FHLs vurdering av NFKK sitt forslag til arealavgift

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor overfisker Ivan
Advertisements

Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Kommunikasjonsdirektør FHL
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
Intro til INTRO Andreas Wefring Charlotte Engelmark
EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
VELKOMMEN TIL HADSEL. LITT OM HADSEL •Hadsel ligger midt i verdens vakreste øyrike Lofoten og Vesterålen med sine 7970 innbyggere. •Nordlandssykehuset.
Næringslivets bistandskonferanse 2010, Oslo 10. febr. ”Megastore investeringers betydning for økonomisk og sosial utvikling – eksempel Angola” V/ Jon Vea,
Fremtidens matproduksjon
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Bredbånd og modernisering av offentlig sektor Karasjok 02. november 2004 statssekretær Eirik Lae Solberg 2005.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Havbruk – en spennende næring
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Produksjon - status og utsikter for Midt-Norge
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Skogforum 6. og 7.november 2013 Godstransport langs jernbane – historikk og fremtid.
Fremtidens matproduksjon
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Utfordringer med åpne merder
Trainee- og kontaktstipend i havbruksnæringa Hans Inge Algrøy Regionsjef FHL Havbruk.
Velkommen til Nord - Trøndelag Fagsamling om spillemiddelordningen, Nord- Trøndelag 03. – 05. juni 2014.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Forslag til ny akvakulturlov Fiskeriforum Vest 13. januar 2005 Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim.
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Visjoner for norsk sjømatnæring – hva kan fiskerimyndighetene bidra med? FISK 2004,Tromsø, november 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Modernisering, effektivisering og forenkling i fiskeri- og kystforvaltningen Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte, Bodø 24. september 2004 Politisk rådgiver.
Muligheter for midtnorsk havbruksnæring Alf Jostein Skjærvik, leder Midtnorsk Havbrukslag.
Regionale forskningsfond
Norwegian Ministry of Fisheries Er omsettelige kvoter fremtiden for fiskeflåten? Nord-Norges Rederiforenings årsmøte 15. – 16. November 2002 Fiskeriminister.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Regjeringens arbeid for en styrket havbruksnæring Statssekret æ r Janne Johnsen FHLs nytt å rsm ø te 19.januar 2005.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Jon Arne Grøttum, Direktør Havbruk, Sjømat Norge Næringens vekstperspektiver.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
Den økonomiske situasjon Fylkesråd for plan og økonomi Beate Bø Nilsen Fylkestinget Foto: Geir Johnsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Havbruksfondet Havbruksfondet skal generere inntekter til kommunene som vederlag for bruk av sjø-almenningen i kommunene. I de to neste foilene har vi.
Kommersialisering av forskningsresultater
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Bompengereformen en suksess? Forutsetninger og fallgruber
Omlegging til produksjonsområder
Kjetil Hestad, ordfører Tysnes kommune 25. november 2013
Regionreformen og samfunnsutvikling
Utskrift av presentasjonen:

FHLs vurdering av NFKK sitt forslag til arealavgift Direktør for havbruk Jon Arne Grøttum

Fremtidig utvikling av havbruksnæringen Staten - gi mulighet til utvikling Kommunen - gi rom for utvikling

Kommunene er helt avgjørende for norsk havbruksnæring Kommunene kan være havbruksnæringens beste venn, men kan også være den fremste begrensning for videre utvikling Kommunene er langt på vei suverene idag i fht arealplaner Havbruksselskapene og FHL ønsker selvsagt best mulig relasjoner til vertskommunene

Foto: Namdal Akvasenter Stimulere til en samhandling som sikrer en økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftig utvikling for land, region, kommune og selskap.

Bærekraft Kilde: Nofima

Havbruksnæring og deres vertskommune Prosesser som går i dag – som vil endre havbruksnæringen i morgen What’s in it for us? – Kan vi tenke oss en norskekyst uten havbruk?? Tanker rundt økonomisk kompensasjon

Prosesser som går i dag – som vil endre havbruksnæringen i morgen Stortingsmeldingen Tveterås Fiskeridirektoratet Prosesser som går i dag – som vil endre havbruksnæringen i morgen

Politisk vilje – mye avklares i 2015 5 stortingsmeldinger: Forutsigbar vekst havbruk Økt lønnsomhet i fiskeindustrien Stortingsmelding om kongekrabbe Handel Helse

Stortingsmelding om havbruk Høringsnotat om vekst Ekspertgruppe på lukka anlegg Miljøavgift og utfiskingstiltak som egen høringssak FHL løfter frem et bredere fokus på bærekraft. Stortingsmeldingen legges frem til påske

