Betydningen av uavhengige bekreftelser i et samfunnsmessig perspektiv

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Revisjonsplikten; næringslivets perspektiver
Advertisements

NORSK LUFTFART I OMSTILLING - flysikkerhet og økonomi
AKTUELT FRA KREDITTILSYNET - regnskaps- og revisjonsområdet Anne Merethe Bellamy.
Anne Merethe Bellamy Kredittilsynets oppgaver i forbindelse med revisorlovgivningen.
Tilsyn og kontroll med regnskap og revisjon – aktuelle temaer
Må revisors rolle endres i Norge? Nødvendige endringer i rammebetingelser Avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy.
Sommervikar i Blend.
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Kredittilsynets krav til rådgivning om finansielle produkter
Den Norske Revisorforenings fagkonferanse – Geilo 1. september 2002 KAN VI STOLE PÅ DE REVIDERTE REGNSKAPENE – OG HVEM BØR TA ANSVARET FOR HVA? Kredittilsynsdirektør.
Corporate Finance Kap 2 Decision objectives. Principal / Agent • Eierne av en bedrift (aksjonærene) ansetter ledere for å drive bedriften. • Vi får da.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Farlig byggeavfall fra vugge til grav ( Sett fra et juridisk perspektiv )
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Synet på praktiseringen av rådgivningsregelverket v/seksjonssjef Kjersti Elvestad DnRs Fagdager - november 2006.
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Hva mer enn e-valg? – Om forholdet til e-demokrati og e-forvaltning Dag Wiese Schartum.
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
8 Mål og strategier Påstandene:
Oppfølging av studenter: Kontroll av registrering og betaling Det er nødvendig å føre kontroll med registrering av studenter hvert semester. Vi har rapportering.
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Etablering av aksjeselskap (AS)
Corporate Finance Kap 1 Financial decision making.
Ny plan- og bygningslov
Endringer i NIFs lov og regelverk som har betydning for klubbene Arne Mathisen ass. gen.sekr.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Sats på nyskaping – utnytt skatteFUNN
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Ny konkurranselov og tilsynets strategi overfor dagligvare- og finansmarkedet SIFO, forskergruppa 17. September 2004 Avdelingsdirektør Lasse Ekeberg.
Vil Basel II gi oss en tryggere banksektor? Konsekvenser for finansiell stabilitet Orienteringsmøte om Basel II, Arne Skauge Finansnæringens Hovedorganisasjon.
Revisors etikk og uavhengighet - nyheter og erfaringer
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
Terras jubileumskonferanse 22. november 2007 Tegn i tiden- for bank, finans og myndigheter Finn Hvistendahl, Styreleder Kredittilsynet.

Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Signe Louise Berthelsen
Tommelfingerregel: - Denne organisasjonsformen passer der det er små eller ingen investeringer og risikoen liten. Tommelfingerregel: -Denne organisasjonsformen.
Dag 10 Partenes plikter etter en kjøpsavtale. Selgers plikter:
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Brukerundersøkelse for Etat for byggesak og private planer
vil deltagerne lære blant annet:
Boregnskapet og rammebetingelsene for revisjon i konkursbo
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Tilsyn i byggesak En temaveiledning. Tilsyn i byggesak En temaveiledning.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO.
Retts- og systemutvikling Kan systemutvikling være nyttig for regelverksutvikling? Underdirektør Marius Mølmen Moen 14. september 2011.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
Riksrevisjonen – Stortingets kontrollorgan
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
Frittstående informasjon for kontrollkomitéen Økonomistyring og regnskap.
Revisjonsutvalget Temalunsj 12. februar PwC Bakgrunn EU vedtok den 16. april 2014 en ny forordning og endringer i direktivet om revisjon og revisorer.
Frittstående informasjon for valgt revisor Økonomistyring og regnskap.
1 Langsiktig verdiskapning- styrets rolle Polyteknisk Forening 26. April 2007 Finn Jebsen.
Presentasjon for Styreakademiet Oslo, 10. februar 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk maner Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Stiftelsers kapital, stiftelsesloven og nyheter fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesdag i Stavanger – 14.mai 2014.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Kvalitets- og miljøpolitikk, Elcom Signatur daglig leder:
Viktige lovendringer for selskaper og styrer
Ny stiftelseslov – konsekvenser for stiftelser og styrene
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
AABS Gjesteforelesning HRS6002 Strategi og strategiske analyser 5.april 2001 Eirik Langeland Revisjon.
Utskrift av presentasjonen:

Betydningen av uavhengige bekreftelser i et samfunnsmessig perspektiv Innledning på Jubileumsfagdagene til Den norske Revisorforening 5. desember 2005 Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo

Innledning Vår kvalitet på regnskapene er rimelig god til tross for Finance Credit og Sponsor Service mv. Etableringen av tilsynet med IFRS-standardene kan virke positivt for regnskapskvalitet generelt Kompetanse og reell uavhengighet er grunnlaget for tilliten til revisorene

Disposisjon Samfunnsøkonomien og revisors rolle Nye krav til revisorenes uavhengighet Nærmere om begrepet uavhengige bekreftelser Betydningen av uavhengige bekreftelser

Samfunnsøkonomien og revisors rolle Bredere og mer dynamisk kapitalmarked er sentralt i EU’s strategi for økt vekst og sysselsetting Et hovedmål for Kredittilsynet er velfungerende finans- og verdipapirmarkeder God og korrekt informasjon og gode spilleregler er avgjørende for å ivareta interessene til sparere og investorer Høy tillit til at finansiell informasjon og rapportering fra foretakene er tilstrekkelig og ikke inneholder vesentlige feil får dermed avgjørende betydning

