Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
YORDANOS. Rahel. Hamed. PATTHAWEE
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Matvaresikkerhet og jordvern
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Levanger kommune Kommunens større ansvar og myndighet for landbrukssektoren - Øystein Lunnan Øystein Lunnan Kommunen får større ansvar og myndighet.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Miljøundersøkelse av Kverndammen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
STRATEGISK NÆRINGSPLAN- LANBRUKSDELEN Utviklingstrekk Rammebetingelser/Scenarier fram til Konsekvenser for jordbruket i Hamarregionen.
Vurdering av behovet for verneplan for Sørkedalen
Spillemidler til idretts-, nærmiljø og friluftsanlegg. Høstseminar 2011 – Asker idrettsråd.
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Grønn utdanning – utfordringer
Økonomiske virkemidler Skogkultur –etablering og oppbygging av kvalitetsskog inkl miljøhensyn –distriktsprofil –statlig tilskudd pga langsiktige tiltak,
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
Detaljreguleringsplan for Opstad Vest
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
Lier kommune Skog, strand og byråkrati – hvordan gjøre gode intensjoner til god politikk? Hvordan Lier kommune forsøker å møte utfordringene i regionen.
Det nye Kulturrådet. Administrasjon for flere virksomheter NORSK KULTURRÅD 512 mill kr Kulturfondet, 224 mill kr Post 74, 25 mill kr Museum og arkiv STATENS.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Planleggingens utfordringer
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket Skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme Et av 22 utvalgte kulturlandskap i Norge Om næringsutvikling …. Hilde Marianne.
Forvaltningssamling UKL Trondheim 23. april 2014 Pål Morten Skollerud UKL’s betydning for utviklingen av Steinsletta.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Lars Gotaas Hedmark fylkeskommune Elverum 7. november2013.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Naturressursar frå jorda.  Jordbruk før og no  Nomadar - dei første menneska drog frå stad til stad for å jakte og sanke mat.  Få spor i naturen og.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Regionalt miljøprogram
Regionreform og kulturpolitikk
Skogbruksplanlegging - utvikling tilskudd
Nordherad - Opplands utvalde kulturlandskap.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
Regionkontor landbruk
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.
Utskrift av presentasjonen:

Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet Sørkedalen i landbrukspolitikken eller?

Regionkontor Landbruk De tre F-er Forvalteren, Forvaltningen Framtidige generasjoner Regionkontor Landbruk

Regionkontor Landbruk Samfunnet ønsker i dag et åpnere kulturlandskap Samfunnet mente i Disposisjonsplanen 1985 at landskapet skulle åpnes; 435 daa fra skog til jordbruk … Ikke pålegg om tilbakeføring (fylkeslandbruksstyret) Regionkontor Landbruk

Regionkontor Landbruk Virkemidler Juridiske virkemidler Økonomiske virkemidler Regionkontor Landbruk

Regionkontor Landbruk Jordlov Bestemmer at endret arealbruk skal omsøkes – tilplanting med skog, oppdyrking, (planering), bygging av hus Vanhevd dvs å ikke dyrke økonomisk drivverdig jord, tolereres ikke – kan i verste fall bli ekspropriert Regionkontor Landbruk

Regionkontor Landbruk Vanhevd Regionkontor Landbruk

Økonomiske virkemidler Statlige, regionale og kommunale tilskudd for miljøvern og for å skjøtte landskapet Det kommunale tilskuddet gis til skogbrukstiltak, biologisk mangfold, jordbruk inklusiv beite Regionkontor Landbruk har til fordeling 3,6 mill kr. Fylkesmannen har 43,8 mill kr. Regionkontor Landbruk

Skjøtsel av beite, kulturminner og kantsoner Støtte til gjerdetiltak, stier, merking av stier, opplysningsskilt, tynning i kantsoner av eng og vassdrag, restaurering av gml hus, skogsbilveier Årlig tilskudd til beite og skjøtsel av kulturminner (Regionale midler) Skjøtsel av gårdsdammer, skogkultur Regionkontor Landbruk

Regionkontor Landbruk Miljøvern Tiltak mot erosjonsskade ved grøftesystem Tilsåing av gress istedenfor korn langs vassdrag Anlegg av fangdammer for å hindre at jord og næringsstoffer renner ut i vassdrag (RKL tegner dammene) Regionkontor Landbruk

Husdyr - en biologisk maskin Beitebank eller Beitekorps Dyra er det beste middelet til å holde landskapet åpent RKL eller Norges Vel – Beitepatruljen BA hjelper deg. Regionkontor Landbruk

Regionkontor Landbruk Landbrukets tiltaksstrategier Det er et ønske om at Oslo får en landbruksplan; En referansegruppe av grunneiere og administrasjon gjennomgår en ønsket politikk om landbruk med tilleggsnæringer, landskap og miljø, friluftsliv Områdetiltak for Sørkedalen Regionkontor Landbruk