Lønnssystem ► Hvorfor lønnssystem?  Begge tariffavtalene er minstelønnsavtaler, og basert på at de lokale parter skal fremforhandle lokal lønn basert.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

Arbeidsgiverforum KS - BTV
Fagforeningens arbeid for mangfold
NORSK FYSIOTERAPEUTFORBUND - et forbund i bevegelse Hvem forhandler NFF for? n Ansatte i Staten n Ansatte i kommuner og fylkeskommuner - KS n Ansatte i.
Velkommen til Fagforbundet og F E R I E
CV Curriculum Vitae.

Bemanningsforetak Knut Bodding 5. mai 2009
Lokale lønnsforhandlinger Hva er nytt etter tariffoppgjøret? Klubbinitiativet 21/5.
Page 1 Lønnsstatistikkprosjektet i NTL-Forskningsinstituttene Prosjekt “Skilpadde” NTL-seminar, Gardermoen Tirsdag 20 mai 2008 Anders Ekeland,
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? • Nødvendig for å hindre diskriminering • Nødvendig for å sikre at.
Lokale forhandlinger for arbeidere og funksjonærer - noen praktiske tips Advokat Thomas Scheen, BNL.
Pensjon.
- muligheter og utfordringer
Lokal arbeidstidsavtale
Lokale forhandlinger Beregninger - begreper
Forsøksordning i barnehage Hmmm Hvordan gå fram for å inngå lokale forsøksordninger?
Oppsigelse - virksomhetens forhold
Tilsettinger Utdanningsforbundet sin politikk Utdanningsforbundet Akershus Januar Kent Inge Waaler.
Endringer i Hovedtariffavtalen Regionale kurs 2012.
LEGEN SOM ARBEIDSGIVER
1. 2 Vær i forkant, man skal jobbe sammen også i etterkant -Klargjør med bedriften saker som kan bli tema under en streik. -For eksempel: -Hvordan kontakt.
Tariffoppgjøret Biloverenskomsten
Overenskomst mellom NHO/Abelia og LO/NTL
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i.
Felles Oppsummering. Felles Avtaleverket Husk.....  Vi som er her har søkt oss til stillinger i utlandet og har dermed vurdert Særavtalen som god nok......
FELLESORGANISASJONEN Resultat Spekter Helse / område 10 Lyngør 2012.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Utviklingen av energiavtalene Selvstendig avtale med KS bedrift Betydelig overgang til EBL.
Lokalt lønnsystem Stillingsvurderingssystem Lønnsgrupper
Tvisteløsningsmodellene
Arbeidslivet må organiseres
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
DATABASE: Oppgave 2 et medlemsregister for en idrettsklubb med flere idrettsgrener (fotball, håndball, osv). klubben ønsker å lagre informasjon om medlemmenes.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Lavlønnsmodeller Tariffkonferanse FLT 11. – 12. februar 2010.
OSA saker og utfordringer
1 Prestasjonsorienterte avlønningsformer - status og utfordringer Norsk Arbeidslivsforum Mona Bråten, Fafo.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Universitetet i Tromsø
PERMITTERING OG OPPSIGELSE – hvordan håndterer vi det?
Samfunnsviterne - hvem er vi?
Bernt Kristian Berntsen Personal- og organisasjonssjef
TEMADAG Tirsdag 26.august kl. 16:30 JOTUN
Kurs i Lokale forhandlinger
Organisasjonskart                                                                                                                                         
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Mellomoppgjøret forutsetninger
Bør private skoler ha lokale forhandlinger? Noen sider ved saken!
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Tannlegevakten i Bergen NTFs tariffkonferanse 11. og 12. mars 2009.
Arbeidstidsavtalen fra høsten 2014 Avtaleperiode – Innhold og mulig praktisering til beste for skolen og den ansatte Skolelderkonferansen.
Møte Lønnssystemet på KA-sektoren.
AVTALEVERKET OG FORHANDLINGSTEKNIKK KS-området v/advokat Liv Torill Evenrud Tlf FORHANDLINGSKURS 2016.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
TARIFF 2010 SPEKTER. Generelt Det gis et generelt tillegg på kr per år. Arbeidstakere i stillingsgruppe 5 gis et generelt tillegg på kr
Drøftingsmøte - HTA kap. 3 pkt 3. 2
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Mellomoppgjøret forutsetninger
Godtgjøring tillitsvalgte
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Hva er det og hva omfatter de?
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Hva er et tariffoppgjør?
LEGEN SOM ARBEIDSGIVER
Utskrift av presentasjonen:

Lønnssystem ► Hvorfor lønnssystem?  Begge tariffavtalene er minstelønnsavtaler, og basert på at de lokale parter skal fremforhandle lokal lønn basert på kriterier som bedriftens økonomi og fremtidsutsikter.  For å gjøre forholdet mellom stillinger forutsigbart, og samtidig skape rom for å gi lønnstillegg basert på kompetanse etc. er lønnssystem nødvendig

Lønnssystem - innhold ► Hva skal et lønnssystem minst inneholde?  Det skal vise bedriftens minstelønn for stillingene  Det skal inneholde generelle kriterier for stillings- / lønnsvurdering (stillingsvurderingssystem)  Det er litt forskjell i hvordan EBL-overenskomsten og KS Bedrift Energiavtalen omtaler lønnssystemet, men resultatet er i det store og hele det samme

Lønnssystem – hvem er part? ► Det er partene som SKAL avtale / utarbeide et lønnssystem. ► Det betyr at det skal være enighet om systemet. ► Påstand: ► For at et lønnssystem som partene ”eier” skal la seg vedlikeholde ved hver forhandling, må eierne ha de samme opplysninger om lønnsvilkår i bedriften.

Lønnssystem - kriterier ► Følgende kriterier nevnes i de forskjellige avtalene: ► EBL:  Lønnsystemet skal etableres som lokal særavtale (HA § 4.2.4)  Målbare kriterier, systematisk stillings og dyktighetsvurdering, den enkeltes arbeids- og ansvarsområde, den enkeltes praksis, utdannelse, ansettelsestid, resultatoppnåelse og dyktighet

Lønnssystem - kriterier ► KS Bedrift Energiavtalen  § 3-3 i TA. Generelle kriterier, ved lønnsfastsettelsen skal det legges vekt på kompetanse, ansvar, kompleksitet og verdiskaping. Det skal legges vekt på hvordan den enkelte medarbeider fyller disse kriterier.  Det skal være en naturlig sammenheng mellom kompetanseutvikling og lønnsutvikling. Systemet skal derfor evalueres årlig.

Lønnssystem - individuelle ► Den største utfordringen er individuelle tillegg.  Viktig for oss at de eventuelle individuelle tilleggene gis på kriterier vi er enige om og kan forsvare, som regel ansiennitet og kompetanse. Husk at dere er PART i systemet.  Hvorfor skal bedriften fordele individuelle tillegg etter sitt forgodtbefinnende?

Lønnssystem – kan vi slippe?  Minstekravene i tariffavtalen må oppfylles. D.v.s. stillingsvurderingssystem og minstelønn, men om partene er enige om å gjennomføre ordinære forhandlinger på hver enkelt fremfor å innføre et system, er dette uproblematisk.  Husk da at dette også er et lønnssystem! Og slik sett krever enda mer av de tillitsvalgte.

Eksempler på lønnssystem?  Vi anbefaler ikke at partene starter med å kopiere et lønnssystem.  Prosessen er like viktig som, om ikke viktigere enn, resultatet