Samfunnsøkonomien og revisors rolle Minst like god standard på regnskap og revisjon er avgjørende for utlandets tillit til vårt marked I Norge må vi også ivareta standarden på regnskapene i de mange små og mellomstore bedrifter Revisors rolle som ”tillitsmann” er sentral for investorer, eiere, kreditorer, långivere og offentlige myndigheter, herunder skatteetaten Revisor skal vifte med det røde flagget når foretaket ikke overholder sin plikt til å avgi et korrekt regnskap og si fra om forhold som kan gi ansvar for daglig leder og/eller styret

Samfunnsøkonomien og revisors rolle Tilliten til at revisor ivaretar sin rolle er revisorbransjens viktigste aktivum Foretaket (styret) har hovedansvaret for at regnskapet viser et riktig bilde - revisjonskomiteer hilses velkommen Det antas at 5 % av revisjonsberetningene har negativ konklusjon eller forbehold, mens 17-18 % av revisjonsberetningene inneholder presiseringer

Økte krav til revisorene – uavhengigheten De internasjonale skandaler og samfunnsdebatten etterpå Absolutt krav om å være og framstå som uavhengig og objektiv Kredittilsynets tematilsyn avdekket et betydelig omfang av tilleggstjenester – nødvendig med rundskriv og forskrift Kredittilsynet er fornøyd med at ”signalene er tatt” og at nødvendig tilpasning har skjedd rimelig raskt

Økte krav til revisorene – uavhengigheten Fra 2008 må vi gjennomføre det nye revisjonsdirektivet fra EU i norsk rett Vår lovgivning gir et godt utgangspunkt – men ”God revisjonsskikk” må ut fra direktivet i større grad inn i lov og forskrift Revisjonsplikten må bli gjenstand for egen vurdering evt. Utvalg

Økte krav til revisorene – uavhengigheten Høyere krav til revisjon av foretak av ”offentlig interesse” - bl.a. partnerrotasjon minst hvert 7. år hvis samme revisorselskap beholdes og krav om revisjonskomiteer Økte krav gir økt omfang av revisjonsarbeidet og en må regne med noe økte revisjonshonorarer Selv om kravene og utfordringene vil være store, er utgangspunktet bra: Norske revisorer har kvalitet og sunne etiske normer

Begrepet uavhengige bekreftelser Avgrensing mot årsregnskapet, men mange særattestasjoner bygger på hele eller deler av det reviderte årsregnskapet Bekreftelser som følger av lovgivningen, dvs. i lov eller forskrift: Revisorlovutvalgets underutvalg viste i 1997 100 lov eller forskriftskrav om attestasjon eller bekreftelser overfor offentlige myndigheter + mange rapporter og skjema mv. Bekreftelser som utelukkende har et privatrettslig grunnlag – kontrakter, banker mv.

Begrepet uavhengige bekreftelser Vanskelig å vurdere forholdet til andre land – kontakten med andre tilsynsmyndigheter viser at revisor- bekreftelser spiller en betydelig rolle i de fleste europeiske land, og ikke er noe særnorsk fenomen. Samfunnet sparer egne kontrollressurser Ingen EU-planer om harmonisering av på hvilke områder det skal være krav til bekreftelser – men krav til faglighet og uavhengighet også her

Begrepet uavhengige bekreftelser Uavhengighet: til ikke-revisjonspliktige til revisjonspliktige til offentlige myndigheter Revisor må legge til grunn at hun eller han – nesten i enhver sammenheng man opptrer – vil bli oppfattet som revisor, med de krav til faglig standard og etisk atferd som forventes

Betydningen av uavhengige bekreftelser Utgangspunktet er behovet for å øke sikkerheten for at regnskapsinformasjon og annen informasjon fra foretakene er riktig og gir riktig grunnlag for beslutninger Brukerne av informasjonen fra foretakene deles inn i tre hovedgrupper; Eiere, ledelse og ansatte Aktørene i kapitalmarkedet, herunder investorer, analytikere mv. samt kunder, banker og andre kreditorer Offentlige myndigheter, herunder i særdeleshet skattemyndighetene

Betydningen av uavhengige bekreftelser For aktørene i kapitalmarkedet vil det typisk være et generelt og stort behov for bred og god informasjon med vekt på den faste, periodiske rapporteringen For skatte- og avgiftsmyndighetene vil det som regel kun være behov for den informasjonen som er nødvendig for ligning og avgiftsinnkrevning For Kredittilsynet er behovet for bekreftelser blant annet knyttet til kontroll av grenser fastsatt i lovgivningen, herunder plasseringsgrenser i tilknytning til kapitalforvaltningen mv.

Avslutning Norske banker tillegger revisors vurdering vesentlig betydning Finance Credit er et lærerikt eksempel: Bankene har rett til å stille krav til kvalitet og sannferdighet i den informasjonen som revisorene går god for. Hovedansvar hos foretaket selv, og bankene har ansvar for kvaliteten i kredittvurderingene Bruttotap: 1/4 revisor, 1/8 forsikring, 5/8 bankene selv Generelt: Revisorenes bekreftelser motivert ut fra nødvendigheten av å kunne ha tillit til at økonomisk informasjon fra bedriftene er riktig