Soria Moria 15.1.2015 Hvordan kan vårt system bli bedre I.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Å kunne kommunisere om seksualitet
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Å plante et håp Offer til ADRA, 9. februar. Hun har mange barn. Mannen ser hun sjelden noe til. Skuret, der hun bor, er laget av pinner, litt bølgeblikk,
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Del 2: Personlig økonomi.
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Tanker om brukermedvirkning
KVINNER… For noen dager siden var jeg inne på Statoil. Da kom det en kvinne inn og spurte etter en sjuhundreogti. Vi tittet alle forundret på hverandre.
Målbilde for min halvtime • Se instruktørrolle med litt nye øyne • Øke interessen for egne medarbeidere/ lærlinger • Noen tips og råd for hvordan du kan.
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
individuell oppfølgingsplan
HVA SKJER MED OFFENTLIG TJENESTEPENSJON? OG HVA ER SITUASJONEN I PRIVAT SEKTOR? Konferanse
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
LAR samhandling kommune og spesialisthelsetjeneste
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Frontlinjeserivce
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Dine penger= din fremtid
Del 2: Personlig økonomi.
Anna, 50 år Henvises av fastlege til gynekolog for rikelig blødning.
Bydelsoverlegens rolle(r) i for hold til psykisk helse
Kan jeg eller kan jeg ikke?
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
RUS – MER ENN BARE ”ØDELAGTE” NARKOMANE OG GAMLE ALKOHOLIKERE
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
Om tvang... Sett fra fastlegens ståsted
FORTSETT SETNINGENE. 1. Hun har et hus For fire måneder siden
Taushetsplikt for frivillige
Kompetansebygging i sykehjemsmedisin Med vekt på sykehjemslegens rolle Seminar i sykehjemsmedisin, Ål kulturhus 7. september 2010 Robert Tunestveit Fastlege,
H VERDAGSREHABILITE RING Opplæring for ressurspersoner Del 2 Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og Vegårshei.
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
TILBUD OM KOLLEGASTØTTE OG HELSEHJELP
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Kapittel 39 Samlivsformer.
Kapittel 10 På treningssenteret.
Kapittel 4 oppgave c. Sett inn substantivene som svarer til
Sett inn nok på riktig plass.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
AFP-kravene Når du går av med AFP skal du få beregna et AFP-tillegg som gir deg samme livsvarige pensjon fra ordinær pensjonsalder (67) som om du hadde.
Barn som pårørende.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Gullkantede stortingspensjoner Opptjenings tid? 75-årsregelen: Når stortingspolitikerens alder pluss antall år på Stortinget til sammen når 75 år Avkorting?
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Forskrivning av vanedannende legemidler
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Rask og enkel tilgang til behandling Helseforsikring.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Atrieflimmer Pasientopplæring:
Om oppfølging av leger i Norge med rus – sanksjoner/behandlingsapparat Direktør Jan Fredrik Andresen Statens helsetilsyn Årssamling for avdelingsrådgivere.
Samhandlingsreformen
Forkurs, TRES og Y-veien
Rask og enkel tilgang til behandling Helseforsikring.
Hysnes Helsefort, St.Olavs hospital
Hvorfor skal vi lage den og hva skal den inneholde?
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Lege i liv og død Til refleksjon
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
HVA ER BPA? Brukerstyrt personlig assistanse
Anita, 48 år. Steinkjer (Sykehuset Levanger)
Forskrivning av vanedannende legemidler
Rask og enkel tilgang til behandling
Hvor går NAV i Hedmark? Satsinger i NAV, konsekvenser for forventninger til fastlegene 13.September 2017 Bjørn Lien, direktør NAV Hedmark.
Emilios jobb som assistent
Utskrift av presentasjonen:

Soria Moria Hvordan kan vårt system bli bedre I

Erfaringsgrunnlag: Kollegastøtte ca 20 år Allmennpraksis 40 Siste 4 år rådgiver hos Fylkesmannen

Påstand: Det mest ødeleggende for en lege er å miste ansikt, anseelse, dvs Miste autorisasjon Få negativ publisitet Miste førerkort

Eksempler utenfor legestanden Alkoholisert mann, selvstendig næringsdrivende, firmaet går dukken, økonomien går dukken, uføretrygdes, skilles, mister kontakt med barn, får i tillegg piller og blir kombinasjonsmisbruker Så: førerkortet tas. Mannen synes tydeligvis at førerkortet er viktigere enn kona, kontakten med barna, jobben, økonomien og bestemmer seg for å få førerkortet tilbake. Slutter å drikke, får tilbake arbeidslyst, begynner så smått å jobbe, etter hvert fullt, får tilbake kontakten med barn og ikke minst barnebarn. Oppfyller førerkortkravene. Konklusjon: motivasjonen ble sterk nok uten «behandling» men med sanksjon

Et annet eksempel: Kvinne i års alder, bruker sovemedisin, paralgin forte, lyrica pga kroniske smerter. Førerkortet tas, da hun får beskjed, slutter hun på dagen med alle medisiner, heldigvis ikke kramper ved bråseponering (lyrica), får ingen vesentlige ulemper, holder seg dokumentert medikamentfri, og får etter noen måneder førerkortet tilbake, vet at medikamenter ikke er forenlig, og får et bedre liv. Legen er forundret, da han har forsøkt å overtale henne til å redusere/seponere i mange år.

Hva trengs av endring ved legers rusproblemer «trusler» om sanksjoner sammen med tilbud om hjelp Rask intervensjon tidlig Samarbeid tilsynsmyndighet/legestanden (Dnlf kollegastøtte) Langvarig og konkret støtte og oppfølging Tydelige krav om hva som kreves for å unngå tap av autorisasjon, og for å få den til tilbake hvis den må tas. Skille mellom forhold som skjer på arbeidsplassen, dvs i arbeid med pasienter og det som skjer privat.

Arbeidsplassen og ledelsen svikter Tidlig mistanke om rus bør føre til inngripen fra ledelse på flere plan Akanopplegg der «trusler» om konsekvenser hører med Tydelige kontrollopplegg Arbeidsgiver bør etablere tilbud om hjelp. Andre arbeidsgiver betaler av og til behandlingsopphold for ikke å miste viktig kompetanse

Nåværende system fører til: Sen varsling fra kolleger da man vet at sanksjoner kommer før hjelp Sent bønn om hjelp fra lege og familie av samme grunn Sen varsling fører til at mye er tap, og av og til for sent. Rus har sammensatte årsaker, og en grunn til fortsette (for den som rammes) er tap av autorisasjon

En legeutdannelse koster pr kandidat Erfaring som mange har opparbeidet før problemene melder seg kan ikke pris beregnes, men er verdifull for samfunnet Påstand: Riktig hjelp er lønnsomt