Oppgavedeling I spesialisthelsetjenesten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Teknisk løsning for kvalitetsregistre Regional kvalitetsregisterkonferanse 18. juni 2010 Knut Hellwege Spesialrådgiver IKT Helse Sør-Øst RHF
Advertisements

Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
Tema for presentasjonen.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
- Samhandlingsreformen –
Den ideelle kommunesammenslåing
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Avansert klinisk sykepleie
| 1 Øyeblikkelig hjelp Prosjektdirektør Jon Hilmar Iversen Helsedirektoratet –
Samhandlingsreformen Sikre bærekraft og kvalitet
Samhandlingsarena Aker Styringsgruppe Oslo kommune.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Helhetlig habiliterings- /rehabiliteringstilbud til hørselshemmede i Helse Midt-Norge.
TANKESMIA AS Medieanalyse for St. Olavs Hospital HF 28. Jan 2008.
”Tremånederskontroll” UNN, 27. og 28. sept Viktig problemstilling - slik handlingsplanen ser det Ventetiden er lang ved mange hørselssentraler.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Status og framdriftsplan for gjennomgangen - Hovedprosjektet
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Driftsrapport HNT 2007 Status pr. 30. april 2007.
Evalueringsrapporten Evalueringsrapporten vurderes som god og samsvarer i hovedsak med RHF-ene sine egne oppsummeringer av hva som er oppnådd etter rusreformen.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Prosjekt tidlig innsats
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
Evaluering av publiseringsindikatoren Oppfølging fra Det nasjonale publiseringsutvalget Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet.
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Veterinærinstituttet – En landsdekkende organisasjon
Pasientforløp alkohol
INTRO.
Oppgavedeling I spesialisthelsetjenesten
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Master i avansert geriatrisk sykepleie- trenger vi det?
Kommunalt ansvar for overgrepsmottak Høstkonferansen KS Sør-Trøndelag, Røros Leif Edvard Muruvik Vonen, ass. kommuneoverlege.
Framtidens sykehus Nasjonal helse- og sykehusplan HelseOmsorg21
5 Handlingsplan kort sikt 6 Måling, oppfølging, sikre effekt
Side 1 Need for competence in the social- and health sector of today and the future CEO Lars Erik Flatø Lovisenberg Hospital, Oslo.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
SVK-team St Olavs Hospital Per Åsheim Overlege Anestesiavdelingen St Olavs Hospital Seksjonsoverlege kateterseksjonen.
St. Olavs Hospital 33,9 % av ansatte er tilsatt i deltidsstilling.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 2 Helse- og omsorgsdepartementet Oppfølging av HelseOmsorg21 med fokus på kunnskaps- og.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Standardisert pasientforløp Elektrokonvulsiv terapi (ECT)
Fremtidens spesialsykepleiere
Standardisert pasientforløp Langvarige rygg- og nakkeplager Tverrfaglig poliklinikk rygg-nakke-skulder Utarbeidet våren 2015.
Orientering om status for spesialistutdanningen for leger
Norsk Nakke- og Ryggregister (NNRR) Et nasjonalt register for tverrfaglige nakke- og ryggpoliklinikker Høstmøtet i Bergen Audny Anke Overlege.
Antall LIS 1 i spesialisering høsten 2017
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Det integrerte universitetssykehuset
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Standardisert pasientforløp Testikkelkreft
En nasjonal oversikt over tilgjengelige fosterhjem?
AIM – reduksjon av uønsket variasjon - Kontormøte
Oppfølging av regionale planer PH og TSB
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Målet med DMS Sikre et godt helsetilbud til befolkningen på Sør-Helgeland ikke minst for de mest sårbare pasientene For Helgelandssykehuset – beholde og.
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Styremøte 20. juni 2018.
Reduksjon av uønsket variasjon
Målet med DMS Sikre et godt helsetilbud til befolkningen på Sør-Helgeland ikke minst for de mest sårbare pasientene For Helgelandssykehuset – beholde og.
Utskrift av presentasjonen:

Oppgavedeling I spesialisthelsetjenesten Lokalgruppelederseminar 06.05.2014 Vivi-Ann Sandersen NSFLOS

