Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
U TDANNING OG FORSKNING AV BETYDNING FOR SAMHANDLINGSREFORMEN Marianne Hedlund, dekan ved Helse- og sosialfag, HiT.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Nåværende programmer - avsluttes 2005 Mental helse (26 mill kr) Helse og samfunn (22 mill kr) Helsetjeneste og -økonomi (17 mill kr) Pasientnær klinisk.
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Kommunen og samhandling - utfordringer
Kommunesektorens kompetansebehov – hvordan få forskning og forskningsresultatene ut i kommunesektoren? Hvordan sikre at kompetansebehov følges opp? Helge.
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Trondheim Helseklynge
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
GNIST Kurs for LLL/HTV, Tromsø 8. og 9. mars 2010.
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Demensteam Lier Kommune
St.meld. nr. 20: Vilje til forskning
Verdal kommune Undervisningssykehjem Verdal bo og helsetun, Verdal kommune – Åre – Tone Haugan, virksomhetsleder Undervisningssykehjem Verdal.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Om Kunnskapsdepartementets forskningssatsinger
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Meldingsutveksling og kommunal utbredelse
Regional kompetanseutvikling i tilknytning til DMS – erfaringer fra Midt-Troms og planer for videreutvikling.
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
LØKTA Interkommunal kvalitetsutviklingsenhet for helse- og sosialtjenesten i Midt-Troms.
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Hvordan utvikle kompetanse som bygger både på klinikk og forskning? Prosjektleder Finn Aasheim Opptrappingsplanen for psykisk helse Spesialistprosjektet.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Hvordan møter kommunene samhandlingsreformen?
Geriatrisk ressurssenter – en del av Samhandlingsarena Aker –
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
UNDERVISNINGSSYKEHJEM
Demensstudien i Nord-Norge En behandlings- og omsorgsrelatert studie.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Pilotprosjektet Samhandling innen helse – og omsorgstjenester
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Regionale forskningsfond
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Samhandlingsreformen Bodø 19. oktober 2010 Sigrid J. Askum KS Helse.
Stortingsmelding 47 Samhandlingsreformen. KS Midt-Norge Presentason | 2009 DET ER BÅDE TVERRPOLITISK OG TVERRFAGLIG ENIGHET OM AT DET VIL VÆRE BEHOV FOR.
Nasjonalt senter for distriktsmedisin Institutt for samfunnsmedisin, Helsevitenskapelig fakultet Birgit Abelsen - forskningsleder Margrete Gaski - seniorforsker.
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Prosjektet «Vossamodellen - tidlig rehabiliteringsinnsats for hjemmeboende eldre i Voss kommune» Bergen 05. april 2016 Frode F. Jacobsen.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 2 Helse- og omsorgsdepartementet Oppfølging av HelseOmsorg21 med fokus på kunnskaps- og.
Praksisnær omsorgsforskning Maren Sogstad Leder, Senter for omsorgsforskning, Østlandet.
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oppland – Nasjonale føringer 1.
