Synsproblematikk og ADL-hjelpemidler

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

IDRETTSLIG AKTIVITET BLANT ELEVER I VIDEREGÅENDE SKOLE
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
-ikke bare for zippylæreren…
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Forelesning - dialog Synspedagogstudenter
Presentasjonsteknikk - med PowerPoint som presentasjonsverktøy
-ikke bare for zippylæreren…
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
Jonny Nersveen Førsteamanuensis HIG/NBF
Pedagogisk stimuleringsmateriell for synshemmede
Demens hos personer med utviklingshemming
HELSE OG LIVSSTIL.
Syn og motorikk - hva bør fysioterapeuten vite
Mestring og forebygging av depresjon
STORE ER DE OG UTE STÅR DE En undersøkelse om oppbevaring av store løse gjenstander ved SIKA-museene.
Fagseminar - synshemming
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Hva er aktivitet og deltakelse?
- en nyttig test i demensutredningen?
Frontlinjeserivce
MINE KJÆRE BARN SPARE STRØM = MER LOMMEPENGER. DERFOR….
Synsvansker hos hørselhemmede
Kapittel 9: Utdanning i Norge
En lærevanske for Læringsakademinettverket??
Foreldrene betyr all verden! Mona Røsseland Ann-Christin Arnås
FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER
Kan de - og vil de? Seniorers forutsetninger for læring Per Erik Solem NOVA Foredrag på seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet,
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Forventninger til oss som skole:
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Muntlige presentasjoner
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
Barns læring, voksnes ansvar!
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Hvorfor motstand mot teknologi? Voksnes motstand mot teknologi, redsel for å miste kontroll? –I kontroll ligger makt og den vil også barnet ha. (Frode.
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
ROLLEN SOM TILRETTELEGGER
12 Reflekterende lesing.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
TEKNISKE SPESIFIKASJONER For innlevering av 16:9 digitale videobånd med TV-reklameinnslag 1. Innleveringsfrist Alle reklamefilmer skal leveres 4 (fire)
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
Ellinor Brune Hareide og Sissel R. Weydahl
100 lure ord å lære.
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
STØY OG HØRSEL: Noen råd for å bevare god hørsel – hele livet! 1.
Nettverkskurs Pinnelien barnehage Bergen, Sally Damslora
Lyshovden Oppveksttun!
Kombinert syns- og hørselshemming/døvblindhet Regionsenteret for døvblinde Britt Anita Mikkelsen Regionsenteret for døvblinde er et kompetansesenter.
Tilpasset undervisning i matematikk
Med kikkerten for det blinde øyet? Innlegg på nHS’ prosjektledersamling Hallgeir Gammelsæter.
Syns- og hørselstap hos eldre Konsekvenser og kompenserende tiltak PSYK-IT tirsdag 12.oktober 2010 Lise Øverland psykiatrisk sykepleier / fagkonsulent.
Hva handler det om?. Synet og det å se er et komplekst samspill mellom sanseorganet øyet og prosesser i hjernen. Vi må lære å se! Du er synshemmet når.
1 © 2016 Ipsos Mobilitet for synshemmede april/ mai © 2015 Ipsos.
Samhandling med mennesker med nedsatt funksjonsevne Se mulighetene – ikke begrensningene! Medmenneskelighet – ikke medlidenhet.
Mennesker med nedsatt funksjonsevne En funksjonshemning oppstår når en person har nedsatt funksjonsevne i forhold til de krav som omgivelsene stiller Hva.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
- Arbeid og uføretrygd - Erfaringer med NAV
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Svaksynt student i en digital hverdag
Rådgivningskontor for syn
NAV Hjelpemiddelsentral Hordaland
Bergen Voksenopplæring skole og kompetansesenter
Regelverk Kriterier og lovverk november 19
Henvisninger Hvem skal du henvise til og hvordan?
Utskrift av presentasjonen:

Synsproblematikk og ADL-hjelpemidler GRUNNKURS SYN Synsproblematikk og ADL-hjelpemidler

SYNSAVDELINGEN VED HMS Oslo En optiker Tre synspedagoger barn arbeidsplass lese-TV

Kriterier for å få synshjelpemidler Visus er dårligere enn 0,33 på beste øyet etter korreksjon. Innskrenking av synsfelt. Det skal også taes hensyn til andre ting som for eksempel dårlig mørkesyn.

