Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS 30.11.09 Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Løpende måling av pasienttilfredshet ved Psykiatrisk Divisjon, Stavanger Universitetssjukehus, 2013   Alle pasienter som har gått i poliklinisk behandling,
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Avdeling for Kreftbehandling og medisinsk fysikk
De dårige følelsene. Veiene ut..
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Evaluering av fire spesialiserte korttidsenheter Elektronisk spørreskjemaundersøkelse til ledere av 10 bestillerkontor i Oslo og 4 tjenestekontor på nedre.
Barn som pårørende - i fastlegenes smågruppemøte.
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
Forandringsfabrikken
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Enkeltfamilietilbud til første episode pasienter
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Haugaland og Karmøy Distriktspsykiatriske Senter (DPS)
Hvordan påvirker endring i kroppsbilde forløpet av spiseforstyrrelsessymptomer hos innlagte pasienter Marit Danielsen Spesialist i psykiatrisk og psykosomatisk.
Likemanns- arbeid.
På vei mot likevekt! Likevekt!.
Aldring brukergruppe – hva kan det innebære for kompetansesentrenes
Olaviken tilbyr spesialisthelsetjeneste-tilbud ved å drive:
Taushetsplikt for frivillige
Et økende problem i skolen?
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Sunnaas sykehus HF – en vei videre - også for pasientens pårørende
Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010.
Barn utsatt for seksuelle overgrep
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
PÅRØRENDE EN RESSURS Hvordan kan vi hjelpe tjenesteapparatet ? AKB-Pårørende en ressurs.
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Vi som jobber i skolesatsningen Psykisk Helse i Skolen er veldig glade for å bli invitert med på denne dialogkonferansen med ungdom og psykisk helse som.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
QUIZ- (AS) BJØRNS KIWANISQUIZ Du treffer en person som ser du bærer Kiwanisnåla, og som spør hva det er. Du svarer: ”Jeg er medlem av Kiwanis! ” 1.Hva.
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
Jus, kultur og ukultur i helsetjenesten
Evaluering av sesongen 2009/2010 Holeværingen langrenn For styret: Ida Rosenvinge, mai 2010.
Margareth Brødholt HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.
Fakta 10-20% av alle barn i Norge har så store psykiske problemer at det går utover hvordan de fungerer til daglig. 4-7% av dem trenger behandling.
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Mellom to stoler? Mads Andreassen – styreleder i Unge funksjonshemmede Forum for oppfølging av Nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering HOD.
Løpende måling av pasienttilfredshet ved Psykiatrisk Divisjon, Stavanger Universitetssjukehus, 2016   Alle pasienter som har gått i poliklinisk behandling,
Hydrocephaluspoliklinikken
Hvordan møte pårørendes behov?
Avdeling for Kreftbehandling og medisinsk fysikk
Psykisk helse.
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Sinne Film:
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Erfaringsutveksling og praktisk info
Frivillige til de som er alvorlig syke og deres pårørende
Fysisk og psykisk helse
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Utskrift av presentasjonen:

Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS 30.11.09 Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer ved Ellen M. Berg Ottesen

Hvem får hjelp? Generelt får flere hjelp. Vår erfaring er at spesielt flere alvorlig, somatisk syke får hjelp. Vi hører fremdeles om enkeltpersoner som ikke har fått den hjelp de trenger.

Hvem mangler tilbud? De som ikke er så somatisk syke. De som blir stående fast i systemet. Møter krav om at de må bruke det lokale DPS i en viss tid før spesialenhet kan vurderes. De som har en ”usynelig” spiseforstyrrelse ( som ser tilsynelatende friske ut, eller på andre måter er veldig mestrende). De med uspesifikke spiseforstyrrelsene. Mennesker med tvangsspising, som både kan være normalvektige og overvektige. De med andre (alvorlige) psykiske lidelser i tillegg opplever ofte at de forskjellige lidelsene står i veien for hverandre slik at de får lite eller utilstrekkelig hjelp til det sliter med.

Hva skjer da? Noen framprovoserer dårligere fysisk /og eller psykisk tilstand for å få hjelp. Noen mister helt troen på at de er verdt behandling. Mange opplever at de ikke fortjener hjelp da det er så mange andre som er så mye sykere. Resultatet for mange er at de da går enda flere år, forverrer sykdomsbildet og mister troen på at det er mulig å endre på situasjonen.

Mange får bekreftet sin egen opplevelse av å være feil, de klarer ikke engang å ha en ”riktig spiseforstyrrelse” eller en spiseforstyrrelse på den riktige måten Noen opplever møte med behandlingsvesenet som en bekreftelse på deres egen oppfatning av at det er kroppen og det fysiske som er det viktige, og at det følelsesmessige ikke er så viktig.

Hvor viktig er vekta? Er psykisk lidelse omvendt proporsjonal med vekt ? Er det slik at de mest alvorlig syke er de somatisk sykeste?

Hva er et godt behandlingstilbudet i henhold til vår erfaring? Mangfold av tilnærmingsmåter. Forskjellige mennesker, trenger forskjellige tilbud. Se hele mennesket, og livssituasjonen i sammenheng.

Hva skjer etter et behandlingsopplegg? Vi møter en del som har vært innlagt både på vanlige psykiatriske avdelinger og på spesialavdelinger. Mange er fornøyd med det tilbudet de har fått. Noen er ikke fornøyde. Det de fleste er enige om er gapet mellom innleggelse og ”normallivet” er for stort og vanskelig. Noen har ikke en behandler som kan følge de opp når de kommer hjem igjen, og selv om de har opplever mange overgangen som veldig stor og skremmende. (”Blir ikke frisk på 3 mnd veit du, og hva gjør jeg nå?”) Historier om for rask vektoppgang, og for kort tid til å bearbeide både endring av kropp og de bakenforliggende årsakene.

Hva tenker vi i IKS at skal til? Spesialpoliklinikker eller kompetanse på hver BUP eller VOP? Eller begge deler? Bedre oppfølging der en bor når en blir utskrevet? At alle spiseforstyrrelser blir sett på som behandlingsverdige, inkl tvangsspising og uspesifikke spiseforstyrrelser Bedre skolering av primærhelsetjenesten? Hvordan henviser fastlegene videre til privatpraktiserende psykologer/psykiatere? Kan dere bruke oss?

Pårørendes situasjon Vår erfaring er at det finnes noen veldig fornøyde pårørende Det finnes flere misfornøyde, redde og fortvilede pårørende

Hva savner pårørende? De savner mer informasjon og kunnskap om spiseforstyrrelser Et tilbud til sine syke barn/ungdommer/unge voksne. Mer veiledning om hvordan de best kan støtte og ivareta sine ungdommer. For ikke å snakke om hvor takknemlige de blir når vi spør om hvordan de har det og setter fokus på dette med å ivareta seg selv både av hensyn til seg selv og til sine syke barn/ungdommer. Mange savner tydelige, trygge fagfolk som de opplever de kan stole på. Som de opplever virkelige vet hva de skal behandle pasienten. De savner å få forespeilet seg framtidsutsikter, at det går an å bli frisk Mange savner kontakt med andre pårørende Hvordan ivareta pårørende til pasienter vi 18 år som ikke vil involvere far og mor?

IKS? Selvhjelp Alle har erfaring med spiseforstyrrelser Hva kan vi tilby til mennesker med spiseforstyrrelser? Pårørende? Behandlingsvesenet? Møter mellom pasienter og IKS representanter.