Mulighetene for en videreutdanning
Ny ordning for Utviklingssentrene
Samarbeid om kunnskapsoverføring, forskning og fagutvikling
Førstelektorprogram ved UiT
Utskrift av presentasjonen:

Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge Instutt for helse og omsorgsfag Det helsevitenskapelige fakultet Universitetet i Tromsø Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge ansatte Daglig leder 50% stilling Faglig leder 50 % stilling Veiledere, 25% x 2 Fem stipendiatprosjekter og to postdoc prosjekter med tilknytning Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge BAKGRUNN FOR SENTRENE Stortingsmelding 25 (2005-2006) Om omsorgsforskning (side 15) styrke forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til omsorgstjenestene og eldres helse og levekår, med spesielt vekt på demens gjennom etablering av regionale FoU-sentre for omsorgsforskning, og en gradvis opptrapping av forskningsmidler for å styrke den praksisnære forskningen Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Praksisnær omsorgsforskning (Stortingsmelding nr. 25) skal skje i nært samspill med kommunesektoren, både om innholdet i forskningen og finansieringen KS har gjennom den nye kvalitetsavtalen for helse- og omsorgstjenesten forpliktet seg til å bidra til økt kommunal deltakelse i omsorgsforskning og utviklingsarbeid Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Andre sentrale politiske signaler Stortingsmelding nr. 30 (2008-2009) Klima for forskning Stortingsmelding nr. 47 Samhandlingsreformen Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

I flg Stortingsmelding nr. 30 stort behov for - sterkere forskningsbasert kunnskapsgrunnlag for organisering og utforming av den kommunale omsorgstjenesten - mer kunnskap både om innhold, situasjonen for mottakere av de kommunale tjenestene og samspillet mellom familie og lokalsamfunn - behov for effekter av ulike samhandlingsmetoder i helse og velferdstjenesten, samt organisatoriske og økonomiske barrierer for samhandling Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Senter for omsorgsforskning - kort historikk 2006: Senter for omsorgsforskning, Østlandet ved Høgskolen i Gjøvik Juni 2008: 4 regionale sentra, bla – Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge ved Høgskolen i Tromsø Finansiering: Norges Forskningsråd. Tildeling skjedde etter søknad Frem til 1. august 2009: Avdeling for helsefag, Høgskolen i Tromsø Etter 1. august 2009:Institutt for helse og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge Hjemmeside Felles adresse: http://www.omsorgsforskning.no/ med link til de regionale sentrene Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge - hovedmål styrke forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til omsorgstjenestene og eldres helse og levekår - med særskilt fokus på demens Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Søknaden fra HiTø i 2008: fire tematiske områder Samarbeid og samordning mellom nivå og tjenester Omsorgstjenester i en flerkulturell kontekst * Aktiv omsorg og rehabilitering* Utvikling av metodisk tilnærming i helsefaglig forskning Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Senter for omsorgsforskning skal dessuten: - samarbeide med undervisningssykehjem, undervisningshjemmetjenesten , forskningssentre og ressurs- og kompetansesentre - være kompetansesenter for fagspesifikk og tverrfaglig forskning og formidling innenfor omsorgsarbeid i nord Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Sentrene er lagt til en utdanningsinstitusjon og skal bidra til - styrke praksisnær forskning og utvikling - å gi relevante utdanningstilbud til helsetjenesten - til utvikling og styrking av metodeopplæring i utdanningene Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge STATUS - Finansiering av Forskningsrådet 1. fase - HiT: Interimstyre og referansegruppe - 2. fase - UiT: Instituttstyret v/IHO og referansegruppe - Tilleggsfinansiering kr 450 000.- Pågående forskningsprosjekter: 5 stipendiatprosjekter, 2 post doc prosjekter, ++ - Utvikling av nye forskningsprosjekter, søknader - Samarbeidsavtaler Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Samarbeid undervisningssykehjemmene og undervisningshjemmetjenestene tilleggsbevilgning kr 450 000 – fra Helsedirektoratet samarbeid, forskningsfaglig bistand og veiledning til undervisningssykehjemmene og undervisningshjemmetjenestene bistand og veiledning avhengig av den enkelte tjenestens behov og lokale forhold ansvar for at det etableres samarbeid mellom sentrene og USH/UHT påhviler alle berørte parter Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Forskningsprosjektene, PhD Aktivitet i et livsløpsperspektiv hos eldre med helseproblemer. Samiske livsfortellinger. Erfaringer med alderdom, helse og sykdom. Muligheter for personer med demenssykdom som bor i sykehjem i Troms til å føre et meningsfylt liv ut fra sine tidligere interesser, aktiviteter og vaner. Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Forskningsprosjektene, PhD Å få og ta i bruk eit teknisk hjelpemiddel – brukaren sitt perspektiv. Bruk av tvang hos personer med psykisk utviklingshemming med alvorlig utfordrende atferd. Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Forskningsprosjektene - Identitetsbevarende omsorg for personer med Alzheimer sykdom og deres familier - Et samhandlings- og brukerperspektiv på lærings- og mestringsprosesser hos personer med hjerneslag og deres nærstående Smertevurdering av eldre pasienter med demens som bor på sykehjem - Institusjon og lokalsamfunn Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Finansiering av PhD-prosjekter Programmet Strategiske høgskoleprosjekter Formål: generelt – å styrke forskning, utviklingsarbeid og FOU i høgskolene og spesielt – styrke FOU rettet inn mot praktiske formål Stipendiatstillinger ved IHO – som tematisk passer inn Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Forskningsprosjektene, navn Kirsti I. Kuosa (sykepleier, Phd kandidat) Ingrid Drageseth (sykepleier, PhD kandidat) Bodil Hansen Blix (sykepleier, PhD kandidat) Astrid Gramstad (ergoterapeut, PhD kandidat) Linn Ebeltoft Sparby (vernepleier, PhD kandidat) Aud Mari Fjelltun (sykepleier, PhD) Cathrine Arntzen (ergoterapeut, PHD) Liv-Berit Knudsen – Toril Agnete Larsen Torunn Hamran Elin Damsgård Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge UTFORDRINGER Kompetansesenter for hele landsdelen - størrelse, reisekostnader Utfordringer knyttet til Nord-Norge: begrenset antall personer med utdanning på hovedfags- og mastergradsnivå konkurranse om kvalifiserte fagfolk - rekruttering av helsefaglige forskere - langsiktig tenkning Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge Hva kan UiT bidra med fortsatt fokus på utdanningenes relevans - grunnutdanningene i helsefagene? (bachelor) - videreutdanningene? - masterutdanningene? Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Master i helsefag ved Universitetet i Tromsø antall kandidater størst rekruttering fra høgskolene og spesialisthelsetjenesten masteroppgaver knyttet til egen praksis Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Strategiplan 2010-2013 Bidra til at Det helsevitenskapelige fakultet blir nasjonalt ledende på praksisnær forskning ved å - stimulere til økt forskningsfokus på samhandling mellom helseprofesjonene - drive pasientnær forskning for å bedre kvaliteten i profesjonsutøvelse samt optimalisere pasientforløp til nytte for pasienter/klienter, pårørende, profesjonsutøvere og helsevesenet som system. Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Hva kan kommunene bidra med? praksisnær omsorgsforskning - skal skje i nært samspill med kommunesektoren, både om innholdet i forskningen og finansieringen KS har gjennom den nye kvalitetsavtalen for helse- og omsorgstjenesten forpliktet seg til å bidra til økt kommunal deltakelse i omsorgsforskning og utviklingsarbeid (jfr St.meld.nr.25) Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Ansatte fra 1.november 2009 daglig leder: faglig leder: Elin Damsgård (elin.damsgard@uit.no) faglig leder: Torunn Hamran (torunn.hamran@uit.no) veiledere USH/UHT: Toril Agnete Larsen (toril.agnete.larsen@uit.no) Liv-Berit Knudsen (liv-berit.knudsen@uit.no) Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge

Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge Referansegruppe Terese Folgerø, eldeoverlege i Tromsø kommune Herbjørg Fagertun, prosjektleder DMS Nord-Troms Herbjørg Valvåg, representant Midt-Troms regionråd Margrethe Hagrupsen, representant kommunene Midt-Troms og Nord-Troms Kristine Grønmo, representant Karsjok Ellen Mogård Larsen, leder FoU-avdelingen, Helgeland USH,Kroken Toril B. mobakken, FoU-leder USH, Kroken Karina Kolflaath, fagsjef Fylkesmannen i Troms, justis- og sosialavdelingen Adri Vermeer, overlege Område geriatrisk tjeneste for Midt-Troms Presentasjon av Senter for omsorgsforskning, Nord-Norge