Handlingsplan for VA i Svelvik kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå.
Advertisements

Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Er du fornøyd med smaken på drikkevannet? •GVD har samme gjennomsnitt som resten av landet, de aller fleste brukerne er meget fornøyde med smaken.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
BEREDSKAPSØVELSE Gjennomføring, erfaringer og konklusjoner fra beredskapsøvelsen i Drammen kommune, Vann og avløp. Ane Prøsch-Oddevald GVD temadag.
SLT i Sandnes Orientering om bakgrunn, formål, organisering og tiltak
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Tilsynet for små avløpsanlegg
Brukermøte 2007 Stavanger Forum.
BEREDSKAP NØDVANNFORSYNING
Utviklingsprosjekter
Effektivisering av VA-sektoren – bakgrunn for VARFIN prosjektet Statssekretær Frank Jenssen.
Berit
GVD-Sommerseminar , Haugestad Rekruttering fra utlandet: •Hvorfor dro jeg til Norge? •Hvordan var m ø tet med VA Norge/Drammensregionen? •Hva var.
KOMPETENTE MEDARBEIDERE NØKKELEN TIL SUKSESS
Sivilingeniør Arild Moen, daglig leder GVD Juleseminar 2012, Nytt siden sist.
Arild Moen Velkommen til Sommerseminar juni 2013.
VA-tiltak langs Svelvikveien mellom Solumstrand og Svelvik grense – Orientering til Bystyrekomitèen Hensikt: Gi komitèen en orientering om.
Temadag overvann og ekstremvær Avløpsstrategien i GVD
Barn og unges helse Levanger kommune
Tillitspersonforsøket i Drammen Kommune. Formål med tillitspersonforsøket Prøve ulike modeller og metoder for oppfølging Fremme sosial inkludering og.
Tiltaksplan for studiekvalitet: Status og videre utvikling Avdeling for IT Høgskolen i Østfold.
Miljøprosjektet Ren Drammensfjord
Østlandsforskning - eastern norway research institute - lillehammer - norway Fritidsboligenes betydning for lokaløkonomien Birgitta Ericsson Fylkesdelplan.
Beredskapsplan for massevaksinasjon Folkehelseinstituttet Avdeling for vaksine Prosjektleder Anne Wenche Lindboe.
Resultater fra en undersøkelse i 7 kommuner med vekt på uteområder Rapport august Kostnader ved universell utforming i kommunene.
Økonomiplan Rådmannens forslag 25. november 2008.
Lekkasje fra vannledningsnettet Orientering til Bystyrekomite for Byutvikling og Kultur, 3/5-11 Live Johannessen Virksomhetsleder Vann og avløp.
Halvor Hanisch Postdoktor OUS
Kort om sonevannmålerprosjektet i Svelvik kommune
KOSTNADSPROGNOSER: Signalene fra diskusjonen av de 7 gruppeoppgaver den 25. mars, pluss andre vedtatte og antatte ambisjoner, er lagt til grunn: Vannledningsnettet.
GVD Juleseminar 2011 Landfalltjern Oktober 2011 Siv.ing. Arild Moen.
Godt Vann Drammensregionen (GVD)
GVD – Kartlegging av Nødvann og Øvrig Beredskap for vannforsyningen April 2012 ? ? ? Vannverk og ”Reservevannverk”:
Norsk vann- og avløpshistorie
Fra saksfremlegg til kommunestyret: ”Styring av bevilgningene gjennom årlig handlingsprogram og i dialog med Tromsø kommune vil bidra til at man sammen.
PETS DISTRIKT 2290 ROTARY ÅRET MÅL OG STATEGIER.
Driftsassistansen i Østfold IKS Arbeid etter vannforskriften Tor Gunnar Jantsch.
Ledningsprioritering Kommuner som inngår i ledningsprioritering analyse  Drammen  Øvre Eiker  Lier  Røyken  Hurum  Svelvik  Sande  Ledninger.
Redegjørelse i Vellets årsmøte Vannkomiteen har lagt fram forslag til løsning –Etablering av samvirkeforetak gjennomfører vann- og avløpsprosjektet –Orientering.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Oppryding i spredte avløp, Nordre Fosen Vannområde
RNNS - Prioriteringer Innspill fra Sikkerhetsforum.
Bakgrunn Registreringsarbeider Kommunens saksbehandling Privat engasjement Mulige konsekvenser på sikt Opprydding i spredt bebyggelse - Sarpsborgmodellen.
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Mal for styringsdokument (Hjelpetekst i kursiv på foiler og i notatfeltet.)
Kvalvikodden renseanlegg Silanlegg for Bodø sentrum.
Driftsassistansen i Østfold IKS Tor Gunnar Jantsch Energiforum Østfold 20. april, 2016.
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
BedreVANN Et verktøy for å dokumentere tilstanden på VA-tjenestene – både kvalitet og kostnader Viser hvordan man ligger an og hvordan resultatene utvikler.
Vann og avløp Ildjernet.
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Status pr. Januar 2013 Kommunalteknisk sektor Tom A. Johansen
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Erfaringer med bruk av NoDig i Trondheim kommune
TILKNYTNING AV KUR-ANLEGG
Tilknytningsplikt til offentlig avløp
Etablering av VA-anlegg i Torvvikveien Nesodden kommune
Dønna vannverk HEVA 8/
Vann og avløp Ildjernet.
Vann og avløp Øvre Sirdal
VA-konferansen Ålesund Hvordan finne de delene av avløpsnettet som har størst innlekking – Erfaringer fra Bergen Remi André Stople FOU-ansvarlig.
Virksomhetstilsyn av seilflyklubber
Velkommen til informasjonsmøte Kjøvangen va
Utskrift av presentasjonen:

