…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Advertisements

En ny sjanse for voksne! Den store lesedagen – ”The Big Read” Alfabetisering og læring for voksne Statssekretær Lisbet Rugtvedt 23. April 2009.
Foreldremøte 1.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen 10. oktober 2011 Kunnskap for framtida.
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Levanger kommune Oppvekst Bunntekst 1 St.meld.nr.16 ( ) ……. og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring Stortingsmeldingen presenterer.
Kommunedelplan oppvekst – mot 2020
VURDERING.
Kultur for samarbeid? Statssekretær Åge R. Rosnes FUG konferanse, Gardermoen 22. oktober 2005.
KS ORDFØRERKONFERANSE ”UTDANNING I VERDENSTOPPEN” Kunnskapsminister Øystein Djupedal Oslo 9. mai 2007.
Meld. St. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap Tidlig innsats og gode læringsmiljøer for barn, unge og voksne med særlige behov.
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Tidlig innsats for livslang læring
Rolf V. Olsen (EKVA/ILS/UiO) Sluttkonferanse for evalueringen av Kunnskapsløftet 31. oktober.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Innlegg på konferanse, Tromsø,
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Nasjonale prøver.
Borre ungdomsskole
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Ny Stortingsmelding om ungdomstrinnet. Departementet vil innføre valgfag:  Det innføres valgfag på ungdomstrinnet fra høsten  8. trinn får 1,5.
Overgangsprosjektet – NY GIV
Velkommen til Godlia skole Skolestart Skolens visjon: "Et trygt sted å være og et godt sted å lære"
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
1 Kunnskap Mangfold Likeverd Kultur for læringUFD Kultur for læring Kunnskap Mangfold Likeverd.
Undervisningssektoren 2015
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Levanger kommune Rådmannen Dialogseminar, Åre – Utfordringer på oppvekstfeltet - Trude Nøst, kommunalsjef 1 Barnehager Lokal rammeplan for.
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
© Bergen kommune Budsjettmål for 2008 For barnehagesektoren Etablere full barnehagedekning Styrke barnehagenes kvalitet.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Rekruttering og strategisk kompetanseheving
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Nasjonalt råd for lærerutdanning Frafall fra videregående skole Hva gjør Drammen kommune? Tore Isaksen Utdanningsdirektør Drammen 22. sept
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Astri Helene Engerdahl Ny Giv Gjennomføring i videregående opplæring.
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
1 Samling for kommunene 2. juni 2015 Nytt fra Fylkesmannen.
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Grunnskole for voksne. Opplæringsloven Alle som har behov for opplæring i grunnskolefag, kan få slik opplæring gratis i sin kommune Det er mulig å få.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Lover, forskrifter, stortingsmeldinger, handlingsplaner, strategier Barnehageloven – rett til barnehageplass fra Rammeplan for barnehagen.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Fagforbundet Vest-Agder
God stim! Sammen for økt gjennomføring
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Velkommen til Apalløkka
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Meldingen omhandler faktorer og resultater knyttet til mål på områdene:
VELKOMMEN TIL NETTVERSSAMLING!
Utskrift av presentasjonen:

…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Samling for skole og barnehageansvarlige i Møre og Romsdal 8. mai 2007

Dagens hovedutfordringer Hovedutfordringen er å sikre at alle barn og unge faktisk lærer det de trenger Hver fjerde 15-åring prosent går ut av grunnskolen uten tilstrekkelig grunnleggende ferdigheter En av fire avbryter videregående opplæring Over 400 000 voksne har svake lese- og regneferdigheter

Og… Svakhetene i utdanningssystemet rammer særlig de som stiller svakest i utgangspunktet Familiebakgrunn spiller en stor rolle for den kompetansen man oppnår for de utdanningsvalg man foretar For om man lykkes med å tilegne seg grunnleggende ferdigheter for gjennomføring i vgo

Målet med stortingsmeldingen Alle skal tilegne seg den kompetansen som er nødvendig for å skape gode liv Ingen skal gå ut av grunnskolen uten grunnleggende ferdigheter Alle skal få dokumentert kompetanse fra videregående opplæring De som trenger det må få en ny sjanse til å tilegne seg grunnleggende ferdigheter i voksen alder Sosial utjevning Sannsynligheten for å lykkes skal ikke være knyttet til familiebakgrunn

Tidlig innsats for livslang læring Innsats i småbarnsalderen Språkstimulering gir resultater Gode førskoletilbud er en investering med høy avkastning Ikke mer ”vente og se” Ta tak i problemene når de avdekkes Snu nederlag til mestring Det er aldri for sent

Barnehageløftet og Kunnskapsløftet Full barnehagedekning, høy kvalitet og lav pris Ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Kunnskapsløftet Barna skal utvikle grunnleggende ferdigheter og en basiskompetanse av sosial og kulturell kompetanse Større sammenheng mellom rammeplan for barnehagen og skolens læreplaner

Barnehagen Barnehageerfaring er viktig for sosial mestring, utvikling av kommunikasjon og språkforståelse Barn som har problemer og særlige behov av ulike slag, vil ha ekstra stort utbytte av å gå i gode barnehager Et godt språkmiljø i barnehagen - utgangspunkt for et positivt læringsløp Kompetente ansatte

Grunnopplæringen Tidlig innsats eller ”vente og se”? 18 16 14 14 12 12 10 Prosent av undervisningstimene 7 8 6 4 2 1-4 trinn 5-7 trinn 8-10 trinn Utvikling i bruk av spesialundervisning etter alder på eleven. Prosent undervisningstimene.

Tidlig innsats i grunnopplæringen Sikre læringsfremmende tilbakemeldinger til eleven (nasjonale prøver, kartleggingsprøver og bedre individvurdering) Gjennomgå det spesialpedagogiske støtteapparatet Stimulere til mer tverrfaglig samarbeid for utsatte barn og unge

Gode rammer for læring Gode rammer for læring Gradvis utvidelse av skoledagen på barnetrinnet opp til 28 t per uke Utvikle og iverksette leksehjelpsordninger Innføre ordninger for frukt og grønt Legge til rette for fysisk aktivitet i skolehverdagen Bedre hjem-skolesamarbeid gjennom utvikling av foreldrekontrakter

Bedre gjennomføring i videregående opplæring Frafall kan forebygges i grunnskolen Tiltak Sikre gode og bevisste utdanningsvalg Styrke rådgivningstjenesten Økte kompetansekrav til rådgivere Forsøk med praksisbasert toårig løp i vgo. Arbeid for å opprette flere læreplasser Vurdere å nedsette utvalg for å se nærmere på yrkesfagene

Kunnskap om hva som virker Videreføre den store satsingen på kompetanse og FoU i barnehagesektoren Etablere et større forskningsprogram om læring og undervisning Styrke utviklingsprogrammet Kunnskapsløftet - fra ord til handling Styrke formidlingen av forskning til sektoren