Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Omlegging til produksjonsområder

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Omlegging til produksjonsområder"— Utskrift av presentasjonen:

1 Omlegging til produksjonsområder
Jens Chr Holm AquaNor Fra Sjona © Ingrid H. Holm

2 Innføring av et forutsigbart system for kapasitetsendring
Regjeringens mål er forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst. Erkjennelse av at selv om en lokalitet drives innenfor akseptable rammer isolert sett, kan likevel den samlede miljøbelastningen i området bli så stor at miljøets bæreevne overskrides. Det har vært nødvendig å identifisere produksjonsområder naturvitenskapelig hvor oppdrettslokalitetene kan påvirke hverandre og miljøet innenfor området, men minst mulig mellom områder. Det er også definert en handlingsregel som skal endre produksjonskapasitet på objektivt grunnlag og ut fra forhåndsbestemte miljøkriterier.

3 Handlingsregel i produksjonsområder
Produksjon i området Målt eller modellert miljøpåvirkning Regulering: kapasitetsendring Motivasjon for lønnsomhet Motivasjon for redusert miljøpåvirkning Motivasjon for presis og relevant forståelse av påvirkning og grenser

4 13 produksjonsområder Skjæringspunkt for innplassering 24.06.2016
5 tillatelser hadde da lokaliteter i 3 produksjonsområder, 217 tillatelser hadde lokaliteter i 2 produksjonsområder og 746 tillatelser hadde lokaliteter i bare ett produksjonsområde

5 Produksjonsområdenes sjøareal

6 Handlingsregel for å redusere lus på vill laksefisk
Produksjonskapasiteten i et produksjonsområde reguleres i samsvar med områdets miljømessige bærekraft. Så langt er det påvirkningen av lakselus på vill laksefisk som er miljøindikator. Departementet vurderer om miljøpåvirkningen er akseptabel, moderat eller uakseptabel. Ved akseptabel miljøpåvirkning i området kan departementet lyse ut tilbud om nye tillatelser og økning av kapasitet i etablerte tillatelser. Ved moderat miljøpåvirkning kan departementet avstå fra å endre kapasiteten. Ved uakseptabel miljøpåvirkning kan departementet ved forskrift nedjustere kapasiteten

7 «Prøvekjøring» av handlings-regelen med 2016-data
(Pressemelding fra NFD )

8 Unntak fra handlingsregelen for de beste
Gullkortet Uavhengig av miljøstatus i produksjonsområdet, kan departementet gi tilbud til innehaver som har lokaliteter der lakseluslarver ikke slippes ut i frie vannmasser, eller forekomsten av voksne hunnlus i perioden april –september er tilstrekkelig liten og det ikke behandles medikamentelt mer enn 1 gang i siste produksjonssyklus. Det stilles dokumentasjonskrav for å komme inn under unntaksregelen som har eksakte grenseverdier. Størrelsen på tilbudet om merkapasitet beregnes ut fra et eget regelsett.

9 Fleksibilitet: drive tillatelsene i to produksjonsområder
Alle aktører skal få anledning til å etablere felles biomassetak (etter søknad) mellom to tilgrensende produksjonsområder. Biomassetaket omfatter tillatt biomasse etter alle tillatelser av samme type, samme formål og samme art tilhørende søker. Noen selskaper vil etter innplasseringen sitte med alle tillatelsene i samme produksjonsområde. De kan søke om å få flytte en mindre andel av tillatelseskapasiteten til et tilgrensende produksjonsområde. Dermed kan de også søke om et slikt felles biomassetak. (Akvakulturdriftsforskriften § 48a) (Produksjonsområdeforskriften § 7 annet ledd)

10 Fleksibilitet: drive tillatelsene i tre produksjonsområder
Under visse forutsetninger og etter søknad, kan selskaper som viderefordeler en høy andel av egen oppdrettet fisk innvilges et felles biomassetak innenfor inntil tre produksjonsområder som grenser til hverandre. Biomassetaket omfatter tillatt biomasse etter alle tillatelser av samme type, samme formål og samme art tilhørende søker. Fiskeridirektoratet vil kunne sette begrensninger med hensyn til utvidelse av slike felles biomassetak. (Akvakulturdriftsforskriften § 48b)

11 Fleksibilitet: drive tillatelsene i fire produksjonsområder
To aktører, Marine Harvest Norway AS og Salmar Farming AS, har i dag et interregionalt biomassetak som vil strekke seg over hhv. 4 og 5 produksjonsområder. For å oppfylle Stortingets intensjoner om at selskaper som videreforedler en vesentlig andel av sin produserte fisk skal få beholde sin fleksibilitet, har departementet besluttet at disse selskapene skal kunne få et felles biomassetak over inntil 4 områder. Fiskeridirektoratet vil kunne sette begrensninger med hensyn til utvidelse av slike felles biomassetak. (Akvakulturdriftsforskriften § 48b)

12 To viktige datoer Tirsdag 15 AUGUST Frist for å melde inn den enkelte tillatelse i et produksjonsområde og angi ønske om tilstøtende område (for drift i felles biomassetak som dekker to områder). Selskaper som bare hadde lokaliteter i ett produksjonsområde kan sende inn ønske om framtidig tilstøtende produksjonsområde. Søndag 15 OKTOBER Produksjonsområdene gjelder, og de 222 tillatelsene som hadde lokaliteter i mer enn ett produksjonsområde skal nå være innplassert av Fiskeridirektoratet. Deretter fastsetter departementet den første kapasitetsjusteringen.

13 Livet i havet – vårt felles ansvar


Laste ned ppt "Omlegging til produksjonsområder"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google