1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med 1991. Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Snåsa Geir Rannem Nord-Trøndelag fylkeskommune Strategi for små vannkraftverk i Nord-Trøndelag Status – muligheter – interesser - strategier.
Advertisements

Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Å være eller å drite i været
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
1 VRI Trøndelag Opplevelsesnæringer Et historisk og teknologisk midtpunkt, men samtidig en kreativ og nyskapende region! Hvordan kan vi formidle,
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Strategi for rekruttering til kommunene – hva kan kommunene og KS gjøre ? Strategikonferanse Hordaland 2009 Bente Stenberg-Nilsen, Fagsjef KS.
UDs Topplederkonferanse 2007 Fornybar energi: Verdensbildet og Norges plass i dette Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik.
Regional FoU-strategi for Oslo og Akershus Ås 13. oktober 2010.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Planstrategi som nytt verktøy
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Kommuneplan for Drammen –”Bærekraft skal være et grunnleggende prinsipp når bysamfunnet utvikles. Fortsatt vekst i Drammen møter utfordringer.
Plan og miljø Energi- og klimaplan for Bærum kommune utkast januar 2009 seminar om ny plan- og bygningslov februar 2009.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Forpliktende samarbeid for å redusere klimagassutslipp Klima Østfold.
Innherred En vekstkraftig evig grønn ungdom
KLIMAKAMPANJE Hvordan tenker Oslo ifht informasjon om klimatiltak overfor befolkningen? Hvordan tenker Oslo ifht informasjon om klimatiltak overfor befolkningen?
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Kongsvinger kommune ønsker velkommen til møte for oppstart av Energi- og Klimaplan for Kongsvinger 13. august.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
Ny klima og energistrategi i Troms
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Frostating på Frosta juni 2008 – Felles fylkesplan – Kirsten Haugum TRØNDELAGSPLAN Høringsutkast.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Regionale forskningsfond
ROS Trøndelag ”ville, vakre, trygge Trøndelag” Innlegg Trøndelagsrådet Fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Trondheim er Norges neste søkerby for VM nordiske grener og søker om å bli arrangør av FIS Nordic World Ski Championships i GRANÅSEN 2021.
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
 Hav  Klima, miljø og miljøvennlig energi  Fornyelse i offentlig sektor, bedre og mer effektive velferds-, helse- og omsorgstjenester  Muliggjørende.
Handlingsplan for innovasjon og regional utvikling - Valg av innsatsområder Ledermøtet Høgskolen i Sør-Trøndelag.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Nasjonal Innovasjonscamp 2017
Norsk energipolitikk mot 2030
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Wenche Teigland,
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Kompetansestrategi Agder 2030
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold til utvikling av ny klimavennlig teknologi og tilrettelegging for klimavennlige virksomheter og levemåter. 2 ENERGI Trøndelag skal utnytte sine fortrinn på energiområdet med hensyn til økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig bærekraft. Trøndelagsplanen Forslag til mål

3 ARBEIDSKRAFT Trøndelagsregionen skal utnytte sine fortrinn for å mobilisere, kvalifisere og rekruttere arbeidskraft 4 FORSKNING OG UTVIKLING Trøndelags næringsliv, FoU-institusjoner og offentlig sektor skal gjennom reelt partnerskap styrke regionens evner til FoU-basert kunnskapsutvikling, verdiskaping og innovasjon. Trøndelagsplanen Forslag til mål

5 NATURRESSURSSER Økt produksjon og miljøvennlig distribusjon av mat, energi og råstoffer innen en bærekraftig ramme. Et bærekraftig utbyggings- og bosettingsmønster. 6 ATTRAKTIVITET Trøndelag er mangfoldig, trygt, dynamisk og bærekraftig 7 KOMMUNIKASJONER Miljøvennlig, trafikksikre og effektive kommunikasjoner. Trøndelagsplanen Forslag til mål

KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag være redusert med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold til utvikling av klimavennlig teknologi og tilrettelegging for klimavennlige virksomheter og levemåter. STRATEGIER Arbeide for at alle kommuner i Trøndelag har utarbeidet en energi –og klimaplan innen Forberede Trøndelag på de klimaendringer som kommer Tilrettelegge for miljøvennlige virksomheter og levemåter (evt. deles) Reduserte klimagassutslipp fra transport Utvikle Trøndelag som utstillingsvindu for klimavennlige energiløsninger. Trøndelagsplanen Forslag til mål og strategier

2 ENERGI Regionen skal utnytte sine fortrinn på energiområdet med hensyn til økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig bærekraft STRATEGIER: Arbeide aktivt for å støtte opp under lokal og regional energiproduksjon med spesielt henblikk på regionens naturgitte fortrinn innen fornybar energi. Gjennom videre og forsterket satsing på våre forsknings- og utviklingsmiljøer skal Trøndelag innta en ledende rolle i utviklingen av fornybare energibærere som f. eks havbasert vindkraft, 2.generasjons bioenergi og solenergi. Sikker og bærekraftig kraftforsyning er en forutsetning og et mål for å kunne videreutvikle regionen. Energieffektivisering og frigjøring av elektrisitet på nettet i alle samfunnssektorer skal prioriteres høyt, og spesielt med henblikk på utnyttelsen av biomasse. Arbeide for økt anvendelse og foredling av gassressursene i Trøndelag, med spesiell vekt på utvikling av nødvendig teknologi for rensing, lagring og gjenbruk av CO2. Trøndelagsplanen Forslag til mål og strategier

3 ARBEIDSKRAFT Trøndelagsregionen skal utnytte sine fortrinn til å mobilisere, kvalifisere og tiltrekke seg arbeidskraft. STRATEGIER: 1.Mobilisering av eksisterende arbeidskraftressurser i regionen 2.Trekke arbeidskraftressurser til regionen 3.Bedre tilpasning mellom behov og etterspørsel av kompetanse i arbeidslivet Trøndelagsplanen Forslag til mål og strategier