglige krav de må leve opp til (Ibid)» (Relasjonsoppgave 2010).

Relasjoner Sosiokulturelt læringsperspektiv: «Det sosiokulturelle perspektivet på læring tar utgangspunkt i mennesket som et aktiv medlem av et sosialt fellesskap. Der kunnskapen blir til i interaksjon med andre mennesker og ligger distribuert mellom menneskene (Säljö 2009, Dysthe 2001). I lys av dette vil et sosiokulturelt læringsmiljø forutsette sosialt samspill og kommunikasjon mellom elever og mellom læreren og elevene. Siden kommunikasjon blir formet av de relasjonene de kommuniserende har til hverandre vil det være avgjørende for samspillet at det er en positiv relasjon (Nordahl 2010)» (relasjonsoppgaven 2010). Sosial kompetanse

Lederstil Autoritativ og varm: «læreren leder klassen, underviser, viser varme og kontroll og har læring som mål» (Nordahl i Lillejord m.fl. 2010:212)

Klasseledelse Lærerens evne til å skape et positivt klima eller læringsmiljø Lærerens evne til å motivere elevene til arbeidsinnsats Lærerens evne til å etablere og opprettholde arbeidsro (Nordahl i Lillejord m.fl.2010) For å få til dette må læreren ha tydelige: Tilbakemeldinger Forventninger Regler

Pensumlitteratur Bergkaste, Inger m.fl. (2009). Elevenes læringsmiljø - lærerens muligheter. En praktisk håndbok i relasjonsorientert klasseledelse. Universitetsforlaget. Damsgaard,Hilde Larsen (2010): Den profesjonelle læreren. Cappelen Akademiske Forlag (194). Kunnskapsdepartementet (2006):Stortingsmelding nr. 16 ( )....ingen stod igjen... Tidlig innsats for livslang læring Lillejord. S, Manger.T og Nordahl.T. (2009). Livet I skolen 1. Fagbokforlaget. Lillejord. S, Manger.T og Nordahl.T. (2010). Livet I skolen 2. Fagbokforlaget. Nordahl med flere. Hva skille skoler med liten og stor forekomst av atferdsproblemer. Høgskolen i Telemark rapport nr Slemmen. Trude (2010) Vurdering for læring I klasserommet. Gyldendal Akadermiske. Vurdering på ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Utdanningsdirektoratet 2010 Vurderingsforskriften Dysthe, O. (2006). Sosiokulturelle teoriperspektiv på kunnskap og læring. I: Dysthe, O. (red.) Dialog samspill og læring. (Side 33-72) Oslo, Abstrakt forlag Øhra, M Formativ vurdering. Vurdering for læring med hjelp av digitale mapper. I: Utdanning for utvikling av skolen. Om skoleledelse og lærerens læring. Red: Halvor Bjørnsrud, Lars Monsen og Bjørn Overland. Gyldendal Akademisk Forlag. Klette, Kirsti (2004): ”Lærerstyrt kateterundervisning fremdeles dominerende? Aktivitets- og arbeidsformer i norske klasserom etter Reform 97”. I: Klette, Kirsti (red.) (2004): Fag og arbeidsmåter i endring? Tidsbilder fra norsk grunnskole. Oslo: Ad Notam Gyldendal Turmo. Are, Lie. Svein (2004). Hva kjennetegner norske skoler som skårer høyt I PISA 2000? INSTITUTT FOR LÆRERUTDANNING OG SKOLEUTVIKLING UNIVERSITETET I OSLO