Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Advertisements

Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Kommunen og samhandling - utfordringer
Om barn og unges mulighet for medvirkning
Nordisk tilsynskonferanse
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Velferdstjenester på gårdsbruk - et samarbeid mellom kommune, bruker og bonde.
Inn på tunet og kvalitetssikring så langt - og veien videre
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
Prosjektet ”samhandling mellom kommunene i Sør-Trøndelag” Styringsgruppens konklusjoner og anbefalinger Orientering på KS høstkonferanse Røros, 5. november.
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Inn på tunet – en del av det aktive landbruket. Asbjørn Helland Fylkesleder Nord-Trøndelag Bondelag.
Brødtekst Innovasjon i omsorg.
Demensteam Lier Kommune
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Kompetansesenter rus Midt-Norge. KoRus Midt-Norge
SAMHANDLING Prosjektplan samhandlingsreformen Bjarne Nordlund Rådmann i RINDAL KOMMUNE (Torger Aarvaag Rådmann Hemne kommune)
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Satsing på utbygging av fagskoleutdanning innenfor helse- og sosialfag Statssekretær Ellen B. Pedersen Bodø 14. mai 2009.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Inn på tunet – aktuelt tilbud for hjemmeboende demente?
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kulturstrategi for Oppland
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Rusprosjektet Innherred Samkommune Et prosjekt i prosjektet Verdal og Levanger kommune i tett forpliktende samarbeid.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Side 1 Fra Nord-Trøndelagsforskning til Trøndelag Forskning og Utvikling AS.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
”What you measure is what you get” Gardermoen 31. Januar 2002
Hvordan er situasjonen i barnevernet i Sør-Trøndelag ?
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Regionale forskningsfond
Inn på tunet som moglegheit i velferdstenestene Karoline Bjerkeset, prosjektleiar, Inn på tunet-satsinga Bruk av Ipt innan rusomsorg.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Stortingsmelding 47 Samhandlingsreformen. KS Midt-Norge Presentason | 2009 DET ER BÅDE TVERRPOLITISK OG TVERRFAGLIG ENIGHET OM AT DET VIL VÆRE BEHOV FOR.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Psykologen i et kommunalt landskap Refleksjoner etter to års arbeid med psykologer i kommune ne Faglig rådgiver Ellen Hoxmark.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
R ISØR KOMMUNE Vi skal vokse - gjennom kunnskap, regional utvikling og attraktivitet Per Christian Andersen Enhetsleder Risør kommune Gardermoen
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Ny ordning for Utviklingssentrene
Bærekraftig samfunnsutvikling
SYV MILJØER FÅR NY KLYNGE-STATUS --- ACT BLIR ARENA-KLYNGE
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Program for folkehelsearbeid i Trøndelag Planlegge tiltak
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avd. for landbruk og bygdeutvikling

Hemne

Tema for foredraget Om Inn på Tunet Prosessen fra ide`til avtale Kvalitetssikring Inn på Tunet Inn på Tunet løftet

Hva er Inn på tunet? Inn på tunet (Grønn omsorg) er samarbeid mellom landbruket på den ene siden og helse, omsorg og skolesektoren på den andre www.innpaatunet.no

Inn på tunet - et lokal og nasjonal satsingsområde Utviklingsprosjekt de siste 9 årene i Sør-Trøndelag (ca 70 samarbeidstilbud) Et nasjonalt satsingsområde i Norge (800 gårder) Egen nasjonal møtearena for Inn på tunet En egen nasjonal handlingsplan for Inn på tunet Inn på Tunet Løftet som lanseres 9. februar 2010

Sentrale elementer i Inn på Tunet -satsingen i Sør-Trøndelag Tverrfaglig samhandling på alle nivå God politisk og administrativ forankring Ta vare på IPT gårder er like viktig som å mobilisere nye! Nettverk og samarbeid i nettverk Øremerka ressurser til utviklingsarbeid ”Så og gjødsle” Det som ikke skjer lokalt det skjer ikke Koordinere, ”coache” og henvise Informasjonsvirksomhet bl.a. media Tålmodighet i utålmodigheten Delta på andre fagkulturer sine arenaer Inn på tunet er et supplement og ikke et alternativ Følgeforskning og aktivt samarbeid med FOU miljøer 6

