Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rådmannens forslag til Handlingsprogram 2012– 2015 Ragnar Sand Fuglum Direktør for kultur og teknikk AIRs høstkonferanse
Advertisements

Bymiljøavtaler Bård Norheim.
Økonomiseminar med bystyret 15. mai Hvordan går Bergen fra 102 til 91,6 prosent? Skatteinntektene før statens inntektsutjevning: 102 pst. av landsgjennomsnittet.
Levanger kommune Budsjett 2005 Presentasjon av regjeringens forslag til statsbudsjettet og status for arbeidet pr
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i 2009.
BUDSJETT 2011 KS-konferansen 13. oktober Statsbudsjettet Økning i frie inntekter på 200 mill kr til fylkeskommunene Realøkning i frie inntekter.
Inntektssystemet Kommunenes inntekter Ansvar, målsetting og verktøy Arbeid med inntektssystemet Forbedringer for å oppnå målsettingen Vår anbefaling Samhandlingsreformen.
1 Kommuneproposisjonen Kommunal- og regionaldepartementet 2 Revidert nasjonalbudsjett 2010 Lønnsveksten nedjustert til 3¼ pst. Økte energipriser.
Manglende lokalt handlingsrom – kommunene drar kredittkortet Strategikonferansene 2010.
1 Roma, Status og utfordringer for kommuneøkonomien framover Per Richard Johansen, Landsstyret i KS, 26. oktober 2011.
En kommune i endring. Netto driftsresultat Netto lånegjeld.
RNB 2011/Kommuneproposisjonen 2012
Budsjettsituasjonen i landets kommuner. 2 Konsekvenser av statsbudsjettet – rådmennenes forslag til budsjetter i kommunene  Et utvalg(68) av kommunenes.
Økonomiplan 2007 – 2010 Fylkesrådets presentasjon mandag, 26. juni 2006.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Statsbudsjettet 2007 Direktørmøte 12. oktober 2006 Strategidirektør Bård Øistensen.
Utfordringen Tidligere presentert: Best case: Bufferfond mill i minus i 2012 Worst case: Bufferfond 1 milliard i minus i 2012 Anslag pr 20. mai:
Utfordringer for kommunesektoren
Kommunal- og regionaldepartementet 1 Statsbudsjettet for 2007 Gjennomgang av regjeringens og fylkesmannens presentasjon av budsjettet Noen vurderinger.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Levanger kommune rådmannen Økonomiplanarbeidet etter Kom.prop’en - Ola Stene Formannskapet 1 Økonomiplanarbeidet etter Kom.prop’en Formannskapet.
RNB 2011/Kommuneproposisjonen 2012 Høring kommunal- og regionalkomiteen 24. mai 2011.
Statsbudsjettet 2009 – og virkninger for Drammen kommune.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av rådmannens forslag til budsjett Ola Stene Budsjett 2008 Presentasjon av foreløpig forslag.
Levanger kommune Budsjett 2004 Regjeringens forslag til Statsbudsjettet.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Visjoner om det fremtidig Kommune-Norge Administrerende direktør Sigrun Vågeng.
RNB 2010/Kommuneproposisjonen Moderat økonomisk vekst framover, men usikkerhet om vekstutsiktene for Europa.