Handlingsplan for VA i Svelvik kommune En operativ handlingsplan med prioriterte tiltak som oppfølging av GVD hovedplanen Sommerseminar GVD 14/6 2012 Sivilingeniør Carl Nelin Fagleder VA – Svelvik kommune

Bakgrunn Svelvik kommune vedtok GVD-hovedplanen for vann og avløp i Drammensregionen 7/12 -2009. GVD følger opp hovedplanen med viktig innsats i Svelvik kommune, blant annet: Lekkasjekontroll Tilsyn med avløp i spredt bosetting Nettverk for avløpsrensing Problemstilling: Hovedplan lite anpasset for den enkelte kommunen. Behov for organisering og beskrivelse av hva som er de viktigste utfordringene i Svelvik. Hvordan takler vi utfordringene?

Hovedstrategier: Øke innteksgrunnlaget. Utnytte Røysjø og unngå investeringer i Blindevannverket. Styrke lekkasjekontroll og styrke dokumentasjon på forbruket. (Sonevannmålere!) Fokus på alvorsgrad i utslippene. Streng prioritering av ledningsfornyelse.

Øke innteksgrunnlaget En del boliger og hytter har innlagt vann uten å være fullverdige VA-abonnenter. Kontoret for tilsyn av spredt avløp i Lier er i gang med å sjekke inntektsgrunnlag og abonnenter. Områder med spredt bosetting og hytter kan og bør kobles til kommunalt nett. Dette gir nye inntekter. Husvannmålerprosjektet gir også en opprydding. Ganske tidskrevende men nytten er stor.

Røysjø vann til Svelvik? ”Hovedvannforsyningen må utnytte Røysjø og unngå investeringer i Blindevannverket.” Høyt fargetall med en stigende trend. En dialog med Glitrevannverket er startet. Neste fase: Glitre er i gang med en vurdering av mulighetene å forsyne Svelvik og Sande. Blindevannverket ser på kostnader før fargefjerning Dialog med Drammen kommune om sjøledning.

Lekkasjekontroll og forbedret vannforbruks oversikt Sonevannmålere og husvannmålere! Løsning på flere problem: Bedre tilstandsdokumentasjon i forkant av investeringer i ledningsfornyelser. Oversikten på vanndistribusjonsmengder og lekkasjer blir mye bedre. Raskere indikasjon på ledningsfeil Mer om dette senere.

Fokus på alvorsgrad i utslip ”For alle nødoverløp og regnværsoverløp skal vi ha en årsrapport som viser overløpstiden og en skjønnsmessig vektlegging av utslippets betydning (sted, dyp, nærhet til badeplasser, annen vurdering av betydning)” Jmf: Stavanger modell Nødoverløp (pumpestasjoner) Regnværsoverløp

Stavanger modell Karakter for hvert overløp i tre konsekvensgrupper Nærhet til badeplasser (0-7) Resipient (0-5) Utslipspunkt:

Stavanger modell

Stavanger modell Røde felt – Vurdere tiltak, feilsøke. Gule felt – Hyppigere besøk. Grøne – Generelt problemfrie, forstyrer pt ikke miljø og omegn.

Prioritering av ledninger Vurdering av tiltak på ledninger Hovedutfordring: Velge faktorer til å rangere ledninger som er i behov av tiltak Type funksjon (hoved- eller fordelingsledning, antall abonnenter) Material (Alder) Lekkasjer (brudd), Tette ledninger Andre/nye behov av tiltak Ønske fra vei avdelingen (Henvendelser fra abonnenter) ”Rett ledning, til rett tid og med rett metode” – Live Johannesen 5/6-12

Konklusjon - VA avdelingen veien videre Prioriterte hovedoppgaver Videre oppfølging Handlingsprogram som oppfølging av GVD planen for VA Starte en dialog vedrørende Røysjøvann Statusvurdering alle typer overløp Prioritets vurdering av tiltak Få på plass sonevannmålere Oppgradering og sanering av ledningsnett iht tiltaksplan Se over inntektsgrunnlaget Gjennomføring ihthandlingsprogrammet. Årlig rapport vedrørende status. Ev. dialog med Drammen og videre dialog med Glitrevannverket. Vurdere tiltak Rørinspeksjon avløp (og vann) Måling og oppfølging av resultater Årlig ledningsfornyelse på minst 1 % Kontinuerlig oppfølging

”Det er i planleggingen en gjør de største gevinstene” -VA nestor Roar Finsrud- 6/6 – 2012

”Å snakke VA med Christen Ræstad er som at drikke vin og spise ost i Toscana. En fornøyelse og en nytelse” Carl Nelin 14/6 – 2012