Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Systematisk HMS arbeid
Advertisements

Et eksempel på hvordan kan en dokumenterer IK – Akvakultur?
Kvalitetsarbeid i Telemark fylkeskommune
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Internkontroll i kommuner
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Plikt til internkontroll Per Gammelsæther Ikks AS / RO
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Demo. KvalitetsLosen 29. mai 2008
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 2
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Risikostyringsprosessen
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Et eksempel på hvordan du kan dokumenterer IK – Akvakultur?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Internkontroll i norske kommuner
Kvalitetsarbeid Høstmøte ved Reidar Hole.
Samhandling leder/verneombud
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Håndtering av avviksmeldinger
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Hovedkontormodell og HMS
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Forvaltningsrevisjon gjennomført 2012/13: Prosedyrer og rutiner for journalføring og tilgjengeliggjøring av dokument/saksutredning Statusrapport 2014.
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
Intern revisjon ved XXXXX avdeling XX
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester til voksne personer med psykiske lidelser og samtidig langvarig rusmiddelmisbruk. Seniorrådgiver Arild.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Veiledning Beslutningsprosess
Byggesaksforskriften (SAK 10)
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 2 Rammeverk for helse- og omsorgstjenester i kommunen 1Del 2.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Dialogkonferanse Behovene

Kvalitet, risiko og avvik
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Helse miljø og sikkerhet
Kurs for brukere av KFF-KSS
montessoriforbundet, februar 2018
Arbeidsmiljøkurs (40 timers HMS-kurs)
Innledning om KFF-KSS.
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Kurs for brukere av KFF-KSS
Kompetanse Pasientsikkerhet Styring og ledelse
Kurs for brukere av KFF-KSS
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften Kari Sletten Helgesen Avdelingssjef Operasjonsavdelingen Ålesund Sjukehus

Hva er internkontroll? Internkontroll handler om virksomhetens interne styring og egen kontroll. Et ledelsesverktøy Hjelpemiddel for styring og utvikling av den daglige drift Vist seg å være nyttig i bransjer med virksomhet som innebærer risiko

Forskriften De virksomheter som forskriften omfatter er svært forskjellige med hensyn til oppgaver, organisering, ledelse og størrelse. Det finnes mange alternative måter å organisere og styre virksomheten og arbeidsprosesser på. Forskriften fastsetter ikke en detaljert standard mal for hvordan internkontrollen i den enkelte virksomhet skal se ut, men beskriver hvilke funksjoner internkontrollen skal ivareta.

Forskriften Virksomhetene stilles langt på vei fritt til å bestemme hvilke prosedyrer og andre administrative tiltak internkontrollen skal omfatte. Det er likevel noen grunnleggende elementer som må være på plass for at virksomheten skal ha tilstrekkelig internkontroll. Dette framgår av forskriftens §4 bokstavene a-h Der det heter at den /de ansvarlige for virksomheten skal:

§ 4 Innholdet i internkontrollen a) Beskrive virksomhetens hovedoppgaver og mål, herunder mål for forbedringsarbeidet samt hvordan virksomheten er organisert. Det skal gå klart fram hvordan virksomheten er organisert. Eksempler på aktuelle dokumenter: Organisasjonskart Funksjonsbeskrivelser Oversikt over ansatte Planer Budsjett

b) Sikre tilgang til aktuelle lover og forskrifter som gjelder for virksomheten Tiltak: Gi medarbeiderne tilgang til elektronisk regelverksamling Opplæring i å bruke disse Aktuelle dokument: Lov og forskriftssamlinger Rundskriv Veiledere Faglige retningslinjer

c) Sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter innenfor det aktuelle fagfeltet samt om virksomhetens internkontroll Tiltak: Kurs Veiledning Etter -videreutdanning Mentorordninger Eksempel på dokumenter: Funksjonsbeskrivelser Ansettelsesavtaler Kompetanseoversikt Kartlegging av kompetansebehov Opplæringsplaner Oversikt over gjennomførte opplæringstiltak og deltagere

