Varmere klima – helseutfordringer ved oppdrett av fisk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Konkurransearena for fersk torsk i Europa NCE partnerskapskonferanse 16. juni 2009 Markedsanalytiker Ove Johansen, Eksportutvalget for fisk.
Advertisements

Hovedside.
Hovedside.
Kartforklaring Fjordlinje
Kan oppdrettsnæringen føre til endringer av virulens hos parasitter?
Hvordan takler fisk midnattsol og mørketid?
Avlsarbeid og fiskehelse
Råd til barn og foreldre
Forside.
Vinnerne i laksemarkedet Agenda – Prisene for 2011 og 2012 nå – Hva avgjør prisene? – Spot eller kontrakter best? – Forsikring mot.
Sykdommer og parasitter
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Stans spredning av PD til Midt - Norge
Konsekvenser av et større oljeutslipp på Mørebankene: et scenario
ReSonare  Fra 2005 til i dag…… 2005: Hovedprosjektet avsluttet 2006: Overgangsprosjekt 2007: Overgangsprosjektet – LMS 2008: Prosjektet forlenges.
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Klima-START Diskusjonsoppgave om klimasårbarhet i kommunene.
Japansk encefalitt og Chikungunya En aktuell trussel for den reisende?
Forvaltning av PD ; er dagens regelverk godt nok ? Havbrukskonferansen AqKva, Stord, Paul Negård Mattilsynet Nasjonalt Senter for Fisk og Sjømat.
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
Metode for test av sykdomshemmende egenskaper i kompost Bruksområder – hvem er kunden ? Pythium ultimum Seminar: Kompostprodukter – veien ut i markedet,
Ormebehandling av hund og katt
Oljeberedskap, ikke bare snakk om teknologi, men også kunnskap Anders Jelmert og Erik Olsen.
Elendig rekruttering av øyepål og tobis i 2010 og 2011 – hva skjer i Nordsjøen? Geir Ottersen, HI. Takk til Richard D.M. Nash, HI for bidrag.
Tyfoidfeber FIRM Okt 2006 Frank O. Pettersen Infeksjonsavdelingen
årsak, symptom, følger og handlingsvegring
Hvordan påvirker klimaendringene de marine økosystemene?
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Helsemessig status i Møre og Romsdal
Trøndelag mot resten av verden
Menn og klamydia Risikofaktorer, behandling og smitteoppsporing
Preben Ottesen1 & Susanne Dudman2.
Hvor er fugleinfluensaen og hvor flyr den
Hiv- og hepatitt B situasjonen i Norge Smitteverndagene 3. juni 2009
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Midt-Norge Stjørdal
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nord-Trøndelag 23. Jan 2008.
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.
Fungerer den norske forvaltningsplanen etter hensikten?
Utfordringer for norsk ressursforvaltning
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Hovedside.
Status for sjøørret i Trondheimsfjorden
Juleunders ø kelsen Norge Synovate for Nordea.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Copyright Mercell AS 1 Oslo,30. August 2006 Bergen,31. August 2006 Skandinavias største møteplass for innkjøpere og leverandører !
Forekomsten av tuberkulose i Leningrad fylke i perioden
Virksomhetsrapport Oktober Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
Vern av kysttorsk 2012.
Handlingsplan – forslag til tiltak mot Pankreassjukdom (Pancreas Disease – PD) Paul Negård. Seksjon fisk og sjømat.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
Frisk torsk !! Et forprosjekt delfinansiert av Hordaland Fylkeskommune (RUP)
Preline Fishfarming System Teknologi, resultater og utfordringer
Revidert utgave av 6. januar 2006
Sars: epidemiologi, definisjon, overvåking Preben Aavitsland og Karin Nygård Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Tuberkulosekontrollen i Stavanger
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Drivhuseffekten Krisemaksimering eller naturlig prosess?
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Tobis - metodikk og rådgivning - Espen Johnsen Forskningsgruppe Marin økosystem akustikk.
Ecomerden, lukka anlegg og grøn konsesjon i praksis Michael Niesar Sogn Og Fjordane Fylkeskommune – Miljøseminar 2016 i Florø.
Livssyklus til laks og sjøørret
Utskrift av presentasjonen:

Varmere klima – helseutfordringer ved oppdrett av fisk Are Nylund Institutt for biologi Universitetet i Bergen 2008

Alle biologiske prosesser er temperaturavhengige

Alle arts-spesifikke virus, bakterier og parasitter har en optimal temperatur for replikasjon/formering som ligger innenfor det naturlige temperatur-regimet for verten.

