Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sammen om kunnskap ”Tellekantenes inntogsmarsj” Asle Haukaas, NHH, UHRs formidlingsutvalg, Oslo 14. november 2006.
Advertisements

Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Cristin-rapportering 2011
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
GFU Holmsbu 2.-3.februar 2012 HH Strategiplan HiOA - fra GFU.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Finansiering av medisinsk og helsefaglig forskning
Biblioteket som støtte for forskning og utdanning Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Medlemsorganisasjonene: Medlemmer per oktober 2010.
Eierskap og styring i høyere utdanning
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Fridadata til finansieringssystemet
1 ForskningsResultater og Informasjon for Dokumentasjon av forskningsAktiviteter.
Frida ved UiB Cecilie Ohm.
University of Tromsø – Institute of Medical Biology Vitenskapelig publisering - forskernes behov og forskernes praksis Bård Smedsrød Instituttleder IMB.
Drivkrefter i vitenskapelig publisering Slipp forskningsresultatene fri… 14. November 2007.
Bibliotek som støtte for forskning og utdanning. Fra en høgskolerektors ståsted Lise Iversen Kulbrandstad,
Formidling Sammen om kunnskap
Avd. direktør Joar Nybo, Kunnskapsdepartementet
Utvalget for språkpolitikk ved UiO Presentasjon av hovedpunkter “Snart to hundre. Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder”
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
Anne M Jervell Evaluering av SIFO Anne M Jervell STYREMØTE
Finansieringssystemet
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
Universitets- og høgskolebibliotekene i kunnskapssamfunnet Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Fagdag LU - UTVIKLINGSARBEID OG FORMIDLING
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Det nasjonale publiseringsutvalget og arbeidet med Open Access Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet Seminar om vitenskapelig.
Hvordan sikre bedre samspill mellom næringslivet og universiteter/høgskoler i distriktene? v/ Adm. direktør Terje Gloppen Fabelaktiv.
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Teknologiledelse HMS Petroleum Kompetanseprosjekt 2: Endring - organisasjon - teknologi Forsker Bodil Alteren SINTEF Teknologiledelse
Open Access ved NMBU Ragnhild Solheim Forskningsdirektør
© 2002 Høgskolen i Sør-Trøndelag Sist oppdatert: Formidling Torunn Klemp, 17.februar 2005.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Forskning som karrierevei May-Len Skilbrei Institutt for kriminologi og rettssosiologi.
Ny lov om universiteter og høyskoler Ot.prp. nr. 79 ( )
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
Møte i NFE-HS Tor Rynning Torp
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
1 Mai 2013 Formidling og kommunikasjon. 2 Mai 2013 Kommunikasjonsmål Aktiv bidragsyter i den offentlige debatten Bistår med forskningsbasert kompetanse.
1 Pedagogisk institutt Bachelorprogram og Årstudium i pedagogikk.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Mandat og rammeverk for evalueringen
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk UHRs rolle
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
NFR februar 2012 Rektor Torunn Lauvdal, UiA
Overordnet strategi SV-fakultetet
Forskningsstøtte ved UBA
Tilleggslønn Særavtale om honorering for arbeid på eksternt finansierte prosjekter - faste vitenskapelig ansatte.
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
KDTO LÅT Presentasjon av våre oppgaver og prioriteringer
Om opprykk til førstelektor
Teknisk beskyttelse.
Utskrift av presentasjonen:

Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering Forskningsutvalget: ng/index.htm Dokumentasjon av vitenskapelig publisering: ng/index.htm En formidlingskomponent – Formidling Formidlingsutvalget: Indikatorer for formidling. Første høring, 07. febr.: Avgrensning og definisjon av formidling: Målet er et system som gir en kopling mellom budsjettuttelling og resultat for for alle de tre hovedformålene: undervisning, forskning og formidling.

Avgrensning og definisjon av formidling Vitenskapelig publisering contra Formidling Med forskere som primær målgruppe Med andre enn forskere som primær målgruppe

Avgrensning og definisjon av formidling Avgrensning mot forsknings- og utviklingsarbeid Publisering med formidling som hovedformål inngår ikke i den definisjonen av vitenskapelig publisering som UHR arbeider ut fra. (jfr. Vekt på Forsking). Denne er: En vitenskapelig publikasjon defineres gjennom fire kriterier, hvorav samtlige må være oppfylt. Publikasjonen må: presentere ny innsikt være i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelige i ny forskning være i et språk og ha en distribusjon som gjør den tilgjengelig for de fleste forskere som har interesse av den være i en publiseringskanal (tidsskrift, serie, bokutgiver, nettsted) med rutiner for fagfellevurdering

Avgrensning og definisjon av formidling Avgrensning mot utdanning Utvalget ser det som viktig å avgrense formidling klart fra undervisning i denne sammenheng. Utvalget er imidlertid av den oppfatning at utdanningsoppgavene har sine egne belønningsmekanismer enten gjennom den resultatbaserte delen av finansieringsmodellen eller gjennom oppdragsfinansiering, og derfor skal holdes utenfor.

