Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER"— Utskrift av presentasjonen:

1 FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER

2 FYSISK AKTIVITET OG SKJEMAKTIVITET
Daglig lek og aktivitet • Fire og en halv time leker barn utendørs om sommeren • Halvparten så mye tid går til utelek vinters tid • En og en halv time om sommeren og to timer på vinteren brukes til skjermaktiviteter (MOBA forskning)

3 SKOLEVEIEN Skoleveien • En av tre går alltid til skolen, mens 18 %
alltid blir kjørt • Tre av fire bor 2 km eller mindre fra skolen • Av deltakerne som bor 1 km eller mindre fra skolen, går eller sykler 78 % vanligvis eller alltid (Forskning MOBA)

4 Barn trenger mindre skjerm og mer aktivitet
Dagens 15-åringer er mer stillesittende enn de i aldersgruppen år, og Helsedirektoratet er bekymret. – Vi gjør barna våre en tjeneste ved å begrense skjermtid og stimulere til variert aktivitet.

5 Helsedirektør Bjørn Inge Larsen
– Dette er veldig tankevekkende og helt i strid med hvordan dette har vært historisk sett i samfunnet, sier helsedirektøren. – Det er noe med det samfunnet vi nå har som gjør at stillesittende aktiviteter trekker ungdommen til seg. Vi lykkes ikke med tiltakene vi har for tiden, og dette er en av våre store utfordringer, sier Larsen. Han mener stillesittingen blant ungdom vil vise igjen i helsetjenesten om noen år. – Mye stillesitting spiller en rolle for muskel-skjelett tilstander, psykisk helse, vektutvikling, diabetes, hjerte- og karsykdommer og så videre, sier Larsen.

6 Oppmuntre til variert aktivitet
Tall fra Trygg Bruk-undersøkelsen 2010 viser at norske ungdommer (9-16 år) bruker nesten 7 timer på ulike medier i løpet av en vanlig dag.* Mange norske tenåringer er fysisk passive på grunn av mye tid brukt på dataspill, nettsamfunn og ulikt medieinnhold. Det er også en del unge som bruker mange timer ved pc-en, men som likevel er aktive i idrett. – Det er viktig at foreldre er bevisste allerede fra barna er små på å legge til rette for en god livsstil. Dersom man ser en tendens til at barn foretrekker stillesittende aktiviteter og helst vil sitte foran en skjerm, så er det viktig å være på banen og sette grenser for skjermtid og samtidig oppmuntre til fysiske aktiviteter. Dersom barnet generelt er mye i fysisk aktivitet, vil ikke fokus på tidsbruk foran skjermen være like påkrevd, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten. Helsedirektoratets anbefaling til barn og unge er minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, alternativt fordelt utover uken. Aktiviteten bør være variert og intensiteten både moderat og hard.

7 Foreldre er rollemodeller
Foreldre må også gå i seg selv og se på hvilke rollemodeller de er for barna sine. – Vi må huske på at barna lærer av våre vaner og uvaner. – Vi omgir oss med stadig flere tekniske innretninger som gir en økt medietilgang. Vi ønsker å være tilgjengelige og oppdaterte, og benytter ulike plattformer til kommunikasjon, informasjon og underholdning. Det er viktig at vi som voksne er bevisste selv på hvordan vi bruker tiden vår. Hvis ikke vi selv praktiserer det vi prøver å lære barna våre, vil ikke budskapet nå inn.

8 Fremme aktiv livsstil Som på så mange andre områder, handler det om å etablere gode holdninger tidlig. Undersøkelser har vist at barn av fysisk aktive foreldre er mer fysisk aktive enn barn av inaktive foreldre. En kanadisk studie viser en sammenheng mellom fysisk aktivitet i barndommen og fysisk aktivitet i voksen alder. (kilde: Aktivitetshåndboken) – Dersom foreldre legger opp til en aktiv livsstil med turer og fysisk moro som felles aktiviteter sammen med barna fra de er små, og bevisst stimulerer til fysisk aktivitet i oppveksten, er det større sannsynlighet for at barna vil opprettholde en fysisk aktiv hverdag også inn i ungdomsårene.

9 Bevegelsesspill For barn som er glad i å spille, finnes det mange spill som innebærer en viss grad av fysisk bevegelse, både til PlayStation (Move), X-box (Kinect) og Nintendo Wii. – Mange av disse spillene er ikke en fullgod erstatning for fysisk trening og uteaktivitet, men kan være gode alternativer til spill der man sitter rolig hele tiden.

10 Ressurser Foreldreveiledning fra Helsedirektoratet: Barn og fysisk aktivitet Aktivitetshåndboken (Kapittel om barn og unge)

11 LÆRING I FRILUFT 4 SKOLER HAR FORSKET PÅ EGEN SKOLE MED FYSISK AKTIVITET OG SKJERMAKTIVITETER. SKOLENE ER: ØVRE BARDU UNGDOMSSKOLE SETERMOEN SKOLE SMÅSLETTAN SKOLE VIKSTRANDA SKOLE


Laste ned ppt "FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google