Høringsnotat vekst Legger til grunn noen gode prinsipper Forutsigbarhet Stabile rammebetingelser Objektive kriterier for tildeling Bærekraft Innretning for kapasitetsendring Fortsatt tildelingsrunder Jevn årlig vekstrate Handlingsregler for justering av kapasitet -> FHL sitt forslag Organisering av fremtidig vekst

Stortingsmeldingen om forutsigbar vekst i havbruksnæringen Lakselus er næringens største utfordring og vi er enige i at vekst skal knyttes til nivå av lakselus. Kriteriene må knyttes til lusekontroll i det enkelte anlegg. Det er viktigste suksessfaktor for redusert smittepress. Tillatelse til vekst må derfor reguleres per anlegg og ikke per område. En kan innføre handlingsregel pr selskap basert på resultater på selskapets lokaliteter. Tellemetodene bør bedres og Mattilsynet må forbedre kontrollen av anleggene. Kriteriene for vekst kan ikke knyttes til nivå av lakselus på villlfisk. Sammenhengen mellom lus i anlegg og på en naturlig forekommende parasitt er ikke entydig og ikke kontrollerbar for næringen. Det har vært mye lus på villfisk også før havbruksnæringen ble etablert i Norge. Naturlige svingninger kan ikke havbruksnæringen kontrollere. Konklusjon - kriteriet for vekst: Vedvarende lave nivåer av lakselus i anleggene og krav til maksimalt antall medikamentelle behandlinger.

Om soner/produksjonsområder Vi er negative til etableringen av produksjonssoner som et virkemiddel for å regulere vekst, og mener vekst må baseres på den enkelte lokalitets prestasjon. Det er ikke godt nok kunnskapsgrunnlag til å dele inn kysten i produksjonsområder. De samfunns- og bedriftsøkonomiske konsekvensene er ikke vurdert. En eventuell robust agensuavhengig sonestruktur vil kreve tilstrekkelig kunnskap og definisjon av kriterier for å kunne bli robust og optimal med tanke på fiskehelse og produksjon. Dette er en krevende prosess som vil kreve både ressurser og tid for å få etablert. Dette er ikke på plass og derfor ikke egnet å ta inn i Stortingsmeldingen.

Ønskede endringer i rammebetingelser for å maksimere verdiskapingspotensialet Arealtilgang (mer likt jordvern) Markedsadgang Effektiv og kunnskapsbasert forvaltning Prioritering av offentlige FoU-midler til næringen og bedre rammer for kommersialisering av løsninger Forutsigbar vekst slik at bedriftene kan planlegge drift og investeringer Satsing på samferdsel både i distriktene og hovedveiene

Mer om arealtilgang Arealer til matproduksjon i sjø må prioriteres Flere interkommunale arealplaner som ser større områder i sammenheng. Farleder som regulerer båttrafikk langs kysten må moderniseres ut i fra dagens teknologi på båter og ikke basert på arealbehovene til gamle seilskuter. Dette vil frigi areal. Forsvarets skyteområder i sjø som ikke lenger er i bruk må vurderes og evt. frigis til havbruk. Det må også legges større vekt på muligheten for sameksistens. Tillate bruk av verneområder når bruken ikke er i strid med verneformålet og det må ikke innføres buffersoner i forvaltningens saksbehandling.

Tveteråsutvalget «Utvalget anerkjenner behovet for regulering av produksjonen ut fra hensyn til miljø og sykdom, og at reguleringen bør utformes slik at den gir størst mulig verdiskaping. Utvalget anbefaler at myndighetene viderefører det igangsatte arbeidet for å finne et reguleringssystem som tillater aktørene å velge sine egne produksjons- og markedsstrategier, samtidig som hensyn til miljø og sykdom ivaretas. En forutsetning er at endringer i produksjonsreguleringen ikke fører til vesentlige konkurransevridninger og verdiendringer mellom selskap som har lakseoppdrett i Norge. Utvalget poengterer at næringen bør gis jevn og forutsigbar vekst som beskrevet i foregående avsnitt.»

Landbaserte anlegg!? Bilde fra Danish Salmon sitt landbaserte oppdrettsanlegg i Hirtshals, Danmark. Foto: Axel Søgaard / A-Consult

What’s in it for us? – Kan vi tenke oss en norskekyst uten havbruk? Stortingsmeldingen Tveterås Landbaserte anlegg What’s in it for us? – Kan vi tenke oss en norskekyst uten havbruk?