Oppgavedeling mellom ansatte i spesialisthelsetjenesten Helse- og omsorgsdepartementet ga 10.06.2013 i oppdrag til Helsedirektoratet å utrede oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten. Bakgrunn Tilstrekkelig antall og optimal sammensetning av helsepersonellet er avgjørende for kvalitet og kapasitet og for å sikre fremtidig bærekraft. Det finnes internasjonal erfaring med bruk av helsepersonell i nye eller endrede roller, og i flere land foregår det endringer i rolle- og ansvarsfordelingen mellom helseprofesjoner. I Norge er det gjort flere forsøk med oppgavedeling. Eksempler er etablering av videreutdanning i ultralyd for radiografer og forsøk med å la sykepleiere eller fysioterapeuter overta legeoppgaver på poliklinikker. På patologiavdelinger enkelte steder er det opprettet stillinger for patologiassistenter som utfører oppgaver som tidligere var forbeholdt leger. Møteinnkalling HOD, 08.11.2013 til møte 04.12.2013

Definisjon: Oppgavedeling ”Oppgavedeling innebærer at arbeidsoppgaver som tidligere har vært tilknyttet en særskilt profesjon, også skal kunne utføres av andre yrkesgrupper for bedre utnyttelse av samlet kompetanse og ressurser” Støre 2013 HOD, 04.12.2013 (fremlegg på møte)

Yrkesgrupper som skal belyses i utredningen Operasjonsteknikere/operasjonssykepleiere Radiografer/radiologer Patologassistenter/patologer Sykepleiere/leger til skopier (fiberoptiske undersøkelser) Fysioterapeuter og sykepleiere/leger i oppfølging og kontroll på poliklinikker Bruk av helsesekretærer og annet merkantilt personell i nye og endrede roller Helsedirektoratet, Oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten, 09.2013

Informasjonsmøte 10. juni 2013 Representant fra NSF Fagavdelingen og NSFLOS deltok i informasjonsmøtet i Helsedepartementet i juni 2013.

Utredningen var tredelt Utarbeide en kunnskapsoppsummering om effekt av endret oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten i Norge og andre land for de oppgavene som er spesifisert nedenfor. Aktuelle endepunkter vil være kvalitet og pasientsikkerhet, ventetider og effekt på kostnader. Hvis publiserte studier beskriver hvordan slike tjenester finansieres, vil det også være av interesse. Frist for levering er 1. september 2013. (Kunnskapssenteret) 2. Kartlegge og beskrive erfaringer fra ulike forsøk med endret oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten i Norge og andre nordiske land. Frist for levering er 1. september 2013. (Helsedirektoratet) Utrede om endret oppgavedeling på områdene som er spesifisert under kan bidra til å redusere ventetid og gi mer effektiv pasientbehandling. Utredningen kan bl.a. basere seg på tilgjengelig ventetidsstatistikk, relevante kvalitetsindikatorer som strykning av planlagte operasjoner og intervjuer med ledere i helseforetak. Frist for levering er 15. november 2013. (Helsedirektoratet) Helsedirektoratet, Oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten, 09.2013

Informasjonsmøte 4. des. 2013 Representant fra NSF Fagavdelingen og NSFLOS deltok i informasjonsmøtet i Helsedepartementet i desember 2013. Følgende resultat fra utredningen ble presentert på møtet:

Kunnskapssenteret: Oppsummering av effekt Rapport nr 12-2013 Systematisk oversikt Søkte systematiske oversikter og randomiserte kontrollerte forsøk – resultatet ble vurdert mht kvalitet og følgende ble inkludert: 4 systematiske oversikter + 5 RCT Resultat: identifiserte forskningsdokumentasjon for to av de aktuelle gruppene Sykepleiere/leger til skopier (fiberoptiske undersøkelser) Fysioterapeuter og sykepleiere/leger i oppfølging og kontroll på poliklinikker For de øvrige gruppene, bl.a. operasjonssykepleiere / operasjonsteknikere, foreligger det ingen dokumentert effekt. Konklusjon: Det er behov for flere studier for å kunne besvare spørsmålet om pasientsikkerheten påvirkes.

