Inn på tunet – aktuelt tilbud for hjemmeboende demente?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnas Stasjon – et nettverkstiltak
Advertisements

78 (18,2 %)* kommuner har egen demensplan
Demensplan 2015 Den gode dagen.
AVLASTNING Melhus
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Et helhetlig barnevern i Oslo
”Kvalitet i hver kvadratmeter” Hva er gode barnehageledere?
Barns trivsel Tjenesteområde barnehage Gjøvik kommune Til barns beste – satsingsområde i Oppland 2013 – 2014.
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Innovative offentlige anskaffelser
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan! Et besøk i fru Paulsens leilighet
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Velferdstjenester på gårdsbruk - et samarbeid mellom kommune, bruker og bonde.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Inn på tunet og kvalitetssikring så langt - og veien videre
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Økonomiplan Presentasjon av rådmannens forslag i bystyrekomiteen 9. november 2011.
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
St.meld.nr. 28 ( ) Samepolitikken Karasjok, fredag 30. mai 2008.
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Inn på tunet – en del av det aktive landbruket. Asbjørn Helland Fylkesleder Nord-Trøndelag Bondelag.
Demensteam Lier Kommune
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Mål og forventninger for Ehandel i Universitets- og høgskolesektoren Leverandørsamling – Pulje Mars 2008.
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforeninger
FYSISK AKTIVITET FOR PERSONER MED DEMENS
Rapport år i utvikling Åpne opp for «fristilt frivillighet» Økt synlighet Arbeide for økt offentlig støtte Ta vare på og fornye Grasrotforankring,
Ingen tid å miste! Kari-Ann Baarlid, Nestleder i fagavdelingen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
SYEs Lanseringskonferanse
3 år igjen, - Når vi målene i Demensplan 2015?. Når demensplanen er gjennomført i 2015 SKAL: ”Framtidens omsorgsutfordringer står på dagsorden i kommuneplan.
Interkommunalt fagnettverk demens 17.sep Tentativt program Kl – 09.55Velkommen med praktisk informasjon om dagen v/Vigdis Kl – 10.30Informasjon.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Hvordan gikk det? Sammensatt problematikk  Antall fulgt opp siden 2010: 127  Gjennomsnittstid ute fra arbeidslivet: 3,5 år  96 av.
Attføringsbransjen i Vestfold er i endring
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
FOKUS PÅ TRAUMER Forståelse og behandling av PTSD og komplekse traumer.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Rusprosjektet Innherred Samkommune Et prosjekt i prosjektet Verdal og Levanger kommune i tett forpliktende samarbeid.
Inn på Tunet En del av vårt aktive landbruk Informasjonsmøte Vådal nedre, 27 januar 2015 Hege Ericson Leder, IPT-utvalget Norges Bondelag
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Støttekontakt til personer med demens
Inn på tunet som moglegheit i velferdstenestene Karoline Bjerkeset, prosjektleiar, Inn på tunet-satsinga Bruk av Ipt innan rusomsorg.
Samhandlingsreformen i kommunene- Erfaringer fra Ski kommune
Stavanger kommunes satsing på Velferdsteknologi
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Surnadal kommune Inn på tunet Handlingsplan – Inn på tunet 2007: ” 2.1 Innledning I supplerende oppdragsbrev for 2005 av 30. juni 2006 gis.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Hverdagsrehabilitering Porsgrunn kommune
Tomrefjord Pensjonistlag
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Innovasjonskonferansen 2016
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
HELSE- OG SOSIALETATEN
Palliativ plan i Profil
Utskrift av presentasjonen:

Inn på tunet – aktuelt tilbud for hjemmeboende demente? Interkommunalt Fagnettverk Demens 17.09.13 Marita Bruun, underdirektør FMLA

Hva er Inn på tunet? Tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Tjenesten skal gi mestring, utvikling og trivsel. Gårdsbruk er en eiendom som benyttes til jord-, skog-, eller hagebruk. Aktivitetene i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der. Det er i dag ca. 1100 IPT-gårdsbruk i landet, ca 30 i Telemark.

