Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Svaksynt student i en digital hverdag

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Svaksynt student i en digital hverdag"— Utskrift av presentasjonen:

1 Svaksynt student i en digital hverdag
Av Marie Denice Jordbru

2 Innhold Hjelpemidler Undervisningsform Tilgang på litteratur
Overgangen fra student til arbeidstaker Eksamensformer Tips i møte med en synshemmet Jeg skal i dag ta dere med i nn i min studiehverdag. Først ved å gå gjennom noen av mine grunnleggende hjelpemidler. Deretter se litt nærmere på undervisningsform, tilgangen på litteratur og deretter eksamen. Jeg vil så se litt på overgangen fra å være student til å bli arbeidstaker. Til slutt avslutter jeg med noen tips til hva dere kan gjøre når dere møter en synshemmet person og åpner for spørsmål. MEN først! Hva tenker dere når dere hører «hjelpemidler for synshemmede»

3 Hjelpemidler Skjermleser Lese TV Digital lupe Daisy-spiller
Leser innholdet som vises på dataen, mobilen eller nettbrettet Skjermleser Lese TV Digital lupe Daisy-spiller Tavle kamera Diktafon Forstørrer tekst i bok eller papir form. Noen har en talesyntese, som er en tekst til tale funksjon Et hjelpemiddel som er laget for å spille av lydbøker. Det finnes mange ulike måter å ta til seg informasjon på hvor en svaksynt student er ikke unntaket her. Vi er allsidige og tar til oss kunnskap auditivt, visuelt og taktilt. Listen over hjelpemidler som dere ser over er kun de som jeg har brukt i mine studier, hvor noen av dem blir også brukt på arbeid. En skjermleser er alfa og omega for en som ser så dårlig at det er uaktuelt å lese visuelt. Den tar over enheten og prøver å dekode alt innhold slik at den kan lese opp innholdet. Skjermleserne; VoiceOver, SuperNova, ZoomText, Jaws, NVDA. jeg skal prate mer om skjermlesere senere. Lese TV og digital lupe forstørrer tekst som kommer i bokform eller på papir. Forskjellen mellom de to er at en Lese TV leveres enten som en stasjoner enhet med større skjerm eller som et bærbart kamera om kobles til en laptop. En digital lupe er håndholdt og er lett å ta med seg i sekken eller vesken. De leveres begge enten med eller uten OCR – en tekst til tale funksjon. DAISY-spilleren var og er min bestevenn. Denne gir meg tilgang til bøkenes verden. Jeg skal prate mer om DAISY senere.

4 Undervisningsform Tradisjonelt Grupper Diskusjon Synstolking Bilder
Youtube Tabell Tradisjonelt klasserom i de fleste forelesninger. Pulter på rekke og rad med læreren foran Auditorium med foreleser foran Grupper Mye større frihet til diskusjon på masteren. Hvorfor? Klassemiljøet Holdninger Det ble ikke ofte vist videoer eler videoforelesninger. Et spørsmål å stille seg før du viser en video: forstår du innholdet når du lukker øynene og bare lytter? Synstolkning kan høres litt komplisert, men det trenger ikke å være det. En av de største reglene for en foreleseren, foredragsholder, møteleder, hvem som helst som skal gjøre noe forena en gruppe mennesker kan klare å gjøre dette med noen enkle grep. Si hva du peker på når du viser til noe på presentasjonene din Forklar bildet som er på presentasjonen Hvis du vet at det er en synshemmet i rommet og du kjenner navnet, og han/hun/hen rekker opp hånden, sørg for å si navnet og ikke bare «Ja»

5 Tilgang på litteratur Lydbøker Bøker og artikler
IKKE kopier og scan rett fra boka Online Verktøy OCR Daisy-spiller Lydhør Pensum for meg var ikke et problem i de tilfeller hvor foreleser tenkte over universell utforming eller i hvert fall foretrakk tilgjengelige artikler online. Dette gjaldt også de fag hvor foreleser hadde et fast pensum klart i forkant av fagets oppstart, Når jeg snakker om et fast pensum er det da snakk om bøker og artikler online. IKKE scan artikler og kapitler rett fra boken, dette blir sjeldent bra og er ikke lesbart for de som er seende engang. Lydbøker er mitt foretrekkende redskap for å ta til meg ny kunnskap, her vil jeg også inkludere artikler som er tilgjengelige online. Hva bør du tenke pÅ NÅR DU SKAL PLANLEGGE PENSUM FOR DIN FORELESNING ELLER FAG. UNIVERSELL UTFORMING HA KLART EN LISTE BØKER FOR OPPSTART AV FAGET OVERSKRIFTER I DOKUMENTER ER BRA ARTIKLER ONLINE

6 Eksamensformer

7 Overgangen fra student til arbeidstaker
En person med nedsatt funksjonsevne har store utfordringer med å få seg arbeid. En utdannelse er et av manga tiltak som kan gjøres for å hjelpe personer med densatt funksjonsevne i arbeid. Hvis vi ser tilbake til utfordringene med litteratur , blir det derfor viktig å tenke UU på deres institusjon, i deres forelesningssal eller klasserom. Slik at alle dere studenter vil kunne stille på lik linje med alle andre. Med dette mener jeg at det å ha lik tilgang på litteratur er blant de vigtikste tiltakene. Overgangen fra student til arbeid gikk bedre enn forventet. Den individuelle tilretteleggingen er den samme (minus eksamens tiltak) på kontoret, som jeg hadde som student. Noen av hjelpemidlene er blitt mindre og teknologien bedre noe som også gjør at arbeidstilværelsen er bedre en student tilværelsen.

8 Tips i møte med en synshemmet
Vil du hjelpe en synshemmet, spør først  Si gjerne hvem du er når vi møtes  Snakk direkte til meg, ikke ledsageren min  Du behøver ikke heve stemmen når du snakker til meg  La meg ta deg i armen og følge dine bevegelser  Ikke forstyrr førerhunden min når den jobber  Vær naturlig, da går det alltid best

9 Relevante lenker Blindeforbundet - Gode råd i møte med synshemmede
Statped.no: Syn og teknologi SmartJa Difi.no: Universell Utforming på 2 minutter


Laste ned ppt "Svaksynt student i en digital hverdag"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google