Bedre med en dårlig fungerende farmasøyt enn ingen farmasøyt?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fokusgruppeintervju med pasienter DPS
Advertisements

SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Den vesle gutten og julenissetoget
Demens - Test.
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
I.
Fra tegning til fortelling
De dårige følelsene. Veiene ut..
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
En innføring i spillet: Lag En Setning
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Bokanmeldelser..
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Veiledning av elever / lærlinger
STORE ER DE OG UTE STÅR DE En undersøkelse om oppbevaring av store løse gjenstander ved SIKA-museene.
Kapittel 28 Norgeskartet
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Sett inn riktig tid/form av verbet
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
Spøken som gir deg lykke!
Arbeidsløs.
Merkeverkstedet Hvorfor burde kunden velge oss?. Tilbud og etterspørsel…. Erkjennelse: De frittstående hadde ikke vært her hvis det ikke fantes etterspørsel.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Betraktninger om lærlinger på sykehus!
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Richard Dawkins ”Hvisker du en hemmelig bekjennelse til deg selv? Ville du ikke likt å bli klonet? Jeg har aldri innrømmet det før, men jeg tror jeg ville.
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Oppgave 2. Oppgave 2 a) De sentrale paragrafene her er §§ 2 og 31 i personopplysningsloven (herretter forkortet til p.o. loven) og § 7-16 i forskriften.
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Emnekurs i generell gynekologi
Sett inn nok på riktig plass.
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
O PPGAVE 19 Side 139. O PPGAVE 19 NYTTE ( M ) – NYTTE ( V ) – BENYTTE SEG AV – NYTTIG – NYTE ( V ) – GJØRE NYTTE AV – UTNYTTE ( V ) 1. Han liker å nyte.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Mestring og forebygging av depresjon
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Vorspiel En vakker vårdag ringer rådmannen i Hamar til en av sine sjefer, og de begynner å diskutere status i kommunen…
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
10 regler for å skrive for web
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
100 lure ord å lære.
Telefonmanus når du ringer fra din egen liste nr 1
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
HIV/AIDS Merk: Flere svar kan være riktige - En quiz om hiv og aids
Og.
PRØVING OG MØTEBOK. PRØVING Godkjenne eller forkaste Stemmegivninger og stemmesedler Forhånd og valgting Valgloven § 10 Klargjøring for telling.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Arbeidsløs En arbeidsløs søker stilling som toalettvasker hos Microsoft.
Evaluering av sesongen 2009/2010 Holeværingen langrenn For styret: Ida Rosenvinge, mai 2010.
God morgen! Tanker etter i går?
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
”Amerikabrev” Sett inn et pronomen som passer. Kjære venner! Jeg vil ganske kort sende dere noen ord fordi jeg vet at flere landsmenn kunne tenke seg.
Veiledningsprosjektet Anne Eilen Temte rådgiver Helse- og sosialavdelingen Fylkesmannen i Østfold.
Sluttvurdering av student i apotek Tips til utfylling av vurderings-skjema Camilla Foss, ansvarlig for apotek-praksis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Tverrfaglige og yrkesrettede oppgaver – etisk dilemma
Mulig.
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Utskrift av presentasjonen:

Bedre med en dårlig fungerende farmasøyt enn ingen farmasøyt? Etter lang. lang tids søking har du (apoteker) endelig fått tak i en farmasøyt. Det er veldig bra for apoteket, for mangelen på farmasøyter ved apoteket har nesten gått på helsa løs for de andre ansatte. Og kundene klager ofte på lang ventetid. I prøvetiden oppdager du imidlertid at vedkommende er relativt dårlig i norsk, og du overhører flere ganger at hun misforstår og derfor gir feil informasjon. Ingen graverende feil, men småting vedrørende bivirkninger, hvorvidt legemidler skal tas til mat eller ikke osv. Noen av teknikerne dine har også reagert på ett par ting hun har sagt til kundene. I tillegg har ett par av legene på det nærmeste legekontoret kommentert den dårlige kommunikasjonen, og at de er usikre på om hun får med seg alt de sier. Du har tatt det opp med farmasøyten ett par gangen, men da ble hun veldig sur og svarte at dersom du ikke er fornøyd med henne er det mange andre apotek som ønsker henne. Snart er prøvetiden over, og du må bestemme deg for hva du skal gjøre. Hva gjør du? Etikk september 2009

