Bevaring og tilgjengeliggjøring- Hvor ligger forbedringspotensialet?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kontaktkonferansen 2011 Tor Eivind Johansen 26. mai 2011 Kristiansund.
Advertisements

Digitalt arkivmateriale – arkivpakker - arkivdepot
I.
Teknologi i klasserommet
Digital langtidslagring og formidling
En innføring i spillet: Lag En Setning
Bakgrunn for metodebeskrivelsen •Behovene i det kommunale fagmiljøet –Et felles, åpent og forpliktende sett av funksjoner og oppgaver som skal løses i.
Fra ord til liv August 2012.
Astrid Øksenvåg Rådgiver eKoR AS
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
1 Tilgjengeliggjøring av elektroniske registre – idéer og problemstillinger Seminar om tilgængeliggørelse af elektroniske arkivalier, Skógar, Island,
Å skrive en sakpreget tekst
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Forbedringskunnskap kan læres gjennom personlig forbedringsarbeid
Godt verktøy er halve jobben
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Vi var på et kurs i Sverige i hele klassen vår i uke 3, det var Mora videregående skole. Skolen var stor med mange elever, SVERIGE.
Bevaringsvurderinger
Status KDRS depot og andre prosjekter
Fagsystemer – oppgradering og nyanskaffelser
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Endringer i arbeidsmiljøloven
Bruk og bevaring i kommunal saksbehandling
IKA Opplandene Journalføring og arkivering av e-post, sms, e-skjema og noen utfordringer knytta til bruk av sosiale media sett fra arkivets side.
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Arkivering av nettsider
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Fra ord til liv April 2010.
Spørretimen 2010 Overformynderiet Korleis handterer vi arkivet etter overformynderiet? Depotkrav Kva krav er det til eigne depot til 2012? Elektronisk.
Effektivisering av ansettelsesprosessen
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Bevaringsplanlegging
Vorspiel En vakker vårdag ringer rådmannen i Hamar til en av sine sjefer, og de begynner å diskutere status i kommunen…
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Matt 1:23: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud. For et barn er oss født, en sønn.
100 lure ord å lære.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Skjemaendringer i systemer bestående av XML-data i relasjonsdatabaser Høgskolen i Gjøvik Master i Medieteknikk, Marianne Brattrud.
Avlevering i praksis KDRS-samling
KAPITTEL 5 OPPGAVE C Sett inn preposisjoner eller adverb som passer 1. Å være enig i en sak. (Man tenker likt i en sak på forhånd, uten at man diskutert.
Arkivlederseminar, IKA Kongsberg
Lysekrone fra sykkelhjul til lysekrone
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
1 Norsk Helsearkiv Hva, og hvorfor? Herbjørn Andresen prosjektrevisor, Norsk helsearkiv 27. oktober 2011.
Digitalt prosjektrom og samarbeidsteknologi Muligheter for meningsskaping og relevans i et «kombinert klasserom» Jorunn Thortveit og Hans Erik Bugge IGIS.
Synkron overføring - Digitalt skapt materiale fra kommunene
Nettbaserte multimediepresentasjoner Må en til Hollywood for å lage pedagogiske multimediabaserte presentasjoner? Arne B. Mikalsen 9. juni 2006
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
EArkiv i offentlig forvaltning Kunnskapsfrokost med Software Innovation 15. april 2015 Hans Fredrik Berg, Riksarkivet.
Problemløsning.
Avlevering til eDepot Fagdag: elektronisk arkiv Mo i Rana
Formidling av avlevert materiale Skisse til utvikling av dynamisk søkemotor.
Foto: Geir Hageskal Bevare eller kaste? – Dokumenthåndtering i Trondheim kommune Bevaring- og kassasjonskartlegging IKA Finnmark, , Eirik Andersen.
IKA Rogalands arbeid med nye bevaringsregler. Program  Litt om IKA Rogaland  Arbeidet vårt med de nye bevaringsreglene  Mine anbefalinger til de som.
bevaring og kassasjon i kommunal sektor
Bevaring og kassasjon i digitalt skapt arkiv
Dokumenthåndtering i fylkeskommunen Oppstartsmøte
Verktøy for å kartlegge holdninger
ASSS-kommunehelse moden for revidering?
-som verktøy i BK-arbeid
Gang.
Semantiske arkiv: Framtiden eller fortiden?
Fagsystem med Noark-kjerne
Håndtering av digitale arkiv
I 2016 leverte vi sluttrapporten fra Foranalyse dokumentasjonsforvaltning og arkiv. Med vi, mener jeg en gruppe bestående av representanter fra en rekke.
Utskrift av presentasjonen:

Bevaring og tilgjengeliggjøring- Hvor ligger forbedringspotensialet? Arne-Kristian Groven, KDRS-samling, Trondheim 05.06 2014

Bare et lite apropos før jeg begynner… fortsetter Jeg vil formidle til dere erfaringer og tanker med utgangspunkt i FoU nære prosjekter Dette er alt ikke Riksarkivets vedtatte policy Men resultatene av disse FoU nære prosjektene kan påvirke Riksarkivets/ Arkivverkets framtidige retning

Pianola… eller hva jeg lærte på Ringve i går For det første at det som kommer ut er helt avhengig av det som kommer inn! For det andre at produksjonen av det som mates inn delvis kan automatiseres, jfr. Grieg som automatisert produserte hullene i rullen mens han spilte