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Økonomisk utvikling Regnskap 2008 Kommuneprop Langtidsvirkninger omlegging IS.
E i g e r s u n d k o m m u n e – motiv: Eigerøy fyr vinterstid Eigersund kommune Rådmannens presentasjon av forslag til budsjett 2011 Forslag til økonomiplan.
Rådmannens forslag til økonomiplan
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Kommentar til statsbudsjettet kommuneopplegget.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
RNB-Kommuneprop 2011 Rune Bye KS. Moderat økonomisk vekst framover, men usikkerhet om vekstutsiktene for Europa.
Kommuneproposisjonen 2005 Høring Stortingets kommunalkomite
ASSS- MAKRO Arne Kiil- Bristol
Budsjettprosessen i Bergen kommune
1 Statsråd Erna Solberg Solstrand Hotel 28. oktober 2004 Framtidens kommuner i møte med innbyggerne.
Helge Eide Strategikonferansen Troms fylkeskommuner 430 kommuner 500 bedrifter ansatte politikere 333 milliarder kroner Kartgrunnlag.
Statsbudsjettet 2011 – KS vurderinger Utfordringer for kommunene.
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
1 Statsbudsjettet 2011 Adm dir Sigrun Vågeng Bodø
RNB2009/Kommuneproposisjon 2010 Siri Westgård – KS, Analyse og kommuneøkonomi.
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Statsråden Pressekonferanse 14. mai Fra ord til handling Styrket lokaldemokrati og økt kommunal handlefrihet Pressekonferanse 14. mai 2004 Kommunal-
KS i Konsultasjoner Christine Norum Bodø 24. februar 2010.
Kommuneproposisjonen Konsekvenser for Troms fylkeskommune Økonomisjef Berit Koht.
1 Statsbudsjettet og kommuneøkonomien Per Richard Johansen, Finnmark 12. oktober 2010.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: Økonomiske rammebetingelser LØRENSKOG KOMMUNE 11.JUNI 2014 STRATEGISEMINAR.
Mulig modell for framtidig finansiering av kollektivtrafikken Dialogmøte 29. mars 2012 Harald Horne fylkesrådmann.
1 Stjørdal 8. september Seniorrådgiver Inga Gjerdalen Statlig styring av kommunesektoren.
Forslag til statsbudsjett Budsjettmøter - med formannskapet og komiteer, strategisk ledelse, enhetsledere og økonomienheten Strategisk ledelse.
Kommuneproposisjonen 2017 og RNB enkeltheter med særskilt relevans for Telemarkskommunene.
Den økonomiske situasjon Fylkesråd for plan og økonomi Beate Bø Nilsen Fylkestinget Foto: Geir Johnsen.
Inntekter i 2017 Nominell vekst i frie inntekter: 2 % (gjennomsnittet for Nord-Trøndelag 1,8 %) Reell vekst i frie inntekter: -0,5 % (deflator 2,5 %)
Rådmannens budsjettfremlegg
Statsbudsjettet 2018 Bjørnar Laabak Trondheim, 12. oktober 2017.
Statsbudsjettet 2018 Statssekretær Paul Chaffey Bø, 13. oktober 2017.
Rådmannens forslag: HANDLINGSPLAN Budsjett 2018
Virkningene av nytt inntektssystem på kommunene i Møre og Romsdal
Økonomi og handlingsplan
Rådmannens forslag: HANDLINGSPLAN Budsjett 2019
Lav rente – en gjeldsfelle
Utskrift av presentasjonen:

Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?

De 4 møtene i konsultasjonsordningen 1. møte (før regjeringens første budsjettkonferanse): Rammene for kommuneopplegget i neste års statsbudsjett drøftes. 2. møte (før RNB og Kommuneproposisjonen) : Reformer og utbygging av det kommunale tjenestetilbudet. 3. møte (før regjeringens siste budsjettkonferanse): Måloppnåelse året før basert på kommunenes rapportering og bilaterale samarbeidsavtaler. 4. møte (etter fremleggelse av statsbudsjettet): Oppsummering og klargjøring av innholdet i regjeringens budsjettforslag.

Hva har KS gitt av innspill hittil i år? Kommunesektorens økonomiske rammebetingelser : Poengtert at med en eventuell lavere inntektsvekst for kommunesektoren i 2011 enn i 2010, vil staten måtte bidra med at en større del av veksten kommer som frie inntekter, og med færre statlige føringer på anvendelsen av de frie inntektene.

Økningen i frie inntekter i 2011 må: dekke demografiske endringer sikre en økonomisk balanse i kommuner og fylkeskommuner som kan bidra til å redusere den høye lånefinansieringen av investeringer bidra til å styrke vedlikeholdsinnsatsen dekke økte pensjonskostnader gi fylkeskommunene reell mulighet til å utvikle kollektivtransporten i tråd med vedtatte politiske ambisjoner for klimautslippsreduksjoner, universell utforming og innbyggernes behov lette tilpassing for kommuner som taper på innføring av nye kostnadsnøkler sikre fullfinansiering av ”barnehageløftet” ved innlemming av de øremerkede midlene til barnehager fra 2011

Andre sentrale saker: Samhandlingsreformen: –Viktig å dokumentere effekten av de mange gode samhandlingsprosjektene/forsøkene for å sikre trygghet omkring gjennomføring og finansiering av reformen. –Forutsetningen er rammebetingelser som gir kommunene reell mulighet til å påta seg dette ansvaret. –Nye og utvidede oppgaver til kommunene må fullfinansieres av staten. Tettere dialog med staten om hvordan kommunene best kan styrke innsatsen overfor utsatte barn og unge. Barnevernet må finansieres gjennom frie inntekter. Et godt barnevern avhenger av et nært samarbeide mellom mange tjenesteområder.

Forts andre aktuelle saker: Økte kostnader ved inngåelse av driftskontrakter på de nye fylkesveiene. Ekstra satsing på løpende vedlikehold – gjennomført på en ubyråkratisk måte – som gjør at alle kommuner og fylkeskommuner vil kunne delta i satsingen, for eksempel etter mønster av tiltakspakken i Behovet for forutsigbarhet i kommuneopplegget; KS har vist til at svekkelsen av tilskuddsordningen for ressurskrevende tjenester i statsbudsjettet for 2010 som et ”dårlig” eksempel på manglende forutsigbarhet i det økonomiske opplegget for kommunesektoren. Behovet for en dimensjonering av kvalifiseringsprogrammet i 2011 som er basert på faktiske behov og erfaringer fra kommunene, ikke på en teoretisk beregningsmodell.

Hva er oppnådd? Kommunesektorens økonomiske rammebetingelser : Demografikostnader er en eksplisitt begrunnelse for veksten i frie inntekter på 2,75 mrd i budsjettforslaget. Veksten i pensjonskostnader er også delvis dekket. Midler til å lette innføringen av endrede kostnadsnøkler. Positivt at de frie inntektenes andel av samlede inntekter øker.

Ikke oppnådd: Veksten i frie inntekter gir ikke rom for økt vedlikeholdsinnsats og økt satsing på kollektivtransport. Underfinansieringen av “barnehageløftet” blir det ikke kompensert for. Økt satsing på de ovennevnte områdene og andre tjenesteområder vil bety lavere netto driftsresultat og/eller kutt på andre tjenesteområder – og/eller effektivisering.

Resultater andre sentrale saker (1): God dialog med HOD om arbeidet med samhandlingsreformen. KS’ sterke anmodning om å legge bort forslaget om et generell kommunalt medfinansieringsansvar for alle sykehusinnleggelser, synes å ha blitt tatt til følge. Regjeringen har åpnet for at satsingen på barnevern ikke utelukkende er begrenset til stillinger i tråd med KS’ innspill. Men den valgte løsningen til fordeling av satsingen er ikke i tråd med KS’ forslag om en langt mindre byråkratisk fordelingsmekanisme. Løsningen gir også mindre handlingsrom for kommunene til å styrke barnevernet ut fra lokale behov, enn det KS har foreslått.

Resultater andre sentrale saker (2) Den ekstra milliarden til fylkeskommunene til vedlikehold av veger overtatt fra staten videreføres, men det er ikke lagt inn nye midler til å kompensere fylkene for den ekstraordinære veksten i driftskontrakter. Det er heller ikke varslet noe ekstra samarbeid med kommunesektoren om styrking av det generelle vedlikeholdet i kommuner og fylkeskommuner.

Resultater andre sentrale saker (3) Det er ikke foretatt ytterligere kutt i kompensasjonsordningen for ressurskrevende tjenester, men tilstrammingen fra 2009 er heller ikke reversert. Kvalifiseringsprogrammet innlemmes i kommunerammen i 2011 med om lag det samme måltallet for deltakere som i 2010, slik KS har bedt om. Tidligere anslag om at dette ville kuttes betydelig i forbindelse med innlemmingen, har foreløpig ikke vist seg å stemme.