ILA virus Optimal temp. for replikasjon = 15 ºC

Konsekvenser…. Ved økte vintertemperaturer (opp til 15ºC) vil virusproduksjonen bli påvirket og kan resultere i økt produksjon av virus. Ved økte sommertemperaturer (over 15ºC) vil virusproduksjon kunne avta.

Thorud 1991

SAV (PD) Økte temperaturer gir redusert oksygen i sjø. Oksygen-stress utløser SAV syken. Resultat: Tilfeller med SAV-syken vil kunne øke i frekvens nordover (sammenfallende med økte sjø-temperaturer)

Lakselus

Caligus curtus – ”Torskelus” Vanligste art på torsk Nesten dobbelt så stor som C. elongatus Samme problemer Behandles med luse-middel ?

Marin fisk Alle arts-spesifikke virus, bakterier og parasitter hos marin fisk vil bli påvirket av temperaturøkning langs Norskekysten. Effekten vil være avhengig av om temperaturen beveger seg mot en mer optimal temperatur for patogenet eller om temperaturen beveger seg bort fra den optimale temperatur for patogenet.

Hva med invasjon av patogener fra områder med høyere temperaturer Hva med invasjon av patogener fra områder med høyere temperaturer? Spredning nordover av ”nye” patogener?

Ny torskesykdom ”Francisellose”

LEVER

Hjerte

Nyre

Hodenyre

MILT

Muskulatur

Francisella piscicida

Geografisk utbredelse Tilsvarende bakterier har vært påvist: Asia (Taiwan, Japan etc) Nord-America (Hawaii,USA (østkyst)) Chile Europa (Sverige, Danmark, Norge)

Forekomst i Norsk torskeoppdrett (2006) Positive områder

Forekomst hos villtorsk Undersøkte lokaliteter Positive områder Forekomst hos villtorsk

Resultater av undersøkelsene   Aust-Agder Vest-Agder Rogaland Hordaland Sogn og Fjordane Møre og Romsdal N 53 60 37 71 61 100 Pos 6 4 7 11 1 % Positive 19 16 2

Slektskap til Francisella fra torsk

Slekt Francisella rRNA genene F. tularensis Francisella sp 0.01 F. philomiragia 51 Francisella sp. Laks, Chile F. piscicida Torsk, laks Norge 100 F. tularensis Francisella sp Tilapia, Isaki Slekt Francisella rRNA genene

Francisella piscicida Temperatureffekter

Smitteforsøk - kohabitant Francisella piscicida 16. mars 2007 14 ºC og 18 ºC, fullt sjøvann 10 fisk ip smittet, 0,5 ml (ca 108/ml) 45 ml tilsatt i tank 60 kohabitanter Tilvarende behandling av kontroll gruppene

Smitteforsøk ved 14ºC og 18ºC Francisella piscicida Kumulativ dødelighet 51 % 18F 20 % 14F 6 % 3 mnd

Smitteforsøk ved 14ºC og 18ºC Francisellose

14F1306, etter 89 dager

Konklusjon – smitte 14ºC-18ºC Høyest dødelighet ved 18ºC i forsøksperioden Etter 89 dager er all torsk ved 14ºC og 18ºC syk, dvs de har utviklet francisellose. Ko-habitant/badsmittet torsk utvikler francisellose ved temperaturer over 12 ºC, dødeligheten vil være temperaturavhengig i de første månedene, men all fisk vil utvikle sykdom.

Smitteforsøk Aeromonas salmonicida s.sp. achromogenes A.salmonicida s.sp. achromogenes 23. mars 2007 14 ºC og 18 ºC 10 fisk ip smittet, 0,5 ml (ca 108/ml) 45 ml tilsatt i tank 60 kohabitanter Tilvarende behandling av kontroll gruppene

Smitteforsøk ved 14ºC og 18ºC Aeromonas salmonicida subsp. achromogenes 38,2% 33,3% 6 %

Konklusjon Økte temperaturer kombinert med flytting av smittet fisk vil kunne få dramatiske konsekvenser for oppdrett av marin fisk. I tillegg kommer naturlig spredning av patogener fra sør til nord i forbindelse med økte temperaturer.

Temperaturen i Nordsjøen har vært logget siden 1873. De siste årene har oppsiktsvekkende høye temperaturer vært målt. Denne trenden begynte i 1988. I oktober 2006 var temperaturen i snitt 2.4 grader høyere enn snittemperaturen etter 1968 (foreløpig rekord, ICES 2006). Samme trend med høyere temperaturer er målt i Skagerrak.

Utviklingen i nordsjøtorskens gytebestand (Cefas 2006).