Islam.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
Advertisements

PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
“Fra ord til liv” Februar
Profetene i Det gamle testamente
Tro & Tilhøre, Tilbe & Tjene 4 verdier å bygge livet og menigheten på.
Fra ord til liv Mars 2011.
Gudstjeneste med Skattejakt.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Bønn Uke 42.
Hvem er Jesus?.
Fra ord til liv Ottobre
En måte å lese Bibelen på
Velkommen til skolegudstjeneste
Fra ord til liv Juli 2009.
Jane Sunde, verdi 2 - "at alle som går her har som mål å leve slik at livet ærer Kristus og tjener forsamlingen.” Marit Thingbø, verdi 11 - "å ta et særskilt.
Velkommen til gudstjeneste
lig velkommen til høsttakkefest med dåp i Botne kirke
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
Skattejakt-samling på torsdag
De sentrale ritene i islam Quang, Martin, Ole Andreas, Eirik og Vetle
Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han! Velsignet Davids sønn som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høye, hosianna, Davids sønn! Velsignet,
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Fra ord til liv April 2010.
Islam er fint og hvite masse om
Islam De norske muslimske miljøene er små og organisert etter nasjonal tilhørighet, sier islam-ekspert Kari Vogt. Hun avviser politisk islam som.
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
RAMADAN.
Et møte med Gud og andre troende
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
”Skapt i Kristus” Efeserne 2,1-13
Jesus fra Nasaret Enighet om at han var en historisk person
Kristendommens hellige bok.
“Disippel-høring”.
Islam.
Om hellige skrifter.
Islam.
Om hellige skrifter.
ICC selger mye bra litteratur på norsk! Min bok om Profeten Mohammad (fvmh) er en populær fargebok som er basert på historien om Profeten Muhammad (fvmh)
Islam De fem søylene.
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Islams historie Ørkenlandskap i Saudi-Arabia. Foto: Pedronet.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
ISLAM Foto: Crystalina. ISLAM  Islam er en av verdens største religioner. Man regner med at islam har om lag 1,3 milliarder tilhengere verden over.
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
«Du er frelst!».  יְהוֹשֻׁעַ  Jesjua = Jesus = Herren + frelse  frelse  fri + hals  «Han er den som fridde oss ut av mørkets makt og satte oss over.
Meir enn religion – jødane reknar seg også som eit folk Jødane trekk røta sine tilbake til Abraham Mange jøder er sekulære (verdsleg, mindre religiøse)
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
BIBELEN.
Temasamling – 2016 Hvordan møte muslimer?.
ISLAM.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Islam De fem søylene.
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
JØDISK TRO OG TRADISJON
MÅL FOR TIMEN Hvem, når, hvordan?
Islam Foto: Crystalina.
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Evangeliet for dummies
“Disippel-høring”.
Kristendommen.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Utskrift av presentasjonen:

Islam

Utbredelse/ opprinnelse Midtøsten: 600 – tallet (e. kr) Abrahamitisk Grunnlegger: Muhammed Universell = alle kan bli muslimer Den nest største verdensreligionen Verden: 1,5 milliarder (2009) Norge: 160 000 (2008) Gudshus: Moské

Likheter med kristendom og jødedom Alle oppstod i Midtøsten Alle er monoteistiske: de tror bare på èn Gud Alle er universelle Alle regner Abraham som sin stamfar Alle legger vekt på bønn Alle tror på profeter Jerusalem er en hellig by for alle

Islam = underkastelse/ overgivelse Muslim = ”en som har underkastet seg den ene, sanne Gud”

Tror på: Èn Gud Profeter Engler Dommens dag/ livet etter døden Guds bøker/ de hellige tekstene

Gud Monoteistisk = èn Gud Allah = det arabiske ordet for Gud Gud er: evig, skaper, opprettholder, allmektig, allvitende, lovgiver, kjærlighet, barmhjertig, hellig. Muslimene mener at siden Gud har skapt alt, er alt i verden underlagt ham. Derfor må også menneskene underkaste seg ham. Dersom alle følger Guds vilje, vil alt være godt.

