Kofi & co – elektronisk opplæring av ansatte i NorgesGruppen Seniorrådgiver Stein Arne Nistad, Gazette
Ingen har råd til utrygg mat “Trygg mat” problemer eksponeres lett i media og kan gi uforutsigbar eller fatal effekt for de involverte produsentene og kjedene.
ET AKTIVT KVALITETSSYSTEM – som merkes i samfunnet
HELHETLIG KOMMUNIKASJON
RISIKOPROFIL
Motivasjon for opplæring
Hva om alle ansatte har dokumentert felles kompetanse ppplæring kan gjennomføres med akseptabel kost/nytte effekten kan dokumenteres, måles og evalueres opplæringen gir økt medarbeidertilfredshet og lojalitet
UTFORDRINGER Kjedelig tema Omfang: inntil ansatte Uensartet målgruppe 17–70 år Utdanningsnivå: grunnskole – universitet Motivasjon Logistikk dagligvarebutikker Kjøpmannseid struktur (Spar) Pilotprosjekt – ukjent fravann
GRUNNOPPLÆRING med påbyggingsmuligheter Internett CD I butikken Eksamen på WEB Bok Registrering i medarbeider - databasen GRUNNKURS TRYGG MAT Kjøtt Bakeoff Frukt og grønt Delikatesse Sjømat Ost
KURSET Interaktiv CD-ROM Tematiserte kapitler Videosekvenser Spillsekvenser Spørsmål og svar Ordliste Bok Tematiserte kapitler Illustrasjoner Faktabokser Spørsmål og svar Ordliste
Pedagogiske prinsipper Holdning og forståelse er viktigere enn ekspertkunnskap Aktivering – ikke enveis kommunikasjon Fakta, humor og seriøsitet – ikke skrekk historier Moderen design og virkemidler Underholdene; video, spill, visualisering
Standardisert “læringssekvens” Controller – Normal employee – Perfectionist employee – indifferent employee Dramatisering Valg situasjon Kunnskap og fakta Konsekvens 123 Test
Boka
CD
INTERAKTIV-DESIGN Intuitivt GUI Etablert symbolbruk på knapper o.l. Navigering Videospiller Mulighet for visning av forskjellige medier i samme ramme Bilde/video Spill Tekst Lyd
TEKNOLOGI Flash-MX 2004 En kjernemotor knyttet til konsollet Separate flashfiler for hvert innholdselement Spill Video Alt innhold i XML Alle tekster Url og metadata til alle eksterne- filer Data til spillesekvensene – objekt-definisjoner Lyd i eksterne mp3-filer
DEMO EVALUERING
Hvordan lykkes med implementering Strategi og målsetting forankring i organisasjonen relevant for organisasjonen Pilotfase Stor resultatforbedringen Målbar holdningsglidning Korreksjoner og forbedringer Virkemidler for motivasjon Konkurranser PR Intranett Kursbevis Benchmarking på ulike nivå
STATISTIKK Hvor har du tatt kurset: Hjemme48% Butikk52% Hvordan tok du kurset? Bok53% Bok og CD29% CD19%
EVALUERING Spørsmål Enig Verken/ ellerUenig Jeg lærte mye av dette kurset73,322,64,0 Kurset var godt tilpasset min hverdag i butikken70,723,75,6 Etter å ha tatt dette kurset, kan jeg bidra til å gi kundene en tryggere handleopplevelse82,114,33,6 Kurset var for omfattende16,027,456,6 Kurset var for enkelt21,850,028,2 Kurset var for vanskelig5,833,061,2 Jeg likte denne måten å lære på72,521,95,6
KOMMENTARER Alle har nytte av dette og spesielt de i kassen. Flott! Det er ikke alltid like lett å motivere alle til å sette seg inn i disse tingene, men når vi får det på denne måten er vi nødt. Ny måte å lære på. Et lite kick i hverdagen. Dette kurset har ingen hensikt hvis ikke ledelsen følger opp med bedre rutiner og selv er gode eksempler. «Tegnefilmene» på cd-en var morsomme. Hurra det her var lurt. Bedre enn å få sjokk, som meny gjorde. Stå på.
SUKSESSKRITERIER Størrelse på organisasjon Samarbeid og tillit Relevante, pedagogiske og engasjerende virkemidler Boken er sitt eget medium; Bok på nett er en dårlig løsning E-læring bør baseres på rike medietyper!
SUKSESSKRITERIER Pilottesting Motivasjon - tenk kampanje! Måling og dokumentasjon av resultater (eksamen)
Results – NorgesGruppen Norway employees educated Traditional classroom training impossible due to cost and logistics SPAR Norway $3 - $10 million saved (direct cost) Before 14% (of 720 stores) below target level “Food Safety” After 0.3% below target
Training program - deliveries E-learning program: On CD Internet based Integrated in LMS Safe Food book for employees Tools Guide for management and store managers System for exams and certification Marketing material: Safe food certificate Mouse pads Posters Cards etc.
gazette.no Seniorrådgiver: Stein Arne Nistad, E-post: Mobil: © 2006 Gazette og NorgesGruppen