Avgrensning og definisjon av formidling Avgrensning mot kunstnerisk utviklingsarbeid I brev fra UFD datert der UHR blir tildelt formidlingsprosjektoppdraget, sies det: Departementet legger til grunn at kunstnerisk utviklingsarbeid og tilhørende formidlingsaktivitet holdes utenfor arbeidet. Avgrensning mot formidling i museer og biblioteker.

Avgrensning og definisjon av formidling Avgrensning til allmennrettet og brukerrettet formidling Norges forskningsråd opererer med tre typer formidling kategorisert etter målgruppe: Allmennrettet: Rettet mot det brede publikum, allmennheten. Brukerrettet: Rettet mot avgrensede grupper som har bruk for kunnskapen og teknologien i utøvelsen av sitt yrke eller profesjon, samt institusjoner, organisasjoner og andre som kan likestilles med disse. Brukerrettet formidling krever større dybde og mer dokumentasjon for å bli godt anvendbar for mottakeren. Forskerrettet: Rettet mot andre forskere. En stor del av den primære forskningsformidlingen fra forskerne er rettet mot andre forskere i form av vitenskapelig publisering. Forskerrettet forskningsformidling er en meget viktig type brukerrettet formidling. Den sikrer forskningens kvalitet og er en forutsetning for selve forskningen. Formidlingsutvalget oppfatter at den forskerrettede formidlingen er godt ivaretatt av forskningsdokumentasjonsutvalget. Til grunn for formidlingsbegrepet legges til grunn den forskningsbaserte allmennrettede og brukerrettede formidlingen.

Avgrensning og definisjon av formidling Allmennrettet formidling Den allmennrettede formidlingen omfatter et stort spenn av ulike formidlingsformer og formidlingskanaler. Felles for formidlingskanalene og -formene er at det vitenskapelige stoffet/fagkunnskapen er myntet på allmennheten, mennesker som står utenfor det aktuelle forskersamfunnet. Eksempler på formidlingskanaler: TV Radio Film Internett Forlag Aviser Kulørt ukepresse Populærvitenskapelige tidsskrift Scener CD/DVD og lignende Publikumsarrangementer som åpne dager og forskningsdagene Alumninettverk Seminarer Konferanser Eksempler på formidlingsuttrykk: Populærvitenskaplige bøker, artikkelsamlinger Populærvitenskapelige artikler Intervju Kronikker Leserinnlegg Bokanmeldelser TV-/film-/video-/multimediaproduksjoner Programdeltakelse Plateproduksjoner Populærvitenskapelig foredrag Oppslagsverk Utstillinger Årbøker Debattdeltakelse Nyhetsbrev Nettpresentasjoner

Avgrensning og definisjon av formidling Brukerrettet formidling Brukerrettet formidling er mer rettet mot grupper av mennesker som har bruk for kunnskapen i en bestemt hensikt. Brukere vil for eksempel være utøvere innenfor et yrke eller en profesjon, grupper av mennesker innenfor en institusjonstype eller medlemmer i en bestemt organisasjon. Svært mye faglig utviklingsarbeid innenfor profesjonsutdanningene vil ha brukerrettet formidling som en hovedmålsetting. Formidlingsbidrag til regionalt næringsliv og virksomheter innenfor offentlig sektor oppfattes som en viktig begrunnelse for forsknings- og utviklingsarbeidet innenfor private og statlige høyskoler.

Avgrensning og definisjon av formidling Oppsummering I og med at forskningskomponenten i finansieringssystemet er foreslått basert på vitenskapelige publikasjoner, mener utvalget at det er den allmennrettede og den brukerrettede forskningsformidlingen som skal stimuleres gjennom formidlingskomponenten i finansieringssystemet, - dog med følgende avgrensninger: Avgrensning mot formidling av kunstnerisk utviklingsarbeid jf. oversendelsesbrevet fra UFD datert Avgrensning mot formidling i museer og biblioteker. Utvalget støtter seg derfor til følgende definisjon av formidling: Med formidling menes at vitenskapelig tilsatte formidler vitenskapelige resultater, arbeidsmåter og holdninger ut av et forskningsfelt til allmennheten og/eller til brukere med overføring av kunnskap og innsikt som intensjon, samt deltar i samfunnsdebatten med forskningsbasert argumentasjon. Med ”brukere” menes i denne sammenhengen avgrensede grupper som har bruk for kunnskapen og teknologien i utøvelsen av sitt yrke eller profesjon, samt institusjoner, organisasjoner og andre som kan likestilles med disse. Synspunkter ? I dag ? Eller på mail ? Til innen