Jeg tror at… Kvaliteten på denne rullen blir bedre dersom den produseres halvautomatisk, enn om… Noen sitter med linjal og manuelt lager hullene

Dette oppsummerer det meste Om problemene vi i dag sliter med innenfor digital bevaring Om hvor jeg tror løsningen på en del av problemene kan ligge Men det er mye som bør utdypes og diskuteres… … så la meg begynne

Hva er status? Jeg er med i et kartleggingsprosjekt sammen med flere her i salen Vi skal tallfeste antall bevaringsverdige innleveringer (uttrekk) fra ulike typer systemer i kommunal sektor som ligger og venter på oss TALLET ER STORT! Tar vi med statlig sektor, som også bør kartlegges TALLET BLIR ANTAGELIG DOBBELT SÅ STORT(!?) Antall personer med kompetanse til å lage kvalitativt gode innleveringer FÅ PERSONER!

Med dette som bakgrunn Vi kan ikke sitte og «mekke manuelt» i framtida der hvor vi kan unngå det Vi kan ikke la vær å stille strengere krav til både arkivskaper og deres systemleverandører Arkiv- og IT personell hos arkivskaper må samarbeide mer, arkivskaper og systemleverandør like så Systemenes livssyklus er ingen unnskyldning for ikke å sørge for at veldokumenterte data kommer inn i depot

Krav ved innlevering La oss ta databasebevaring som eksempel I Danmark, eksempelvis, stilles det (så vidt jeg forstår) mye strengere krav til arkivskaper og deres underleverandører hva gjelder dokumentasjon av databaser som skal innleveres. De bare må dokumentere! Selve databasen kan vi teknisk sett hente inn og bringe over i at bevaringsvennlig format i løpet av minutter eller timer. Problemet er løst!

Tilbake til SIARD og arkivaren Vi har i dag automatiserte måter å hente inn eksempelvis databaseinnhold , slik at tilliten til informasjonens opphav bevares, MEN: Eksempelvis SIARD (Suite) gjør ikke arkivarens jobb Arkivarens jobb starter når SIARD har gjort sin, eller aller helst lenge før Data(base)ordbok og all mulig annen dokumentasjon må vedlegges SIARD-filen for å få høykvalitetsmateriale i depot

Operasjonelle krav Kravene til dokumentasjon må kunne settes ut i livet på en effektiv måte Det må aksepteres variasjon i dokumentasjonsinnhold og formater Men informasjonsinnholdet må til slutt ende opp i en felles metadata-pool Det må være mulig å tappe informasjon, gjentatte ganger, fra så vel fagsystem som sakarkivsystem som er i henhold til et sett med bevaringskrav Vi er i ferd med å igangsette eksperimenter på dette nå i disse dager…

Tilgjengeliggjøring Hva kan vi lære av andre fagområder? Ta for eksempel seismikk Tidligere genererte de rådata Som så ble bearbeidet Før rådataene ble kastet Nå ser de verdien av å ta vare på rådata med omkringliggende dokumentasjon Fordi det utvikles stadig mer sofistikerte måter å bearbeide disse rådataene på

Tilgjengeliggjøring Hva med vår bransje? Hva med bevaring av digitalt materiale? Våre rådata: Databaseinnhold, eksempelvis Tilhørende dokumenter… Våre bearbeidede data Noark-4 uttrekk Noark 5 uttrekk Spesialiserte uttrekk fra fagsystem… Hvordan skal dataene brukes?

NB! Databaseinnholdet som hentes inn må kunne avgrenses Fjern det vi vet ikke har en verdi i depot Et databaseinnhold uten forklarende dokumentasjon har null verdi Både som arkivpakke Og visningspakke Tilleggsdokumentasjon må frembringes for å generere bevaringsverdi Men framtidens metoder kan kanskje nyttegjøre seg dokumentasjonen bedre enn det vi klarer i dag?!

Arkivpakken og visningspakken Lag arkivpakken slik at den overlever mange visningspakker Hva med å generere visningspakker samtidig med arkivpakker? Hva er mest velegnet granularitet på visningspakken? I tilfellet Noark: Det periodiserte uttrekket? Saken? Journalposten?

Bruksscenariet vil forandre seg Krav til tilgjengeliggjøring/visning vil forandre seg over tid Derfor er det veldig viktig å frikoble visningspakken av arkivpakken (OAIS terminologi)

Oppsummert Fra arkivskaper til depot: Vi har/er i ferd med å løse tekniske utfordringer eksempelvis knyttet til databasebevaring Men håndtering av omkringliggende dokumentasjon (beskrivelser og metadata på ulikenivå) må forbedres

Oppsummert Bekymringer over å ta med for mye metainformasjon til depot har overskygget det faktum at vi faktisk får inn for lite Vi kan ikke i dag forutsi framtidig bruk Vi kan heller ikke forutsi hvordan metainformasjon kan utnyttes Men vi bør gjøre alt vi kan for å forhindre at metainformasjon mistes!

Oppsummert Fra arkivskaper til depotbruker: Visningsformatene (DIPer) vil endre seg med mye større hyppighet enn (AIPer) Ta derfor høyde for dette! Dokumentasjon av autentisitet vil sannsynligvis også spille en stadig større rolle Derfor vil det kreves mer på veien fra arkivskaper til depotbruker