Demensomsorgens ABC.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Advertisements

Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse
Nordland fagskole i helse- og sosialfag
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Marte Meo i Demensomsorgen Oslo Kongressenter 4.september 2007 Marianne Munch Marte Meo Supervisor NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Wenche Frogn Sellæg hilser til dere alle.. Et godt liv med demens Hamar Wenche Frogn Sellæg/ Kari-Ann Baarlid.
Demensomsorgens ABC Eldreomsorgens ABC
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Demens omsorg Bærum kommune
Arbeid i andres hjem + Arbeidsmiljøet når du jobber der
Videreutdanning i spesialrenhold Erfaringer fra UNN
Demensteam Lier Kommune
”Opplæringsprogrammet Pårørende”
Samhandling – palliativt team, Helse- Sunnmøre
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Helsefremmende arbeidsmiljø i hjemmetjenesten
Regional kompetanseutvikling i tilknytning til DMS – erfaringer fra Midt-Troms og planer for videreutvikling.
TROMS Ø Nettbasert kompetanseutvikling
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
Pårørendesatsingen Kari-Ann Baarlid
FYSISK AKTIVITET FOR PERSONER MED DEMENS
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Etter- og videreutdanning i kommunehelsetjenesten
VIDEOKONFERANSE I UNDERVISNING OG VEILEDNING ved Nasjonalt senter for telemedisin Bodil Bach Regionkontakt Helse Øst Nasjonalt senter for telemedisin.
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
3 år igjen, - Når vi målene i Demensplan 2015?. Når demensplanen er gjennomført i 2015 SKAL: ”Framtidens omsorgsutfordringer står på dagsorden i kommuneplan.
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
Et prosjekt støttet av Helsedirektoratet
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Eldreomsorgens og Demensomsorgens ABC
Velkommen til et nytt skoleår!
Eldreomsorgens ABC Demensomsorgens ABC En bedriftsintern opplæringsmodell for primærhelsetjenesten.
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
En bedriftsintern opplæringsmodell for primærhelsetjenesten
Ringsaker kommune.
Eldreomsorgens ABC Introduksjon
Palliativ enhet UNN Harstad Samhandling i praksis
Hva skjer? Utviklingssenter for sykehjem i Østfold
INFORMASJON OM ELDREOMSORGENS ABC
informasjon fra Haugesund kommune1 Bjørgene omsorg- og utviklingssenter.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
- M.Munch1 NKS Olaviken Alderspsykiatriske Sykehus Undervisningsavdeling –Litt om NKS Olaviken og historikk –Nettverk om aldersdemens –Innføringskurs.
Søndre Borgen Solgården sykehjem Solgården boligsenter Dagsenteret Aastad gård.
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
Vilkår for læring i kommunene – En kartlegging av 4 arbeidsfelt Pleie og omsorg 1.
Ann-Marit Tverå Tjærahågen bofellesskap MÅLTID -en viktig aktivitet i sykehjem.
1 Nordland fagskole i helse- og sosialfag «Fagskoleløftet»
Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Musikk som behandlingstiltak Et pilotprosjekt om musikk som behandlingstiltak rettet mot personer med demens.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Prosjekt ”Pårørende en ressurs”
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Hydrocephaluspoliklinikken
Erfaringer med støttegrupper for yngre personer med demens
Lærings- og mestringskurs Lungesykdommer
Lærings- og mestringskurs Lungesykdommer
TID Hva er TID? Kort introduksjon av modellen
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Oslomodellen i støpeskjeen
ABC opplæringen som metode
A. Tønsberg og E. Thygesen
Nasjonalt velferdsteknologiprogram
Reformen «Leve hele livet «innebærer ikke at
Utskrift av presentasjonen:

Demensomsorgens ABC

Demens- omsorgens ABC En bedriftsintern opplæringsmodell for kommunehelsetjenesten

MÅLSETTING Å sette i gang prosesser som resulterer i kompetanseheving i demensomsorgen. Hovedhensikten er å: motiverer for økt læring øke evnen til egenaktivitet øke evnen til selvrefleksjon gi øvelse i å drøfte faglige spørsmål i gruppe øke tverrfaglig samarbeid. gi øvelse i skriftlig framstilling faktakunnskap.