Case Nova Sea AS og tilknyttede selskaper Nova Sea har en årlig omsetning på rundt 1,5 milliarder kroner og har sammen med sine samarbeidende bedrifter 36 konsesjoner hvor man produserer ca. 37.000 tonn laks og ørret sløyd vekt, på 25 lokaliteter. Antall årsverk var i 2013 i vårt case 248. Kilde: Nofima

Case Nova Sea Kilde: Nofima

Case Nova Sea Kilde: Nofima

Case Nova Sea (2012 og 2013) 2.66 milliarder Direkte sysselsatte 248 årsverk fordelt på 28 skattekommuner Årsverk beregnet i et utvalg av avledet virksomhet 124 Total leverandøromsetning eks fisk fra tilknyttede selskap 2.66 milliarder Av dette 80% kjøpt i Nordland Fylke Store ringvirkninger i kommuner som Nova Sea ikke opererer i Store lokale ringvirkninger i aktivitetskommuner Kilde: Nofima

Virkninger av havbruksnæringen - 2013 Total Per lokalitet i bruk Sysselsetting antall årsverk 24 299 42 - havbruk primærledd 9 621 17 - havbruk avledet 14 678 25 Produsert kvantum tonn 1 243 000 2 169 Innkjøp million kr 34 300 60 Eksport 42 200 74 Verdiskaping 14 735 25,7 Verdiskaping pr årsverk i matfisk 3,5 Skattekostnad fra selskaper 3 207   Kilde: Nofima

Innkjøp fordelt i ulike kommuner Kilde: Nofima

Sysselsettingseffekt i havbruksnæringen og avledet virksomhet (24.299 Årsverk) Kilde: Nofima

Skattekostnad etter kategori i havbruksnæringa (kilde: Proff forvalt/Nofima) Kilde: Nofima

Havbruksnæringen er i dag viktig for å sikre bosetning og inntekter til kystkommunene!

Tanker rundt økonomisk kompensasjon

Prinsipper som bør legges til grunn Ikke øke det generelle skattetrykket for næringen Inntektene bør gå kommunalt / regionalt, og innebære en økning i inntektene Et bidrag til at kommunene tilrettelegger for havbruk

Også i dårligere dager….

The Crown Estate Netto inntekt fra havbruksaktivitet i 2013/2014: 3,3 million £ (Kilde: http://www.thecrownestate.co.uk/coastal/ ) Betaler for leie av lokalitetene, 1,7 p/kg total produksjon per år Inntektene går til staten Storbritannia

The Crown Estate - en dårlig løsning Ingen reel økning i kommunenes inntekter Mulig redusert vilje fra næringen for økonomisk bidrag til frivillige tiltak Selskapene har redusert sin konkurransekraft

Betaling for vekst Med en definert årlig vekst, vil dette gi mulighet for en forutsigbar økonomisk bidrag til kommunene. FHL ønsker at veksten kommer som økning i eksisterende tillatelser FHL forventer og måtte betale for denne veksten FHL ønsker at betaling i sin helhet går til kommunene bør også en andel gå til Fylkeskommunene? Erfaringene med grønne konsesjoner viste at det er behov for en bevissthet relatert til fordelingsnøkkel

FHL mener at dette er godt utgangspunkt BETENKNING: FORSLAG OM ENDRING l AKVAKULTURLOVEN INNFØRING AVAREAL/NATURAVGIFT FOR OPPDRETTSVIRKSOMHET (OPPDRETTSAVGIFT FHL mener at dette er godt utgangspunkt Vårt engasjement satt litt på vent til etter Stortingsmeldingen: Noen foreløpige, men ikke endelige, tilbakemeldinger: Skattemessig innretning som for kraftindustrien Likhetsprinsippet Basere beregning på lokalitets MTB

BETENKNING: FORSLAG OM ENDRING l AKVAKULTURLOVEN INNFØRING AVAREAL/NATURAVGIFT FOR OPPDRETTSVIRKSOMHET (OPPDRETTSAVGIFT) Spørsmål som stilles: Hvor realistisk er muligheten for innføring Vil midlene bli disponert av kommunene? Hvordan vil kommunene disponere disse? Hva skjer de periodene selskapene taper penger? Vil dette ha betydning for havbruksnæringen?

Innlandsordførene støtter villaksnæringene

Takk for oppmerksomheten Jon Arne Grøttum Foto: Jon Arne Grøttum