IPT-tjenester Tilbud om tjenester innen en rekke sektorer. Brukere= de som mottar / deltar i tilbudet. Kjøper / bestiller = Ansvarlig bestiller av tjenesten, ofte kommunen. Ansvarlig for innholdet i tjenestetilbudet. Tilbyder = ansvarlig gårdbruker.

Omfang av IPT-tilbud (Prestvik et. Al. 2013) Ant. kommuner med tilbud %-vis andel komm. med tilbud (211 komm.) Skole / alternativ undervisning 128 61 % Dagtilbud, psykiske lidelser 67 32 % Tilbud barnehager / gårdsb.h. 58 27 % Eldre/demens/tidlig demens 56 Dagtilbud, utviklingshem. 54 26 % Tilrettelagte fritidstilbud b/u 55 25 % Arbeidstrening (NAV) 37 18 % Dagtilbud, fysisk funksjonsh. 36 17 % Annet 32 15 % Dagtilbud, rusmisbrukere 25 12 % Skolefritidsordn./tilbud SFO 19 9 % Arbeidstrening 15 7 % Kriminalomsorg 11 5 % Pedagogisk tilbud voksne 9 4 %

Politiske rammer Politisk plattform for flertallsregjeringen 2009-2013 * Meld. St. Nr. 9; Velkommen til bords (LMD) * Nasjonal strategi for Inn på tunet 2012 (LMD, KRD) * Meld. St. Nr 13: Ta hele landet i bruk (KRD) * Regjeringas strategi «Nye vegar til framtidas velferd» * Meld. St. 29: Morgendagens omsorg (aktiv omsorg) * Demensplan 2015 (Helse- og omsorgsdep.) * Meld. St. 16: Nasjonal helse- og omsorgsplan. * Meld. St. 30: Se meg! En helhetlig ruspolitikk (2011-2012) * Handlingsplan 2013-2017 IPT (KRD, LMD)

IPT i Telemark Flere prosjekter er gjennomført, Pilotkommuner. Opprettet tilbydernettverk innen IPT i Telemark. Ca. 30 tilbydere av IPT i fylket. Inn på tunet-løftet. Kartleggingsprosjekt i regi av tilbydernettverket. Studietur er på trappene.

Hva kan IPT bidra med? Et miljø der mange av brukerne føler seg hjemme. Bygningsmasse, redskap og interiør som kjennes igjen. Gårdsdyr som gir trivsel, mestring og glede. Aktiviteter som oppleves meningsfulle og positive. Opplevelse av mestring, det finnes et utall aktiviteter med variert vanskelighetsnivå. Håndverk, håndarbeid, matlaging, måltid, spill og sang. Frisk luft og fysisk aktivitet. Fellesskap. IPT tar utgangspunkt i det friske. Gode kulisser for gode opplevelser.

Aktivitet Aktiv omsorg blir beskrevet som en hovedstrategi for fremtidens omsorgstjenester. (Foto: Bente Wallander, Demens og Alderspsykologi) Hentet fra Handlingsplan Inn på tunet 2013 – 2017. Forskning sier at et godt dag- tilbud kan utsette innleggelse på institusjon med inntil 1 år. Avlasting for pårørende.

Mestring Enkle aktiviteter som kjennes igjen, men som oppleves som meningsfulle. Fra Sande bruk i Horten og Heftet «Mestring og gode opplevelser på gården»

Godkjenningsordning og kvalitetssikring Inn på tunet – begrepet er beskyttet. Krav om kvalitetssikring. Kvalitetsstandarder og kvalitetssikring gjennom KSL. HMS kjører kurs. Matmerk har ansvar for godkjenning og revisjoner. Tett dialog med kommunene. Evaluering nært forestående. Så langt 18 godkjente / under godkj. gårder i Telemark. (www.matmerk.no/inn-pa-tunet)

Hva er min drøm? Øke kompetansen om IPT og dagtilbud for demente i kommunene . Møter, studietur… Samhandle med kommunene og potensielle tilbydere for å få på plass et prøvetilbud. FM vil være med på delfinansiering i en oppstarts-periode. Høste erfaring, evaluere, forbedre. Forhåpentligvis få dette opp som et fast tilbud. NB! Kommunens innkjøpsreglement.

Takk for meg!