Kartlegging eller løpende kontroll?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Prøvetaking iht. ”Drikkevannsforskriften” Dion Christensen, prosjektavd. leder Aqua Unique Norge AS Vannkonferansen – 23. august.
Praktiske erfaringer med DynaSand
Nettevett – utvidet versjon
PRESENTASJONSTEKNIKK. FORBEREDELSER PLANLEGG UT I FRA:
Veiledning av elever / lærlinger
Nettvett.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Presentasjon av Forset Vannverk
Vannkvalitetsendring i ledningsnett for drikkevann Per Henriksen, leder Stiftelsen Rent Norsk Vann (RNV) Vannkonferansen – 23. august.
Lagring, presentasjon og rapportering av vannkvalitetsdata
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Indikatorbakterier i drikkevann.
Vannkjemi - Egenskaper til viktige analyseparametere
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Margrethe Jernes ITU-konferansen 2002: 2GO. Pedagogisk mobilitet. Oslo 17. og 18. oktober Morgensesjon - Kl Studenter fra ITU-hovedfagsforum.
Vannkvalitet frem til forbruker med ny vannbehandling
70-80 tallet, mange men enkle anlegg
Hygieniske barrierer i vannforsyningen Jens Erik Pettersen Finnsnes, oktober 2005.
Norsk vann: ODP- prosjektet Kravet om to hygieniske barrierer + Klorresistente parasitter + Hva gjør andre land? Behov for revisjon av desinfeksjonspraksis.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Powerpoint presentasjon i nettbruk & Etikk
Drikkevannsseminar – Finnsnes
Optimalisering av korrosjonskontroll –problemer og utfordringer
Avdelingsdirektør Truls Krogh Avdeling for vannhygiene
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, AFIN.
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Konstruksjoners sikkerhet
En robust vannkilde ! Råvannskvaliteten i inntaket svekkes lite av vær, vind og andre påvirkninger.
Metoder og indikatorer for beskrivelse av vannkvalitet
Hva er en hygienisk barriere?
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Behandlingshjelpemidler - opplæring
Asplan Viak AS Trondheim Bergen Sandvika Stavanger Arendal Tromsø
Regionalt laboratorium for mat, vann og miljø i Midt-Troms
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Nettbruk og Etikk Viktige lover for nettbruk
MRSA og ESBL i allmennpraksis 5.juni 2014
(12) Ordstyrer setter oss på sporet Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal vurdere om vannforsyningen har tilstrekkelige hygieniske.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
OPPGAVER MÅL TEKNOLOGI.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling -grunnkrav Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
NorLab as Fagsamling Sortland september 2009 Prøvetakning av vannprøver Theresa Oxem.
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Økt 2 Analyser ei lampe.
VANNBEHANDLING SOM HYGIENISK BARRIERE
Hygieniske forhold i ledningnett
TVM4710 Fordypning VA- teknikk
VANNKVALITET I DISTRIBUSJONSSYSTEMET
Hygieniske forhold i ledningnett
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
VANNKVALITET I DISTRIBUSJONSSYSTEMET
Hygieniske forhold i ledningnett
Karbonatisering og vannglass, hva skal vi velge hvor?
Prof. Hallvard Ødegaard
BEHANDLING AV DRIKKEVANN Vannverkssituasjonen i Norge
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Utskrift av presentasjonen:

Kartlegging eller løpende kontroll? § 6: ” Vannverkseier skal til enhver tid ha relevant informasjon om drikkevannskvaliteten tilgjengelig for mottakere av vannet ....” skal kunne svare for alle parametre, men ikke nødvendigvis med analyser Hvem skal lage prøvetakingsplanene?

Tenk egennytte!

”Hvorfor gjør du akkurat denne analysen?” og ”Hva vil du bruke svaret til?”

Mikrobiologiske analyser

”Ingen sykdomsutbrudd har blitt oppdaget på grunn av analyser” - men mange har blitt begrenset eller avverget!

Sier noe om alvorlighetsgraden i forurensningen E.coli Sikker fersk avføring Tabell 6.1: ikke nødvendigvis i nettkontroll, men koli skal verifiseres Sier noe om alvorlighetsgraden i forurensningen

Skal ikke forekomme i vann som leveres forbruker Koliforme bakterier Skal ikke forekomme i vann som leveres forbruker Tabell 2.1: B-parameter(!)

Indikator på desinfeksjon (men ikke 3 log reduksjon!) Kimtall 22 ºC Indikator på desinfeksjon (men ikke 3 log reduksjon!) >300: slam, gjerne sammen med jern eller turbiditet Forbigående økning ved alle forandringer (Vekst i trykktank)

Intestinale enterokokker og C. perfringens: Sjelden interessante Slengere?

Viktig, blir tatt for lett på!!! Restklor Viktig, blir tatt for lett på!!! Bør tas fra hovedvannstrømmen, men 30 minutter ikke nødvendigvis det viktigste Obs: deteksjonsgrense. er 0,02 = 0??? Obs gamle DPD-tabletter

Restklor forts...

Kontinuerlig restklormåling: krevende. Falsk trygghet? Restklor forts... Kontinuerlig restklormåling: krevende. Falsk trygghet? Totalklor enklere enn fritt klor Ikke virkning for (smittestoff) på nettet - men for vekst (biofilm) og smak/lukt

Fysisk / kjemiske analyser

Behandlingens effektivitet Avhengig av prosess pH, alkalitet Fargetall, restmetall, turbiditet Jern, mangan UV-transmisjon

Behandlingens effektivitet forts... Silikat (vannglass): skal være stabilt i nettet Si kontra SiO2

Korrosjon i ledningsnettet Det finnes ikke noe vann som ”ikke er korrosivt” (jf drikkevannsforskriften tabell 3.1) Alkalitet og kalsium uinteressant hvis nettet er plast Kimtall og turbiditet indikerer korrosjonsprodukter

Korrosjon i ledningsnettet forts.... Støpejern: Jern (kimtall, turbiditet) Eternitt: pH: god indikator på utvasking kalsium: god indikator på utvasking

Korrosjon i ledningsnettet forts... Innomhus: kobber (også nikkel, bly, kadmium) ”Prøven skal tas slik at den gir et representativt bilde av et ukentlig gjennomsnitt for det vann som konsumeres/anvendes.”

Tabell 6.1 Nettkontroll og enkel rutinekontroll Parameter Nett- kontroll Enkel rutinekontroll Kimtall 22 oC X Koliforme bakterier E. coli V Intestinale enterokokker PH Z Konduktivitet Turbiditet Lukt Smak Farge Ammonium

Konduktivitet: uinteressant, holdes på minimum Fargetall: ikke alltid relevant, vurder behovet Lukt og smak: det kjenner vi selv....! Ammonium: indikator på innlekking? - holdes på minimum

Tabell 6.2 Utvidet rutinekontroll ”Alle de øvrige parametrene (......) med mindre vannverkseier kan dokumentere at det er usannsynlig at en gitt parameter vil overskride grenseverdien. Aktuell tilsynsmyndighet kan da for et bestemt tidsrom fastsette at parametere dette gjelder, ikke trenger analyseres.”

Tabell 6.2 Utvidet rutinekontroll ”Alle de øvrige parametrene (......) med mindre vannverkseier kan dokumentere at det er usannsynlig at en gitt parameter vil overskride grenseverdien. Aktuell tilsynsmyndighet kan da for et bestemt tidsrom fastsette at parametere dette gjelder, ikke trenger analyseres.” ”Dette med analyser er egentlig oppskrytt”