d) Sørge for at medarbeiderne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes Eksempler på tiltak: Arbeidsgrupper Kvalitetssirkler Medarbeidersamtaler Forslagskasse Avviksbehandling Forbedringsarbeid Eksempler på dokumenter: Skriftlig arbeidsgiverpolitikk av hva som forventes av arbeidstakere og ledere Rutiner for problemanalyser og problemløsninger Handlingsplaner

e) Gjøre bruk av erfaringer fra pasienter/ tjenestemottakere og pårørende til forbedring av virksomheten Eksempler på tiltak: Brukerundersøkelser i egen regi Brukerundersøkelser i andres regi Pårørende og brukerpanel Ombudsordninger Systematisering av innholdet i klager Eksempler på aktuelle dokument: Rutiner for innhenting og bruk av brukererfaringer Rapporter fra kartlegginger eller undersøkelser om bruker erfaringer.

f) Skaffe oversikt over områder i virksomheten hvor det er fare for svikt eller mangel på oppfyllelse av myndighetskrav Eksempler på tiltak: Risiko og sårbarhetsanalyser Etableringer av ordninger for registrering av feil og uønskede hendelser Systemer for håndtering av tilbakemeldinger fra brukere Eksempler på aktuelle dokument: Rutine for avdekking av områder i virksomheten hvor det er fare for svikt Rutine for risiko og sårbarhetsanalyse Rapporter fra risiko og sårbarhetsanalyser Sjekklister

g) Utvikle, iverksette, kontrollere, evaluere og forbedre nødvendige prosedyrer, instrukser, rutiner eller andre tiltak for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelse av sosial og helselovgivningen Eksempler på tiltak: Rutinemessig rapporterering fra medarbeiderne i for eksempel. Medarbeidersamtaler, personalmøter eller skriftlig rapportering Eksempler på dokumenter: Faglige prosedyrer Administrative prosedyrer Instrukser Møtereferater Avviksrapporter Klageoversikter Resultat av prosess og resultatmåling Nødprosedyrer ved uhell, svikt , feil m.m

h) Foreta systematisk overvåking og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at de fungerer som forutsatt og bidrar til kontinuerlig forbedring i virksomheten Eksempler på tiltak: Ledermøter Inspeksjonsrunder Systemrevisjoner Eksempler på aktuelle dokumenter: Rutine for regelmessig gjennomgang av virksomheten og dokumentasjons av resultatene Sjekkliste for intern virksomhetsgjennomgang

§5 Dokumentasjon Dokumentasjon er et virkemiddel som skal bidra til å sikre at internkontrollen fungerer som forutsatt. Tiltak iverksatt med hjemmel i forskriftens §4 bokstav a-h, skal dokumenteres i den form og det omfang som er nødvendig av hensyn til virksomhetenes art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse. Det innebærer at den øverste lederen og medarbeiderne må avgjøre hvilke ordninger, arbeidsprosesser eller resultater som skal foreligge i skriftlig form og etablere rutiner som sikrer skriftlighet på disse områdene.

Styrende dokumenter Organisasjonskart Fullmakter Funksjonsbeskrivelser Instrukser Prosedyrer Planer Sjekklister m.m

Resultatdokumenter Registreringer Kontroll og måleresultater som oppfølging av iverksatte tiltak Resultatdokumentasjon som følger av annet lovverk, for eksempel. Skriftlige vedtak om tildeling av tjenester (forvaltningsloven) Eller journalopplysninger ( forskrift om pasientjournal)

Dokumentstyring Bør organiseres slik at den er logisk og lett å finne fram i. Dokumentene må være tilgjengelige for de ansatte og det må etableres rutiner for å sikre at styrende dokumentene til enhver tid er oppdatert i forhold til gjeldende beslutninger, organisatoriske løsninger, rutiner mv.

Lover og forskrifter

Hvordan komme videre eller komme i gang? Kartlegge Finne områder hvor det er fare for svikt Planlegge Prioritere Iverksette Utføre Kontrollere Korrigere/ forbedre