Systemrettet arbeid aman. Jorun Buli-Holmberg

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 åringen og sammenhengen barnehage – skole
Advertisements

Arbeid med atferdsproblemer Med LP-modellen i verktøykassa
Pedagogisk analyse.
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Spesialpedagogisk arbeid i et system og individrettet perspektiv aman
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Sverre Nesvåg Forskningsleder
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring i barnehage – Jorun Buli Holmberg 21. september.
Kartlegging Observasjon og evaluering
Rådgivning Jorun Buli Holmberg
Systemrettet Rådgivning
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Tilpasset opplæring AU 1
Meld. St. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap Tidlig innsats og gode læringsmiljøer for barn, unge og voksne med særlige behov.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Mandat n Faggruppen skal ut fra et forskningsmessig kunnskapsgrunnlag utarbeide veiledninger som skal være til analytisk og praktisk hjelp for lærere,
Systemrettet arbeid i PP-tjenesten
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Hvorfor FAU? Opplæringsloven § 11-4
Hva er pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)?
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Hordaland og Sogn & Fjordane PP-tjenesten Lars Arild Myhr - SePU
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Systemrette arbeid i skolen aman. Jorun Buli-Holmberg
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Rådgiverrollen I Elevtilpasset Opplæring Jorun Buli Holmberg – 24 januar 2005.
Systemrettet Rådgivning Relevans, muligheter, utfordringer Liv M. Lassen
Velkommen til et nytt skoleår!
Rådgivnings- og innovasjonsprosesser
SFO Kultur- og fritidsaktiviteter. Skal være tilpasset barna og foreldrenes behov.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Systemrettet arbeid aman. Jorun Buli-Holmberg Risikofaktorer (Kaufmann 1991) som kan føre til at utvikling av psykososiale vansker (lærevansker)
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Spesialpedagogisk arbeid og innovasjon
Et øyeblikks tålmodighet. kan bevare fra stor skade
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Spesialpedagogisk rådgivning
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
Transaksjonsmodellen
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
Ragnhild Inderhaug seksjonssjef. Hvorfor en ny seksjon?  « Sammen for kvalitet «( spesialpedagogisk plan ) er ikke bare en plan, men.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Kompetanse for mangfold
Halvard Berg fylkesprosjektleder 3. mars 2017
Skole- hjem samarbeid.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
PTØ Kari Hapnes, Fagsjef PTØ
Siste året i barnehagen
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hva er spesialpedagogisk arbeid? Hva er innovasjon og hva er rådgivning? Hvilken rolle har innovasjon og rådgivning i spesialpedagogisk arbeid?

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hva er spesialpedagogisk arbeid? Fokus i spesialpedagogisk arbeid er rettet mot stimulering og opplæring som kan fremme utvikling og læring for funksjonshemmede. (Holmberg og Lyster 1998)

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hva er innovasjon? En planlagt endring som har til hensikt å forbedre praksis. (Skogen og Sørlie 1992, Skogen og Holmberg 2002)

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hva er rådgivning? Å gi hjelp til selvhjelp i en utviklingsprosess. Forutsetter kunnskaper om og anvendelse av kommunikative ferdigheter for å hente fram iboende ressurser hos rådsøker.

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hvilken rolle har innovasjon og rådgivning i spesialpedagogisk arbeid? Innovasjon dreier seg om utviklingsprosesser som til enhver tid foregår i spesialpedagogisk arbeid Rådgivning handler de kommunikative ferdighetene som anvendes, og bidrar til at utviklingsprosessen stadig føres framover

System- og indvidrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hva er systemrettet arbeid og hva er individrettet arbeid? Hvordan er sammenhengen mellom system- og individrettet arbeid? Hvorfor er både system og individperspektivene sentralt i spesialpedagogisk arbeid?

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Fokus er på påvirkningsfaktorer i omgivelsene som omgir brukeren (mikro og makrosystemer) Systemer: Foreldre Nærmiljø (venner og naboer) Skole-/barnehage Alderstrinn- og gruppe Fritidsaktiviteter

Individrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Fokus er på brukerens behov (i skolen er det elevens behov) og forutsetninger (for eksempel elevens biologiske disposisjoner) Individer er brukerne av spesialpedagogiske tilbud: - barnet - ungdommen - den voksne - den funksjonshemmede

Atferd = PO P står for faktorer knyttet til Personen Forholdet mellom system- og individrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg  Atferd = PO P står for faktorer knyttet til Personen O står for faktorer knyttet til Omgivelsene Lewin (1935) viser i denne formelen at menneskets atferd er knyttet til: individet (personen) systemer (omgivelsene)

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Tre innfallsvinkler for å forbedre opplæringssituasjonen til den funksjonshemmede: faktorer knyttet til individet faktorer knyttet til systemet faktorer knyttet til både individ og system

Refleksjonsspørsmål 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Hva er fordeler og ulemper når spesialpedagogisk arbeid utelukkende fokuseres på: faktorer knyttet til individet faktorer knyttet til systemet ?

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Systemets påvirkning på individet 1 Samspill som er negativt for individet  2  Samspill som er negativt for systemet                                          --------------------------------------------------------- 3 Samspill som er positivt for individet 4  Samspill som er positivt for systemet   (Holmberg 1997)

Fra individ til system 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg eleven med spesielle behov (individ) er i fokus og personer i omgivelsene (systemet) som omgir eleven er påvirkningsfaktorer

Fra system til individ 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg - skolen (systemet) besitter spesialpedagogisk kompetanse fra arbeid med elever (individ) som har spesielle behov som bruker i tilrettelegging av lignende elevsaker (individ)

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Elever med spesielle behov har rett til: Individuell tilpasset opplæring Opplæring i inkluderende fellesskap Skolen har en sentrale funksjon i støtteapparatet (systemet) rundt brukeren (individet) av spesialpedagogiske tiltak for å oppfylle de skolepolitiske intensjonene om inkludering og tilpasset opplæring.

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Systemrettede innovasjoner er sentrale virkemidler for å arbeide framover for en stadig bedre realisering av intensjonene om inkludering og tilpasset opplæring.

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Enhver pedagog har behov for innovasjons- og spesialpedagogisk kompetanse for å møte elevmangfold (behovene til elever med ulike læreforutsetnnger) og de kontinuerlige endringer som til enhver tid foregår i en inkluderende skole.

Systemrettet arbeid 3.12.07 - 1.aman. Jorun Buli-Holmberg Den pedagogisk psykologiske tjenesten har en sentral rolle på systemnivå med å bidra til kompetanseutvikling i skolen innenfor det spesialpedagogiske fagområdet.