Litterære virkemidler

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Advertisements

Den vesle gutten og julenissetoget
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
I.
Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok
Skjønnlitterær fortelling

Messa for travle familier
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Fra ord til liv Mars 2011.
En innføring i spillet: Lag En Setning
Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Gudstjeneste med Skattejakt.
Bokanmeldelser..
VIRKEMIDLER.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Litterære virkemidler
Les meilleures photos de L'année 2005 D'après NBC Livet fortjener virkelig en kjærlig omtale, slik at vi strekker oss mot himmelen, ser hvor godt vi har.
Kontekst Basisbok Kapittel 3 Ord, bilde og lyd – sammensatte tekster
DIKT virkemidler.
MEDIEARBEID I IOGT Innspill til seminar om lokale tiltak Lørdag 6. oktober Oslo.
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Sett inn riktig tid/form av verbet
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
44 Hector om skikk og bruk I Norge
REKLAME.
lig velkommen til høsttakkefest med dåp i Botne kirke
Skattejakt-samling på torsdag
Roman- og novelleanalyse
Om å skrive om litterære tekster
- Verdsettende ledelse
Til Noas ark.
Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han! Velsignet Davids sønn som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høye, hosianna, Davids sønn! Velsignet,
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
PRONOMEN.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Essay er en skriftlig sjanger.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Og.
som eksamensbesvarelse
“Disippel-høring”.
Slik lager du sjablonger med Gimp!
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Roman/Novelle Oppbygning og analyse.
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
LESEARBEID Elevene kan bruke disse kortene i selvstendig lesearbeid på skolen. Kortene er delt opp i før, under og etterarbeid. Lærer kan også bruke kortene.
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Kapittel 13 I begravelse.
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Argumenterende tekster
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Om lyrikk. Hva er lyrikk? Lyrikken utnytter klangen og rytmen i språket. Lyrikk er beslekta med musikk: ordet lyrikk kommer fra «sang til lyrespill».
Poetiske virkemidler Mål for arbeidet:
Lyrikk Ordet lyrikk kommer fra «lyre», som er et musikkinstrument.
Novelleanalyse Oppgaver S.S. EUS 2017.
Post 1 Sett deg ned ved et bord i kantina. Velg deg ut en tilfeldig person som sitter i kantina. Skriv noen setninger med personal synsvinkel, tredjepersonsforteller.
Leserinnlegg Saktekst/Sakprosa Hvordan bygger man opp et leserinnlegg?
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Lyrikk og poetisk språk
Sette tekster i kulturhistorisk sammenheng Langsvarsoppgave 1 Sidemål, høsten 2018 Lenke til oppgaven:
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Litterære virkemidler Knep som vi kan bruke for å gjøre tekstene våre mer leservennlige. (= Bedre å lese). Sidene 133 -153 i Parallellboka

Gjentagelse Gjentagelse betyr at et ord, en setning eller en situasjon blir gjentatt flere ganger i en tekst. Gjentagelse må brukes bevisst, det er ikke nok å bare gjenta ett ord. Eksempel: «Det var mørkt ute, mørkt som en sein høstnatt i november».

Kontrast Kontrast betyr motsetning. Kontraster er det gode, det onde, snill og slem. Husk eventyrene og bruk av kontraster. Eksempel: «Jeg så ut av vinduet. Snøen lå hvit på jordene, himmelen var svart av mørk og tunge skyer».

Sammenlikning og metafor Vi får sammenlikning når noe sammenliknes. Brukt i flere sjangere, mye brukt i dikt. «Det var mørkt ute, veien var svart som kull.» Metafor = et språkbilde, en sammenlikning uten ordet som. Eksempel: «Han er sterk, ja, han er en løve».

Symbol Symboler blir brukt i fortellinger. Da kaller vi dem for litterære symboler. Symbolene er tegn, bilder eller handlinger som representerer noe annet enn seg selv. Et hjerte er et typisk symbol som på kjærlighet. Et eple kan være symbol på kunnskap. Hva kan en ring symbolisere?

Besjeling og personifikasjon En type metafor er besjeling. Dette er å gi konkrete ting som naturen, dyr og planter menneskelige egenskaper Eksempel: «Jeg lå i senga og hørte regnet tromme på taket». Personifikasjon betyr å gi abstrakte ting menneskelige egenskaper. Dette er et vanlig språklig virkemiddel i både hverdagsspråk og litteratur. Eksempel: «Tiden flyr». «Dagene går».

Synsvinkel Synsvinkel. I fortellende tekster kan forfatteren bruke personal synsvinkel eller autoral synsvinkel? ---------------------------------------------------------- Autoral eller tredjeperson- fortelling : Her står fortelleren/ forfatteren utenfor teksten. Forfatteren bruker ord som «han», «hun» eller navn på personer i fortellingen: Personal: Her er fortelleren innenfor teksten. Forfatteren bruker det personlige pronomenet: «Jeg»….

Tilbakeblikk og frampek Tilbakeblikk: Fortelle om noe som har skjedd «tidligere». Dette blir brukt for å få oss til å gi oss sammenheng og forståelse av en fortelling. Frampek: Et hint («tips») om noe som kommer til å skje i fortellingen du leser.

Linjedeling Når vi skriver en fortelling eller en artikkel, skriver vi linjene helt ut. Unntak: Når vi stopper for et avsnitt.

Humor Det er vanskelig å si hva som er morsomt. Folk kan ha forskjellig oppfatning av hva som er morsomt. Å skrive morsomt eller humoristisk kan bety å skrive slik at leseren smiler «inni seg». Tips: Overdrivelser: Sitat fra læreboka: «Jeg snakket med Hansen i går. Han har fått nytt gebiss. -Hvordan vet du det?- -Det kom fram under samtalen-».

Ironi Vi sier en ting og mener det motsatte: Eksempel: «Det er skikkelig moro å stå opp klokka 6 midt på vinteren, spise en tørr brødskive og måke seg vei i snø og slaps ned til skolen i minus 15.» «Tenk å få gjøre lekser kveld etter kveld, sitte til klokka 12 på natta og løse oppgaver. Ja, det er topp».

Tema og budskap Tema i en tekst kan vi finne ved å stille spørsmålet: Hva vil forfatteren si oss noe om i denne teksten? Tema i litteraturen er de store spørsmålene i livet slik som: Kjærlighet, ensomhet, krig, alderdom, ungdom osv. Budskapet kan vi finne ved å stille spørsmålet: "Hva vil forfatteren si oss med teksten?»