Litteraturhistorie 1900-1940.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
Advertisements

VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Perioden ideene personene
En tilrettelegging av teksten på
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Forfatterstudium Jonas Lie.
1 Tema Vg1, kap 2.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Faginformasjon om programfagene for
Historie – hva er det??? Filosofi – hva er det???
Roman- og novelleanalyse
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Kapittel 10: Det unge norske demokratiet
Kapittel 11: Pest og tap av norsk selvstendighet
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Kapittel 2: Episk diktning
Essay er en skriftlig sjanger.
NYREALISMEN Realismen på 1800-tallet ble avløst av nyromantikken og heimstaddiktningen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av tallet.
Klassikerne møter det moderne
En historie om folkediktning og eventyr
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
som lingvistisk disciplin
Repetisjon og fortsettelse!
Fortelling Novelle Roman
REALISMEN
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
Om hellige skrifter.
Bedre vurderingspraksis
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Kapittel 7 Etisk realisme og modernisme
Litteraturen fra 1900 til 1945 En oversikt. Inn i et nytt århundre Brytningstid mellom gamle og nye verdier Allmenn stemmerett Sentralisering. Folk flytter.
Litteraturen fra 1850 til 1900 En oversikt.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og markedsøkonomi Varer kapital og ideer krysser grenser Kunnskap og teknologi nye.
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
Komponenter i Saga en grunnbok pr. årstrinn en lesebok pr. årstrinn digitalbok nettside lærerveiledning digital og papir grammatikkbok 8-10.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
AMALIE SKRAM Karens jul. Mål for timen Kjenne til Amalie Skram som forfatter. Kunne gjenfortelle Karens jul. Gjennom eksempler i teksten si noe om hvilke.
LNU: Teksttyper versus sjangere Bente Heian Utdanningsdirektoratet.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Kapittel 9 Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag.
Realismen Noreg frå jordbrukssamfunn til industrisamfunn Nye samfunnsklasser skapte ny dikting: - Borgarskapet med stor makt og rikdom - Arbeidarklassa.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
Utviklingen av sosiale hjelpetiltak og helsetilbudene i Norge.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Fagdag norsk, Fylkesmannen i Hedmark Hvorfor skal DU melde deg som sensor? Kompetanseheving Lærende nettverk Erfaringsdeling Du vet hvor elevene.
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
Panorama Vg : Språklige forhold Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne - drøfte det moderne prosjektet slik det uttrykkes.
Karens jul Naturalismen. Miljø Havnen og skuret. Havn forbindes med reise, forlatthet. Men også med fattigdom.
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
Nasjonalromantikken Realismen / Naturalismen
Kapittel 12 Litteratur på 1700-tallet
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
NORSK LITTERATURHISTORIE
Panorama Vg2 Tendenser og faser 1700-tallet: Språklige forhold
: Språklige forhold Panorama Vg3 Tendenser og faser
Panorama Vg2 Tendenser og faser : språklige forhold
DET MODERNE GJENNOMBRUDD - REALISMEN/NATURALISMEN (ca )
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Hvordan vi skriver – sjanger Fokus på kapittel 3.2
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Litteraturhistorie 1900-1940

En tidslinje, repetisjon og tendenser Tradisjonalisme: Tradisjonalistene mener at kunst skal være begripelig. Formen er det viktigste kjennetegnet. Den tradisjonelle kulturen bryter ikke bevisst med med de eksisterende uttrykksformene, men bruker dem og utvikler dem videre. Her finner vi en stor gruppe forfattere som mener de kommuniserer best i et tradisjonelt formspråk. Modernisme: Modernistene mente at ny virkelighet skapte behov for nytt språk. Modernistene er skeptiske til samfunnsutviklingen (globalisering, urbanisering etc) og skaper derfor litteratur nytt innhold og ny form. Stikkord er pessimisme, angst og fremmedgjøring. Den viktigste sjangeren blir lyrikk. Modernistene mener at kunstnes oppgave ikke er å bekrefte det vi allerede vet, men å utfordre oss. Modernistene bryter med alt det fortidige og bygger altså ikke på noen forutgående perioder, slik andre litteraturhistoriske epoker gjør. Dette bruddet har skapt mye oppmerksomhet og debatt.

Samfunnet 1905: Unionen med Sverige er oppløst, ny konge Haakon den 7. (kommer fra Danmark) Folketallet øker, bønder husmenn drar til byene for å få jobb. Fra bondesamfunn til industrisamfunn. Økende økonomisk vekst og industrialisering. Industriarbeiderne organiserer seg (LO) og krever bedre arbeidsforhold.

Kong Haakon. 7, Dronning Maud og Kronprins Olav.

Arbeidere fra Ådalsbruk, 1920

Nyrealismen: første halvdel 1900-tallet Naturalistene og realistene i 1870 og 1880- årene var interessert i individet og friheten til individet, og nyrealistene opptatt av enkeltmenneskets forhold til slekt og samfunn. Nyrealistene mente at det er viktig å bevare de gamle verdiene. De vil vise at menneskene har sine røtter det miljøet de vokste oppi, enten i arbeiderstrøkene eller på bygda. Forfatterne vil skildre virkeligheten slik som naturalistene og realistene gjorde i perioden 1870-1890. Forskjell er nå at nyrealister er opptatt av enkeltmenneskets forhold til familie, slekt og samfunn.

Realisme og nyrealisme Skildre virkeligheten Fokus på individet Opptatt av rettferdighet Frihet for den enkelte Forandre verden: Pennen som våpen Skildre virkeligheten Fokus på enkeltmennesker Men nå i forhold til familie, slekt og samfunn Diskusjon rundt samvittighet, moral og verdier. De vil bevare noen gamle verdier Mer miljøskildringer: folkeliv, natur og sosiale forhold.

Hva skrev forfatterne? Romaner om menneskers hverdag Spenner over flere generasjoner, utvikling av en slekt. Røtter er viktig: Heimstaddiktningen. Historiske romaner: utgangspunkt er i en historisk periode Etter den første verdenskrig: Psykologiske romaner: fokus mot personens indre tanker og følelser

Aktuelle kompetansemål i norskfaget Skriftlig kommunikasjon: lese og analysere et bredt utvalg tekster i ulike sjangere og medier på bokmål og nynorsk og formidle mulige tolkninger. gjenkjenne virkemidlene humor, ironi, kontraster og sammenligninger, symboler og språklige bilder og bruke noen av dem i egne tekster. Språk, litteratur og kultur: presentere tema og uttrykksmåter i et utvalg sentrale samtidstekster og noen klassiske tekster i norsk litteratur. Muntlig kommunikasjon: samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering.

To forfattere: Oskar Braaten Sigrid Undset Industriarbeidernes liv i Kristiania (østkanten) Brukte østkantdialekt slik at det ble realistisk. «Ulvehiet» (1919) Sigrid Undset Historiske romaner i flere bind, kvinnerollen i samfunnet Kristin Lavransdatter (1920)