Hvordan henvise til synsavdelingen ”Inngangsbilletten” er de øyemedisinske opplysningen. Henvisningen må være skriftlig Alle kan henvise Alle svaksynte må gjennom en optisk undersøkelse først, enten på HMS eller hos våre samarbeidsoptikere.

Synssansen Gir oss rask og presis informasjon om omgivelsen rundt oss 80% av våre sanseinntrykk taes inn gjennom synet. Synet er en aktiviserende sans

Mulige konsekvenser av synstap Begrensninger i omfang og variasjoner av erfaringer Begrensning i beveglsesevnen Begrensning i samspill med miljøet

Visus -skarpsyn Visus er evnen til å se detaljer. Visus oppgis som en desimal eller som en brøk for eksempel 0,33 (6/18). For å bli definert som synshemmet man oppfylle et av to krav. Enten må du ha en visus 0,33 eller dårligere med beste brillekorreksjon på beste øyet. Eller du kan ha innskrenket synsfelt på begge øynene, visus kan da være normal.

WHOs definisjoner av synshemminger Kategori 1: Svaksynthet Visus fra 0,33 (6/18) og ned til og med 0,1 (6/60) Kategori 2: Sterkt svaksynt Visus mindre enn 0,186/60) og med til 0,05(3/60) Kategori 3:Blindhet Visus mindre enn 0,05(3/60) og ned til 0,016(1/60) Kategori 4:Blindhet Visus mindre enn 0,016(1/60), men lyssans Kategori 5:Total blindhet Ikke lyssans (amaurose)

Forekomst av synshemming Vi antar at 1-2% av befolkningen er blinde eller svaksynte. De fleste synshemmede finnes i aldersgruppen over 70 år. 40% av alle over 70 år får øyesykdommen makuladegenerasjon. Blant barn under 10 år er 0,1 synshemmede. Utviklingshemmede har ofte nedsatt syn.

De viktigste årsakene til synshemming Grå stær(katarakt) Grønn stær Makuladegenerasjon (tap av skarp syn) Diabetes retinopati (netthinneforandringer p.g.a diabetes) Retinitis pigmentosa Hjerneslag.

Krise Å miste synet eller deler av synsfunksjonen kan for mange fortone seg som et sjokk. Opplevelsen av en krise forsterkes hvis synsprognosen er usikker eller progredierende. En synshemmet rammes ikke bare av et synstap, men også av holdninger en møter i samfunnet. Et synstap er ofte en varig tilstand hvor nye mestringsstrategier må læres. Opplæringssituasjonen kan oppleves som ekstra belastnig der man må lære ferdigheter som en mestret tidligere.

Hvorfor er det viktig å lære ADL-ferdigheter? Mestring Identitet Løsrivelse Selvstendighet Å klare seg selv vil bedre livskvaliteten for mange. Å være selvstendig er også å kunne organisere slik at andre gjør aktiviteten for deg.

Faktorer som påvirker funksjonsnivået: Minske omgivelsenes krav: Plassering og merking av gjenstander Tilpasse tekniske hjelpemidler Taktile kjennemerker Øke personens muligheter: Planleggingsevne Hukommelse Evne til systematikk og orden Ferdigheter.

Hjelpemidler til barn Tandemsykkel Taktile spill Taktil globus Programvare utviklet spesielt med tanke på synshemmede barn. Ball med lyd Punktskrift maskin Det lille rommet Leker som er utviklet for å stimulere sansene

ADL Hjelpemidler Klokker Kortisdur Hjelpemidler til matlaging Talende vakt Tremometre Kalkulatorer Telefon med store tall Kassettspillere Diktafon

Mobilitetshjelpemidler Hvit stokk Førerhund Lykter Taktile kart Lydfyr Diktafoner/ kassettspillere for å lese inn ruter

Datahjelpemidler Programvare med forstørrelse og/eller lyd Lese-tv koblet til datamaskin Stor skjerm Terminalarm Leselist Punktskriver

Elektronoptiske hjelpemidler Lese tv. Man skal være utredet optisk av en svaksyntoptiker før man får lese-tv.

Andre man kan henvende seg til Norges blindeforbund Aetat SYA Huseby kompetansesenter Synspedagogtjenesten i Oslo kommune, sykehusundervisningen Svaksyntsoptikere Åsen voksen opplæring