Kjøpt og betalt av industrien? Apotekkjeden Personal Touch ønsker å få opp salget av sin egen hudpleieserie. Det apoteket som har størst økning, sammenlignet med hva de solgte i fjor på samme tid, vinner en utenlandstur til fabrikken som produserer serien. De fleste av dine ansatte er entusiastiske, for det er en rimelig og grei serie å selge. Men ett par av de ansatte setter spørsmålstegn ved å skulle prioritere et merke fremfor ett annet, og synes dette vil gå på bekostning av apotekets ”faglige nøytralitet”- og det er jo uetisk, eller….. Hva sier du som apoteker? Etikk september 2009

Lar-pasient for sent ute igjen Apoteket har nettopp stengt for dagen og det er kun én farmasøyt og én apotektekniker igjen i lokalet. Da banker en av apotekets faste metadonkunder på døren. Avtalen er at han skal ta sin daglige dose under oppsyn av apotekets ansatte, men i dag er han altså for sent ute- igjen. "Han har sett oss så vi må vel åpne for ham, ellers blir det bare masse problemer i morgen", sier farmasøyten. "Nei han skulle vært her kl 15, og det vet han godt. Dessuten står det i LAR-veiledningen at ”hvis pasienten kommer etter at apoteket er stengt, får pasienten ordinært ikke legemiddel uten at dette er avtalt på forhånd i det enkelte tilfelle.” Så nå går vi", sier apotekteknikeren. ”Men hva med pasienten da?” tenker farmasøyten. Hva sier du som apoteker i etterkant? Etikk september 2009

Selvvalgsprodukt uten klinisk effekt (?) Et naturmiddel med innhold av Dvergpalmeekstrakt er en del av apotekkjeden Morter&pistills sortiment. Produktet er merket med ”Avhjelper hyppige vannlatingsbehov om natten” , og er beregnet på menn med benign prostatahyperplasi. En ny Cochrane-rapport (2009), lagt ut på Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenestens hjemmeside, konkluderer med at Dvergpalmeekstrakt ikke ser ikke ut til å være mer effektivt enn placebo i behandling av urinveisplager grunnet forstørret prostata. En av dine ansatte synes derfor ikke at det er riktig å ha denne i sortimentet, fordi det er uetisk å selge produktet når det ikke har noen effekt. Hva sier du som apoteker? Etikk september 2009

Farmasøytisk skjønn kontra apotekers styringsrett På Apoteket Fiolen har det vært diskutert hvordan de ansatte skal forholde seg ved etterspørsel etter det nye slankepreparatet alli®. Godkjent indikasjon sier ”For vektreduksjon hos overvektige voksne («body mass index» (BMI) ≥28 kg/m2)”. Og under dosering står det ” Bør ikke brukes av barn eller ungdom <18 år. ” Noen av de ansatte mener det er uforsvarlig å utlevere til andre enn de som fyller disse kriterene (over 18 år med BMI over 28), mens andre mener det ikke kan være apotekets oppgave å påse at alli® brukes innenfor godkjent indikasjon. Etter konferanse med Legemiddelverket avklares det at det ikke er fastsatt noen utleveringsregler for alli® . Som apoteker tillater du derfor en skjønnsmessig vurdering ved all utlevering av alli® fra apoteket. To av farmasøytene melder imidlertid fra at de fortsatt ikke vil utlevere med mindre det godtgjøres at brukeren oppfyller kriteriene. De viser til at de har et selvstendig ansvar for egen yrkesutøvelse og at de ikke kan instrueres til å utlevere i strid med det de mener er forsvarlig utlevering. De andre ansatte mener dette er en uholdbar situasjon. Hva gjør du som apoteker?

Prosedyrebrudd Apotekkjeden ”For deg” tilbyr helsetjenesten blodtrykksmåling i sine apotek. I følge prosedyrene skal det være farmasøyter som utfører denne tjenesten. Du er apoteker på ”Apoteket for deg på Hamar”. Dere har farmasøytmangel, men er fra kjedens side er det påkrevd å skulle ha skiltet med helsetjenester som tilbys hengende godt synlig. Og det er mange kunder som etterspør blodtrykksmåling. Du har derfor lært opp en dyktig tekniker til å måle blodtrykket for å etterkomme etterspørselen. Dette er jo ikke helt etter prosedyren, men det viktigste er vel å få utført tjenesten?