2. Helsedepartementet: Kartlegging av erfaringer med endret oppgavedeling i Norge og andre nordiske land Norge: Oppgavedeling mellom kirurg og opr.spl. ved endoskopisk kirurgi med bruk av robot (OUS); man mangler opr.spl. og ikke kirurger. Har vært arbeidet med operasjonsteknikerutdanning siden 1982, vedtatt i Stortinget 1987, forsøk ble planlagt (Telemark) – NSF viste betydelig motstand, viser også til NSFLOS sitt skriv til NSF i 2013, der vi bl.a. sier at andre ikke kan erstatte opr.spl. kompetanse i det kirurgiske teamet. St. Olavs Hospital: ”Den kirurgiske pasient ØNH – bedre flyt” prosjekt der man antar at jobbglidning mellom yrkesgrupper kan gi økt aktivitet. UNN: Forsøk på oppgavedeling har gått i retning av at de fleste arbeidsopp-gaver skal utføres av spesialsykepleiere - tidligere tider. Når tvinger bruk av sykepleiere, assistenter og instrumentassistenter seg frem for å opprettholde nødvendig drift. Helsedirektoratet, Oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten, 09.2013

Danmark: Utdanner ikke tilstrekkelig med sykepleiere og fra 2010 har København tilbudt 2,5 år yrkesfaglig utd. til operasjonsteknikere – skal utdanne tre kull frem til 2014. Praktiske oppgaver i operasjons-stuene før, under og etter opr. for å avlaste operasjonssykepleiere. For øvrig anvendes mye portører og serviceassistenter for å avlaste sykepleierne. Sverige: Sverige har mangel på operasjonssykepleiere og Yrkeshögskolan tilbyr utdanning til ”specialistundersköterska i operation, anestesi og intensivvård” for å avlaste sykepleiere. Helsedir. har ikke funnet frem til aktuelle nåværende prosjekt for dette.

3. Utrede av hvorvidt endret oppgavedeling kan bidra til reduserte ventetider og mer effektiv pasientbehandling Mangel på dokumentert effekt, stort sett opplevd – ikke målt, men Kysthospitalet i Hagevik, Helse Bergen viser til sterk reduksjon av utsatte operasjoner grunnet bedre pasient- og arbeidsflyt, pasientinfo. Og forberedelse og planlegging før operasjon (bildediagnostikk/lab) Realkompetanse, tverrprofesjonelt arbeid og gode kvalitetssystem kan ivareta pasientsikkerhet og kvalitet Tverrprofesjonell utdanning? (Universitetet i Tromsø) Helsedirektoratet, 11-2013 Brev fra HOD 10.2013 ”Vurdering av mulig utvidelse av offentlig spesialist-godkjenning” ”I framtidens helsetjeneste er det behov for større fleksibilitet i hvordan helse- og omsorgspersonellet løser oppgavene. Det er behov for oppmyking av profesjonsgrensene, bedre arbeidsdeling og utvidede roller for mange typer helsepersonell. En utvidelse av ordningen med offentlig spesialistgodkjenning er ikke i tråd med disse målene.” Helsedirektoratet, 04.12.2014

Informasjonsmøte 4. des. 2013 Konklusjon på møtet: ”Med bakgrunn i foreliggende rapporter og igangsatte arbeider, vil dept. ta initiativ som kan stimulere til at sykehusene får en bedre oppgavedeling enn det som er tilfelle i dag. Dept. tar sikte på å bidra til at det blir satt i gang konkrete forsøksprosjekt på områder hvor det eksisterer flaskehalser i behandlingstilbudet i dag, og hvor nasjonale myndigheter er sentrale for å få realisert dette, for eksempel ved å etablere nye utdanningstilbud. I første omgang er det aktuelt å se nærmere på områdene: Operasjonsteknikere / operasjonssykepleiere Radiografer / radiologer Patologassistenter / patologer Sykepleiere / leger i forbindelse med skopiundersøkelser

Hvis JA: Hvorfor? Hvis NEI: Hvorfor ikke? Helsedirektoratet har fått i oppdrag å etablere og lede fire arbeidsgrupper, med representativ deltagelse, som skal utarbeide opplegg for iverksetting av pilotprosjekter på områdene foran. Pilotprosjektene skal bidra til å gi gode svar på hvilken effekt oppgavedeling har, og det skal derfor legges til rette for forskning og evaluering Hva tenker du om dette? Kan operasjonstekniker overta operasjonssykepleierfunksjoner uten at det går ut over pasientsikkerheten? Hvis JA: Hvorfor? Hvis NEI: Hvorfor ikke?