Hypertekstuell skriving, samarbeidslæring og kollektive mapper

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Digitale tekster i norskfaget
Advertisements

Hypertekstfortellinger
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Powerpoint, noen kreative tips v/ Terje Høiland april 2007
Fagbøker for barn Anne.
Delprosjekt i LAU Tverrprofesjonell samarbeidslæring innen helse- og sosialfagutdanningene.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Den digitale dimensjonen i læreplanen for norsk
Mapper og mappemetodikk Keiserens nye klær?
Roman- og novelleanalyse
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
IT-seksjonen, avdeling for lærerutdanning
Grete Jamissen1 Digital historiefortelling 10. oktober 2007 Utfordringer og muligheter i formidling og læring Bakgrunnen for satsingen på HiO ”Formidlingsoppgaven”
Praksislærermøte GLSM-praksis
Skriveseminar på Norsk 103
Om å skrive om litterære tekster
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Del 2: Sjangre – e-post, hjemmesider og tekstmeldinger
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Avdeling for sosionomutdanning
Strategier og kompetanse
Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Kapittel 2: Episk diktning
Fagenhet for IKT, Avd. for LU, Høgskolen i Oslo Digitale mapper og mappevurdering – muligheter og begrensninger A05 allmennlærerutdanninga 28. oktober.
Nils Ole Nilsen førstelektor Høgskolen i Bodø Å være digital.
Kritisk analyse av dataspill 8. klassingers syn på bruk av sex og vold i dataspill Ungdomsskoler i Fetsund og Brescia.
Mandat Gruppe Medieteknologi Utvikle og dokumentere SeLL sin IT-infrastruktur for å sikre oversiktlige og funskjonelle produksjonsrutiner.
Powerpoint v/ Terje Høiland
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Digital historiefortelling Den internasjonale dagen for å dele livshistorier – 16.mai 2008 – en kreativ ressurs i forskningsformidling, læring og utviklingsarbeid.
Digital historiefortelling Lillehammer 25. oktober 2007 Grete Jamissen – en kreativ ressurs i forskningsformidling, læring og utviklingsarbeid Kontakt:
Fortelling Novelle Roman
Arkivskuff eller læringsarena?
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
Å skape noe helhetlig og helt nytt ----sammen Norgesuniversitetet Mike Moulton: Grete Jamissen:
Nettsider som sjanger Vibeke Bjarnø, IT-seksjonenIT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A03 – våren 2004.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Nettsider som sjanger Vibeke Bjarnø, IT-seksjonenIT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo Norsk-seksjonen vil.
Høyvis.no Digitale vurderingsformer og mappevurdering Anne Fængsrud Studieleder/Prosjektleder HVE.
Skriving i begynneropplæringa
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Fra kontekstavhengig til kontekstuavhengig språkbruk
Digital mappevurdering - eller? IKT og MAPPEVURDERING Anne Anne Fængsrud
Digitale mapper Hildegunn Otnes Høgskolen i Vestfold Våren 2002.
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
IKT og nye læreprosesser
Komponenter i Saga en grunnbok pr. årstrinn en lesebok pr. årstrinn digitalbok nettside lærerveiledning digital og papir grammatikkbok 8-10.
Leksekveld Torsdag Grunnleggende ferdigheter: - digitale ferdigheter - muntlige ferdigheter - å kunne lese - å kunne regne - å kunne skrive.
LNU: Teksttyper versus sjangere Bente Heian Utdanningsdirektoratet.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Lærebokteksten 9. April Lærebokanalyse i mappeoppgaven – mange relevante spørsmål:  Hva kjennetegner framstillingsformen? Er teksten informerende,
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Sakprosa A1, Marit Skarbø Solem. Oversikt over forelesningen Hva er sakprosa Å skrive sakprosa Læreboka som sjanger.
Kunnskapsutvikling gjennom samtaler
Finnes det andre løsninger enn LMS? Mattias Øhra
Fordypningsoppgave Håkon Swensen 5. mars 2014
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Hvordan vi skriver – sjanger Fokus på kapittel 3.2
Utskrift av presentasjonen:

Hypertekstuell skriving, samarbeidslæring og kollektive mapper

Mediespesifikk tekstskaping DIGITAL TEKSTSKAPING Bruk av mediespesifikke virkemidler SKJERMTEKSTER Tekster der både produksjon og lesing må foregå i datamediet

Datamediets virkemidler Multimedia Interaktivitet Hypertekstualitet Samtidighet

Hyperteksprinsippet er et tekstlig virkemiddel en måte å tilnærme seg kunnskap på Hypertekstprinsippet egner seg for så vel presentasjonstekster (formidling av kunnskap) som læringstekster (konstruering av egen kunnskap)

Hypertekstuell skriving Noen begrep: Interne vs eksterne linker faglige linker vs tverrfaglige linker Tekstintegrerte vs frittstående pekere (***) Ankere (”bookmarks” ) Treet, veven, stjernen

Hypertekstskriving Hva kan hypertekstprinsippet brukes til? Hvordan er mulighetene for hypertekstskriving…. …i ulike digitale skriveverktøy? ******* … i samarbeidslæring (sammenveving av tekster/mapper)?

Kollektive hypertekster Samarbeidsprosjekt om fagbøker for barn bildebøker mellomkrigsromaner romanen ”Karmakongen” hypertekstnovelle

En kollektiv hypertekst kan produseres av en hel klasse eller av en mindre studentgruppe. Den kan konstrueres av studenter i samme klasse eller sammen med studenter i en annen klasse eller ved en annen skole.

Anker/”bokmerke” Å lage linker til et bestemt avsnitt eller poeng i en medstudents dokument krever mer arbeid, samarbeid og gir en mer spennende tekstvev. Dette krever en spesiell teknisk ferdighet, å kunne lage ”anker” en grundigere lesing av medstudentenes tekster et mer nyansert resonnement og en gjennomført komposisjon og ikke minst; man må snakke med medstudenten for å få denne til å legge inn det omtalte ankeret *** ***

Å linke egne tekster til andres… ……har flere formål: respektfunksjon kollektiv kunnskapsbygging kontrollfunksjon

Hypertekstsjangrer Nettstedet/”hjemmesida” Sakprosa: alle former for saksframstillinger og prosjektpresentasjoner Fiksjon: Hyperfortellinger

To former for hypertekstfortelling En måte å lage hyperfortelling på er at man "kler på"  fortellinga. Da lages skjelettet av ei fortelling som utgangspunkt og elevene får i oppdrag "å kle på". Det skjer ved at de bygger inn  personskildringer, miljøskildringer, dialoger, forviklinger, spenning  - altså komponenter som er aktuelle og relevante i sjangeren fortelling. En annen måte å lage hyperfortelling på er at det først lages en starter. Elevene lager så ulike "hendelsesforløpsutviklinger" som står i en logisk sammenheng med signalene i starteren. Man dikter altså videre på en begynnelse av en fortelling. Eksempler

Progresjonsmuligheter i hypertekstuelle prosjektpresentasjoner

Prosess Kollektiv hypertekstskriving krever Felles idemyldring Felles organisering Fellestekstlesing/respondering Linking POS ”Chat” hypertekst

Vi har erfart at…. transparente, nettbaserte mapper åpner for samarbeid, og at hypertekstualitet er et konkret bidrag til å gjøre digitale mapper kollektive og dialogiske. mulighetene for å forbinde tekster og resonnement til hverandre gjør at hele studentgrupper kan være i konstant dialog og bygge på hverandres kunnskap.