Margareth Brødholt margareth.broholt@brks.no HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Fokusgruppeintervju med pasienter DPS
I.
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
De dårige følelsene. Veiene ut..
Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Evaluering av fire spesialiserte korttidsenheter Elektronisk spørreskjemaundersøkelse til ledere av 10 bestillerkontor i Oslo og 4 tjenestekontor på nedre.
Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Forebyggende arbeid satt i system
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Hvem er Jesus?.
Livsstilskolen for hele familien Små skritt -store forandringer
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Opplæringsplanen for nytt kapittel 4 A i pasientrettighetsloven
Diagnostikk og behandling av rusmiddelavhengige
Taushetsplikt for frivillige
Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester og ABC-satsning
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Utfordringer i forhold til kompetanse Gjøvik kommune tjenesteområde Helse og omsorg.
Priviligerte mennesker, lever livet uten grenser, graver og pumper opp
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010.
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Fellesmøte Helsetilsynet, Pasientombudene og Rusforetaket
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Elektronisk pasientjournal
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Nasjonal rusmestringskonferanse
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Bilder fra Hviterussland - den gamle og den nye tid møtes.
Vorspiel En vakker vårdag ringer rådmannen i Hamar til en av sine sjefer, og de begynner å diskutere status i kommunen…
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Samhandlingsreformen Av Vigdis Giltun. Riktig diagnose: Må samle et helhetlig ansvar for helsetjenesten Behov for mer spesialiserte helsetjenester i kommunene.
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Alf Johnsen Kommuneoverlege i Askim
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Erfaringer fra pårørende arbeid ved SVDPS
Oppfølgende tjeneste i bydel Gamle Oslo
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
”Hva vet barna om rusproblemene dine?” BIRUS
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Samhandlingsreformen
Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern for voksne Erfaringer fra Tiller DPS Intro Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern. Erfaringer fra.
SMIL – styrket mestring i livet
Introduksjon (demografi, sykdomspanorama, alderspsykiatrisk utdanning) Veka Overlege Dagfinn Green.
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
Journalføring.
Ved Reidar Hole, fagdirektør Elise Solheim, samhandlingsleder
Å STREKKE SEG MOT TINDER
Flexible Assertive Community Treatment
Fysisk og psykisk helse
Utskrift av presentasjonen:

Margareth Brødholt margareth.broholt@brks.no HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater fra en masteroppgave Margareth Brødholt margareth.broholt@brks.no I disse samhandlingstider   ”Hvordan møter sykehjem i Bergen kommune de interorganisatoriske samhandlingsutfordringene med et stadig økende antall psykiatriske og/eller rusmiddelavhengige pasienter, sett i lys av samhandlingsreformens krav til helhetlig behandling?” Bakgrunnen for den oppgaven var at jeg

Masteroppgave I disse samhandlingstider –  ”Hvordan møter sykehjem i Bergen kommune de interorganisatoriske samhandlingsutfordringene med et stadig økende antall psykiatriske og/eller rusmiddelavhengige pasienter, sett i lys av samhandlingsreformens krav til helhetlig behandling?”

Hva skal jeg snakke om Litt fakta Utfordringer Samhandling Kompetanse Tvang Veien videre

Fakta Det alderspsykiatriske feltet står foran store oppgaver (plandokument for alderspsykiatri 2011-2020) Kompetansebehov Det forventes en økning i rusproblemer blant eldre. 68 generasjonen Livsstil Tverrprofesjonelt samarbeid

Utfordringer Komplekse sykdomsbilder Omfattende behandlingsbehov Ufullstendige epikriser Pasientjournalene følger ikke pasienten Mangel på samarbeid Mangelfull kompetanse Kasteball/svingdørspasienter Behandlings- og omsorgsbehov som ingen av tjenesteyterne kan tilfredsstille alene. Avvisning

Flere Utfordringer Passer ikke inn Ofte yngre Redsel Ansvar og oppgaver fordelt på to forvaltningsnivåer Høy levealder Økende antall pasienter Sykehjemmenes stilling vil endres

Samhandling/samarbeid  Psykogeriatrisk: ”Forvaltningen har det overordnede ansvaret. Forskjellige samarbeids partnere. Alt etter hvem som har fått vedtak om plass her. DPS følger de pasientene som kommer derfra. Noen har utredning. Noen har oppfølging gjennom tvangsvedtak, gjennom behandling, tilsyn av psykiater, oppfølging av psykolog.”

Spesialisthelsetjenesten: "Vi har ikke noe fast samarbeid generelt, men vi har jo samarbeid individuelt i sakene. Sånn at vi har en policy, her hos oss, at vi skal kunne ha ansvar for de som trenger spesialisthelsetjenester innenfor psykosefeltet i vårt opptaksområde. Og det gjelder alle sykehjem som er i ”denne sonen” ."

Korttid: ”Vi får ikke koordinert skikkelig i forhold til denne gruppen her. Og vi har jo, for eksempel, rulleringspasienter innen psykiatri. De som kommer inn igjen og inn igjen. Men de hører jo absolutt ikke til her. Men de har en fysisk sykdom i bunnen, som gjør at de på en måte likevel kommer her. Og når de da sendes hjem etter rulleringsopphold, så har de oppfølging fra hjemmesykepleien. Selv om de helt klart kanskje burde hatt psykiatrisk sykepleier. Og de skulle hatt DPS´n inne i bildet. Ikke minst! Og de skulle vært på DPS´n på et opphold i stedet for her! Fordi den fysiske sykdommen ikke er det som er hovedproblemet, men som er hoveddiagnosen.”

Korttid: ”Spesialisthelsetjenesten oppfattes som vanskelig. Ofte stopper det bare opp. Det må være veldig spesielt for å få lagt de inn.”

Korttid: ”Jeg vet det finnes korttidsavdelinger, men ikke om noe samarbeid mellom dem. Det kunne jo vært interessant i forhold til hvilke erfaringer de har.”

Kompetanse Videreutdannelse i psykiatri og/eller rus. Erfaringskunnskap Kompetanseutveksling eller tverrprofesjonell praksisutplassering Informasjon mellom tjenestenivåene Informasjon fra kommunene Samarbeidsprosjekter Opplæringsprogram

Tvang Samtykkekompetanse Helseskade Tilbakeholdelse Utfordrende adferd Illegale stoffer Aktiv rusing Overdoser Venner Familie

Veien videre Samhandlingen styrkes. Kontaktperson Individuell plan Nettverksgrupper Flere avdelinger Satsningsområde Kompetanseutveksling og hospitering Store utfordringer for dagens ledere Ledelsesstiler

Albert Einstein: “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them” Takk for oppmerksomheten!