1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007.
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
De politiske partiene i Norge
1814.
Demokratiet slår rot i Norge
Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Laget av Kristoffer F. Kristoffersen
folkestyrets utvikling i norge
Kapittel 4: Året 1814 BOKMÅL Elevene skal kunne
Wien-kongressen og nye revolusjoner
8 Det politiske systemet i Norge
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Den Franske Revolusjonen
Elizabeth I.
Den franske revolusjonen
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Enevelde og opplysningstid
Kapittel 10: Det unge norske demokratiet
Kapittel Elevene skal kunne
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 3)
Vedlegg 2 Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer ® (rev:2.0.58) Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer
Stortinget Landets lovgivende forsamling
10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
Husker du fasteaksjonene i 2006 og 2008?. Temaet: Ungdom ut av krig og krise.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
POLITIKK.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Stortinget Regjering Domstoler Storting i andre land
100 lure ord å lære.
Seminar om styrearbeid « Erfaringer fra styrearbeid, ulikheter Sverige - Norge, kvinnekvotering i Norge » 1.
Og.
januar 1814 – Sverige vant Norge Norge eget rike
Grunnloven, Norge og uavhengighet
Napoleonskrigene og Norge
Vedlegg 4 Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer Svar fra representanter fra partier som ikke er i byrådet ® (rev:2.0.70)
Demokratier som overlevde
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Olav den hellige ( Haraldsson)
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Frå union til sjølvstendig nasjon Mål for veka, lære om Kvifor ville Karl Johan endre Grunnlova nasjonalkjensle Kva samfunnsgrupper dominerte etter 1814.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Kampen om parlamentarismen! Parlamentarisme: makta ligg hos dei folkevalde i nasjonalforsamlinga /parlamentet. Det tyder at: ● Stortinget bestemmer kven.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Den lovgivende makten i Norge. MaktfordelingMAKT l ovgivende Stortinget utøvende Regjeringen dømmende Domstolene.
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Den politiske styringskjeden
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Regjeringens funksjoner
NORGESHISTORIEN PÅ TALLET
Parlamentarismeformen 9. februar 2017
Kommunen og Fylkeskommunen
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Forelesninger i statsrett Dag 4 Forholdet mellom lovgivende og utøvende makt Vår 2018 av Benedikte M. Høgberg og Ola Mestad Det juridiske fakultet,
Forelsninger i statsrett Dag 2 Vår 2018 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske fakultet, UiO.
Den lovgivende makten i Norge
DA NORGE BLE EN EGEN, SELVSTENDIG STAT
Hvorfor revolusjon i Russland?
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

1884 ALL MAKT I DENNE SAL!

BAKGRUNN - 1814 Norge tvunget inn i union med Sverige Landet fikk samtidig egen grunnlov og et Storting Felles utenriksvesen med Sverige Felles konge

STYREFORM Konstitusjonelt monarki med tredeling av makten Kongen utnevnte regjeringen. Stortingsflertallet påvirket altså ikke dette.

STEMMERETT Grunnloven ga stemmerett til embetsmenn, byborgere og bønder med større eiendommer. Formannskapslovene, 1837, kommunalt selvstyre: Bøndene fikk større innsikt i politikk og ble etter hvert en maktfaktor.

EMBETSMANNSSTATEN Embetsmennene dominerte norsk politikk etter 1814. De var til å begynne med i opposisjon til kongen og mot unionen. Rundt 1850 ble de mer unionsvennlige.

ÅRSAKER Bøndene ble en maktfaktor som truet embetsmennenes dominans. Derfor valgte de å samarbeide med kongen. Skandinavismen, en politisk retning med skandinavisk forbrødring som mål.

SKANDINAVISMEN I ”JA, VI ELSKER” Strofe 6: "Fienden sitt våpen kastet, opp visiret for, vi med undren mot ham hastet, ti han var vår bror. Drevne frem på stand av skammen gikk vi søderpå; nå vi står tre brødre sammen, og skal sådan stå!”

JOHAN SVERDRUP På Stortinget fra 1851 PROGRAM: Folkestyre: Utvidet stemmerett Nasjonalt selvstyre Større makt til Stortinget på bekostning av konge og regjering

STATSRÅDSAKEN: 2 SIDER Sverdrup med tilhengere: Regjeringen må møte i Stortinget og delta i forhandlingene MÅL: Regjeringens politikk må være i samsvar med Stortingets vilje

Kongen og regjeringen, m. fl Kongen og regjeringen, m.fl.: Forslaget til Sverdrup vil bryte med maktfordelings-prinsippet Oscar II (1829 – 1907)

SAKENS GANG 1872: Stortinget fatter vedtak om møteplikt i Stortinget for statsrådene. Kongen nedlegger veto

VETOSTRIDEN: Grunnloven slår fast at kongen har utsettende veto i lovsaker, men nevner ikke spesifikt veto i forbindelse med grunnlovssaker.

TO SYN PÅ VETO I STORTINGET Sverdrup Bonderepresentantene Radikale embetsmenn og borgere: Kongen har kun utsettende veto også i grunnlovssaker

Kongen, regjeringen og de fleste embetsmennene: Kongen har absolutt veto i grunnlovssaker

OM VETO Kongens rett til å nekte å sanksjonere en lov vedtatt av Stortinget Kongens veto er kun utsettende Etter at kongen har benyttet sin vetorett, kan ikke loven fremmes før etter nytt Stortingsvalg Vetoretten gjelder 3 ganger, da blir lovforslaget lov uansett

9. JUNIVEDTAKET 1880: Kongen hadde brukt sin vetorett tre ganger og hadde brukt opp sin vetorett i saken. 9. JUNI 1880: STORTINGET VEDTAR LOVEN REGJERINGEN SELMER NEKTER Å SANKSJONERE LOVEN!!! Christian August Selmer 1816 - 1889

RIKSRETT Sverdrups siste utvei er å gå til RIKSRETT: En domstol som kan dømme medlemmer av Storting, regjering og domstolene hvis de ikke gjør jobben sin, eller gjør grove feil i forbindelse med denne. Odelstinget reiser tiltale Lagtinget og landets høyesterettsdommere dømmer Dette gjør Riksretten til en politisk domstol

JOHAN SVERDRUP: Han visste at det var nødvendig å skaffe et solid flertall i Lagtinget, da høyesterettsdommerne var konservative og ville stemme til fordel for kongen og regjeringen.

VALG 1882:Første norske partivalg Det var ikke offisielle partier, men begrepene "Høyre" og "Venstre" ble brukt - Venstre: For Sverdrup - Høyre: Mot Sverdrup For første gang var det valgkampanjer. Bjørnson reiste blant annet rundt i landet og agiterte for Sverdrups syn. VALGRESULTAT: Stor seier for Sverdrup!

RIKSRETT: TILTALEBESLUTNING Ved å nekte sanksjon av loven om møteplikt i Stortinget for regjeringen, nektet de å utføre sine verv.(De nektet å gjøre jobben sin.) Sverdrup vant, regjeringen Selmer måtte gå Sverdrup danner ny regjering

PARLAMENTARISMEN En forutsetning for at Sverdrup kunne få flertall for å innføre parlamentarismen, var den demokratiseringen som hadde pågått fra 1814. Norge var en nasjon i uønsket union med Sverige. Etter 1814 kom bøndene mer med i styre av landet. Disse dannet en hovedopposisjon mot regimet. Det nye norske styresettet ble ikke vedtatt i noen lov, men fungerte som et resultat av en sedvane. Tatt inn i Grunnloven først i 2007