Målgruppe Alle yrkesgrupper med direkte pasient/bruker kontakt Hjemmehjelpere og pleiemedhjelpere Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere Aktivitører Sykepleiere, ergo- og fysioterapeuter Vernepleiere Andre

De tre hovedelementene i studieprogrammet er: Studiegruppene Studiematerialet Seminarene

Studiegruppene Selvdrevne Tverrfaglig sammensatte Sammensatt på tvers av arbeidsplasser Ideelt 6 – 8 deltakere pr gruppe ”Kontrakt” for samhandling ”Spleiselag” med arbeidstid/fritid DIALOGEN i gruppa det viktigste!

Studiegruppene Det er viktig for deltakerne å: … eie sitt eget studiemateriale … være motivert og få hjelp til å opprettholde motivasjonen over tid … oppleve anerkjennelse fra ledelsen for deltakelsen

Studiematerialet Fagstoffet er skrevet av leger, psykologer, sykepleiere, ergoterapeuter og vernepleier; alle med videreutdanning innen fagfeltet og med lang klinisk praksis Fagstoffet inneholder tallrike kasuistikker, problemstillinger og arbeidsoppgaver som deltakerne vil kjenne igjen fra egen hverdag. Dette sikrer at studiematerialet er faglig oppdatert og virkelighetsnært Tidsbruk: ca. et år pr. perm

Innhold i perm 1: Brukerveiledning. Kommunikasjon Personlighet og utvikling. Følelser, mestring og forsvar Demens og Alzheimers sykdom Andre demenssykdommer. Utredning Sykdommer som kan minne om demens Demens og synshemning. Demens og hørselshemning. Demens hos døve Demens hos yngre Demens hos personer med utviklingshemning Atferdsendringer hos personer med demens Behandlingstiltak ved demens Aktuelle lover

Innhold i perm 2 Etiske utfordringer Pårørende til personer med demens Arbeidsmetoder, del 1 Arbeidsmetoder, del 2 Aktiviteter Måltidene som aktivitet Reminisens, realitetsorientering og validering Musikk, bevegelse og avspenning Veiledning: Tradisjonell veiledning, Dementia Care Mapping, Marte Meo-veiledning, Godt bomiljø Tilbud til hjemmeboende personer med demens Organisering av tilbud

Miljøbehandling ABC Miljøbehandling Bygger på deltakernes kunnskaper fra de to forrige permene. Med utgangspunkt i personsentrert omsorg vises metoder for å utvikle miljøbehandling i praksis og organisering av miljøtiltakene på individ og gruppenivå. Denne permen anbefales gjennomført i studiegrupper der deltakerne arbeider i samme avdeling eller enhet.

Miljøbehandling, Innhold i permene: Personsentrert omsorg VIPS Dementia Care Mapping Marte Meo Aktiviteter ute Fysisk aktivitet Bruk av musikk Sansestimulering Miljøbehandling – tro, livssyn og eksistensielle spørsmål Lindrende demensomsorg Helsetjenester i hjemmet

Seminarene Et oppstartsseminar Deretter fagseminarer hvert ½ år Erfaringsutveksling Motivering for videre arbeid Faglig påfyll

Hva kan Demensomsorgens ABC brukes til? Realkompetansevurdering Klinisk fagstige/ Klinisk spesialist

ERFARINGER Erfaringen så langt viser at ansatte i kommunal pleie- og omsorgstjeneste som har gjennomført Eldreomsorgens ABC: Får hevet sin realkompetanse betydelig, til beste for brukerne Får økt forståelse for andres arbeidssituasjon Får ofte økt selvtillit og blir motivert for formell utdanning/videreutdanning

Økonomisk støtte til gjennomføring Helsedirektoratet har som en del av Demensplan 2015 og Kompetanseløftet  2015 gitt Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse oppdraget med å  lede ABC-satsningen og støtter økonomisk, slik at de halvårlige seminarene kan gjennomføres uten kostnader til forelesere.  Fylkesmannsembetene over hele landet er involvert i ABC-satsingen og kommunene har muligheter for å søke om midler til ABC-opplæringen fra Kompetanseløftet 2015.

HVORDAN STARTE? Ledelsens holdning er viktig Motivasjon Organisering/gruppeprosess Seminarene Må være en ansvarlig person (hovedkontakt) i kommunen.

Hvordan komme i gang med studiegrupper? Ta kontakt med NKS Kløveråsen AS for mer informasjon. Vi tilbyr informasjonsmøter med ledere og personale som er interessert i å delta i ABC-opplæringen. post@kloverasen.no tlf. 75 55 16 10