Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Karens jul Naturalismen. Miljø Havnen og skuret. Havn forbindes med reise, forlatthet. Men også med fattigdom.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Karens jul Naturalismen. Miljø Havnen og skuret. Havn forbindes med reise, forlatthet. Men også med fattigdom."— Utskrift av presentasjonen:

1 Karens jul Naturalismen

2 Miljø Havnen og skuret. Havn forbindes med reise, forlatthet. Men også med fattigdom.

3 Personskildringer: Karen er fattig, har hullete klær og sko. Politimannen er i starten sur, og han har et ur på seg: en ordentlig tjenestemann. Han snur til å bli et barmhjertig menneske.

4 Konflikt/tema: Kvinner burde være forsiktig. De blir fort lurt av mannen. (tenk Karen av Kielland) Følgene av fattigdom og urettferdighet. Man velger ikke sin skjebne, og får ikke forandret den.

5 Symboler: Jul: tanker om glede og nestekjærlighet Havneskuret: skjebnen som venter kvinner som Karen

6 Språk: Naturalistisk: vi blir kjent med personene gjennom beskrivelse av utseende, og dialekt.

7 Naturalismen Naturalisme er tettere opp til virkeligheten, har flere detaljer. Gjerne litt «ekle» detaljer: slik som blod på kinnet til barnet i Karens jul. Naturalistene beskriver en håpløs verden. Menneskene er styrt av arv og miljø: de kan ikke forandre sin skjebne.

8 Litterære, naturalistiske trekk: Dobbeltmoral Ulykkelig slutt Fattigdom Pessimistisk menneskesyn

9 Naturalisme Er en litterær periode (også kunstretning) Ligner på realismen: beskriver virkeligheten så nøyaktig som mulig. Forskjeller: Naturalisme er tettere opp til virkeligheten, har flere detaljer. Gjerne litt «ekle» detaljer: slik som blod på kinnet til barnet i Karens jul. Naturalistene beskriver en håpløs verden. Menneskene er styrt av arv og miljø: de kan ikke forandre sin skjebne. (Realistene gikk til kamp, de ville forandre og brukte ord som våpen. Håp!).

10 Sammenligning av litterære perioder: Romantikken Realismen Naturalismen

11 Romantikken 1800-1860

12 Møkkahaugen Tenker du deg en møkka haug med en hane på, så ser du bare hanen i denne perioden. Fordi de bare beskrev det fine.

13 Realismen ca 1860-1880

14 Møkkahaugen Forestiller du deg møkkahaugen i denne peroden, ser du møkkahaugen og hanen. For her beskriver de virkeligheten.

15 Naturalismen ca 1880-1900

16 Møkkahaugen Forestiller du deg møkkahaugen i denne perioden, ser du bare møkkahaugen fordi i denne perioden beskriver man bare det negative.


Laste ned ppt "Karens jul Naturalismen. Miljø Havnen og skuret. Havn forbindes med reise, forlatthet. Men også med fattigdom."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google