Profeter Profeter= mennesker med budskap fra Gud. De fem viktigste profetene kalles sendebud. Disse mottok skriftlige åpenbaringer fra Gud. Muhammed var den siste profeten. Kalles ”den levende Koranen”. Abraham/Ibrahim Moses/Musa David/ Dawud Jesus/ Isa

Engler Bindeledd mellom Gud og verden Skapt av lys Ingen fri vilje, må adlyde Gud Engelen Jibril (Gabriel): oppgave å bringe åpenbaringene til profetene.

Islam forteller at to engler følger hvert menneske gjennom livet Islam forteller at to engler følger hvert menneske gjennom livet. De sitter på hver sin skulder og skriver ned alle gode og dårlige gjerninger. På dommens dag skal de lese disse opp for Gud.

Dommens dag/ livet etter døden Engelen Israfil skal vekke alle de døde ”Skulderenglene” leser opp hvert menneskes gode og onde gjerninger Gud avgjør hvem som får komme til paradiset

Guds bøker/ de hellige tekstene Gud har sendt skrifter til menneskene for å fortelle dem om rett og galt Toraen: ble gitt til Moses (Musa) Salmene: ble gitt til David (Dawud) Evangeliene: ble gitt til Jesus (Isa) Muslimene mener at disse skriftene har blitt endret på. Noe har blitt ”lost in translation”

Koranen Koranen den eneste av åpenbaringene som er uforandret. Koranen ble gitt til Muhammed Muslimene tror at Koranen er en kopi av en bok som alltid har eksistert i himmelen. Bare den arabiske versjonen regnes som den egentlige Koranen. Oversettelser vil aldri bli helt riktige.

Hadithene Hadithene blir også sett på som hellige skrifter. Muhammed blir sett på som et forbilde i islam. Han levde akkurat slik en muslim skal leve livet sitt. Hadithene er historier om Muhammeds liv. Disse har blitt brukt for å danne flere av levereglene i islam. Det finnes 750 000 hadither.

De fem søylene De fem søylene er de pliktene alle muslimer skal uføre Trosbekjennelsen Velferdsbidraget Bønnen Fasten Pilgrimsreisen De fem søylene er de pliktene alle muslimer skal uføre

Trosbekjennelsen/ Shahada ”- Det er ingen gud uten Gud (Allah), og Muhammad er hans profet.” Trosbekjennelsen er ikke skrevet i Koranen, men er skrevet i en av Hadithene. Det første som hviskes i øret på en nyfødt, og det siste som hviskes i øret på en døende. Brukes i bønn. Dersom en vil konvertere må en si trosbekjennelsen på arabisk, og tro på den.

Bønnen / Salah En muslim må be fem ganger daglig. Før en ber må en rense seg (hender, føtter, munnen, nesebor, ansikt, underarmer). Bønnene skal helst skje på faste tidspunkt, med bønneteppe, vendt mot Mekka. En bønn består av rakaer (kroppsstillinger).

I muslimske land kalles det inn til bønn med en bønneutroper, muezzin, fra et bønnetårn, minareten

Velferdsbidraget/ Zakah En plikt å hjelpe de som trenger det. I dag er det vanlig å gi 2,5% av formuen sin til noen som trenger det. For muslimer i Norge er det vanlig å sende penger til noen som trenger det i hjemlandet.

Fasten/ Saum Hele måneden ramadan skal man faste, fra morgen til solnedgang. Ramadan er den helligste tiden i året, til minne om da Muhammad mottok den første åpenbaringen. En spiser et stort måltid før og etter fasten hver dag. Barn, syke og gamle er fritatt fra fasten. Fasten kan også utsettes.

Pilgrimsreisen/ Hajj Koranen sier at alle muslimer , som har mulighet til det, må reise til Kabaen Mekka, minst en gang i livet. Pilgrimsreisen varer i seks dager, og inneholder flere rituelle handlinger.

Kunst i islam Bildeforbud: en kan ikke lage bilder av Gud eller Muhammad. Gjennom kalligrafi og ornamentikk hedrer muslimske kunstnere Gud. Kalligrafi = skrivekunst. Det finnes seks forskjellige typer kalligrafi. Ornamentikk: utsmykningskunst.