Naturen bidrar til fysisk aktivitet øker konsentrasjonen forbedrer innlæring gjennom konsentrasjon stimulerer til samarbeid øker forståelsen for sammenhenger identitet sanseopplevelser øker fantasi og kreativitet

I tillegg ved aktive gårdsbruk Kontakt med dyr, små og store Lokal - og bygdehistorie Sammenhenger Tid, plass og rom Mestring / opplevelser i arbeidsoppgaver… Allsidighet

Hvilke tiltak har vi? Barn og unge (skole, ferie og fritid og barnevern etc) Voksen (arbeid og aktivitet) Eldre (aktivitet, sansestimulering) Kort sagt - alle i livsløpet ! Til seters i Midtre-Gauldal

NAV www.innpaatunet.no

Meldal

Bergtun gård i Rennebu kommune. En av våre første Inn på tunet-gårder Rennebu kommune og Bergtun gård – et utmerket eksempel på samhandling

Prosess Utviklingsfase 14 Idé Kontakt Prosjektering Eierskap Tilrettelegging Behovsvurdering Kurs Tilpasning Avtaler 14

Prosess Driftsfase Prøvedrift Evaluering Fast drift Tilpasning/ utvikling Løpende kontakt Driftsfase 15

Vi må endre måten å arbeide på Tradisjonelt har andre tenkt marked for bøndene og systemet har ordnet opp ! Bønder må tenke mennesker, kommunikasjon og marked for å lykkes med Inn på tunet Markedskommunikasjon !

Kjennetegn på IPTetableringer Prosessorientert – kjerneprosess Fokus på menneskene og kommunikasjon Offentlig marked ( ofte) Ting tar tid Mange regelverk å forholde seg til Tverrfaglighet

”Slaberas” Debatt tid Veien inn på tunet Utvikling av samhandling Feedback Betroelser ”Slaberas” Debatt tid

Våre oppgaver Stimulere til samarbeid mellom landbruket, helse, skole og omsorg Initiere utviklingsarbeid Initiere forskning og FOU aktivitet Studieturer (innland og utland) Nettverkssamlinger Kompetansetiltak

Vi trenger enda mer forskning og dokumentasjon Hvordan kan IPT bli et supplement til det offentlige tjenestetilbudet - samarbeid med kommunene? Vi trenger enda mer forskning og dokumentasjon Modellutvikling – disse må overføres mellom kommuner og fylker Kvalitetssikring ! Forutsigbarhet for gårdbrukere, kommuner og brukere Forankring politisk og administrativt på alle nivå Nasjonal styring på noen områder – men fokus på regionale ulikheter (RNS) Innovasjon i Inn på Tunet – videreutvikling mot nye ”markeder” og modeller 20

Inn på Tunet 2015 ”Inn på Tunet 2015 – et prosjekt for forankring av landbruket og Inn på Tunet i planer for å imøtekomme framtidens omsorgsutfordringer ”

Regjeringens omsorgsplan bygger på fem strategiske grep: Omsorgsplan 2015 St. meld. Nr. 25 (2005–2006) Mestring, muligheter og mening - Framtidas omsorgsutfordringer Regjeringens omsorgsplan bygger på fem strategiske grep: Kvalitetsutvikling, forskning og planlegging Kapasitetsvekst og kompetanseheving Bedre samhandling og medisinsk oppfølging Aktiv omsorg Partnerskap med familie og lokalsamfunn

Mål for arbeidet Arbeide for at landbruket skal ha en sentral plass i framtidens omsorgsplaner på kommunalt og regionalt nivå Arbeide for Innovasjon i Inn på Tunet og landbruket som igjen fører til økt verdiskapning i landbruksnæringen

Foredrag LMD 17.november 2009, Kari Frøseth Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avd. for landbruk og bygdeutvikling

Foredrag LMD 17.november 2009, Kari Frøseth Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avd. for landbruk og bygdeutvikling