Grunnskole KOSTRA-analyse Rådgiver Rune Jamt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skoledebatten i Hemnes kommune Tilbake til 2003 Onsdag Møte om foreslåtte endringer angående på skoler på Bjerka, Finneidfjord, Hemnesberget.
Advertisements

Bergen kommune Kostnadsanalyse barnehagesektoren - beregning av innsparingspotensial 15. august 2008 Dag Langfjæran.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
NØKKELTALL Sør 6 KOSTRA systematiserer kommunenes rapportering til Statistisk sentralbyrå i tre typer indikatorer og nøkkeltall:   Kommunenes prioritering.
Satsing på MNT •Norge har siden 2002 hatt nasjonale strategier for satsing på MNT •Startet med resultatene fra PISA og TIMSS.
Regnskapsanalyse Utgiftsbehov, ressursbruk og produksjon
Foreldremøte 7.trinns foreldre, vår 2014 Rektor Merete Eskelund
SSB laget tidligere hvert år levekårsindeks – siste år 2008 (data 1-2 år forut). Kristiansand var hvert år blant kommunene med høyest indeks.
Eliteutdanninger i Norge?
Analyseopplegg i ASSS-rapport 2010 brukt på data fra 20+ kommunene
Lokal arbeidstidsavtale
Formålet med denne økta
Arbeidstidsavtalen SFS 2213
«Fylkesbarometeret» GSI 2010/2011:
Budsjettdrøfting i bystyrekomite for oppvekst og utdanning 12. oktober.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Systemstabilitet Spenningsstabilitet
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Behov Figur 4 Behov.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Foreldremøte 7.trinns foreldre, vår 2013 Rektor Merete Eskelund
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Olweus spørreundersøkelse Første gangs undersøkelse Grafikk.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Årlig kontaktmøte med fylkesmannen i Troms, Karlsøy kommune møter med følgende: * Formannskapet * Rådmannens ledergruppe.
Samdata 2012 Somatikk.
Barnevern – store satsinger, udekkede behov Helge Eide, KS Agder høstkonferanse
Levanger kommunestyre "Hvorfor har Levanger et stort omfang av barneverntjenester?" - Sigrid Hynne Gjennomgang av barneverntjenesten i Levanger.
Barne- og familiedepartementet Presselunsj Statlige skjønnsmidler til kommunene og likebehandling av kommunale og private barnehager Roland Fürst.
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
ASSS Rådmannssamling Tromsø, 16.september 2010 KS Effektiviseringsnettverk Seniorrådgiver Tina Skarheim, KS 90.
Sentio Research Norge EØS Representativ undersøkelse 1000 respondenter Tatt opp oktober 2012 Oppdragsgivere:
Vårsamling mai 2010, First Hotel Ambassadeur, Drammen ASSS-nettverk Barnevernstjenester Tina Skarheim, KS
ASSS Kultur, Tromsø 2 – 3. november 2010 Jan Aarak, KS
Medietall 2014 Lesing av blader og magasiner Lesing av papiraviser
Agenda: –Kort om Utdanningsdirektoratet –Rammen for møtet –Føringer i St. prp. nr. for 2009 – KOSTRA-grunnlaget 2007 – Presentasjon av satsberegningene.
Agenda Kaupang Hermansverk Finn Arthur Forstrøm Fylkeskommunes økonomi og driften i
NORSKKURS GRUPPE A.
Status to år etter Februar 2011 Ansvarlig for analysene: Håvard Windstad Analysesjef, MediaCom Læreryrkets status i Norge.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 06. januar 2016 Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Foto: Carl-Erik Eriksson Bruk av nøkkeltall i Trondheim kommune Nina Nilsen, rådgiver i rådmannens fagstab ASSS eiendomsforvaltning, 29. april.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonominytt fra Fylkesmannen Økonomiforum Troms 7. og 8. september 2015.
Forvaltning i et langsiktig perspektiv Aksel Mjøs, NHH & Kavlifondet Stiftelsesforeningen 26. april 2016.
HELSE OG FAMILIE – MED UTGANGSPUNKT I KOMMUNEBAROMETER Helse generelt med god plassering i barometer: I tillegg fra eldreomsorg:
Publiseringsanalyse 2011 Erik Ruud. Hovedtrekk ,6 160,9 240,8 245,8 Opprettholder økningen fra 2010 Samlet tellende publisering øker med.
Er det forskjeller i skolers og kommuners bidrag til elevenes læring i grunnskolen? – en kvantitativ studie Kjartan Steffensen, Seniorrådgiver ved seksjon.
Østfoldstatus kommuneproposisjonsmøte Rakkestad 15. mai 2017
Kostnader til grunnskoleopplæring for voksne
HMS-kort i Byggenæringen
Presentasjon av ECON-rapport 75/02
ASSS og Bergen regnskapsåret 2016
Kostnader til grunnskoleopplæring for voksne
Finanskomite 24. januar 2018 KOSTRA HOVEDTALL 2016.
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
Avislesing 2016/2017: Papir tilbake – mobil fram
Avislesing 2017: Flere leser aviser på mobil enn på papir
Årsmelding 2013 Menneskelige ressurser (HR)
Kostnadsutvikling fosterhjem
Partssammensatt samarbeidsutvalg 10.november 2014
Norsk Friluftslivs folkehelseseminar 1. feb. 2018
Resultater 2016…. og noen refleksjoner
Drammen kommune har de siste fire årene hatt stabilt gode resultater i medarbeiderundersøkelsen og høy svarprosent. Vi ligger på de fleste indikatorene.
Undervisning og barnehage
Avislesing 2018: Tilbakegang for papiravisene fortsetter
Barnevern – oppsummering av bydelsstatistikken for 2018
Utskrift av presentasjonen:

Grunnskole KOSTRA-analyse Rådgiver Rune Jamt

Behov Utviklingen i de yngste aldersgruppene sentral når en skal anslå etterspørsel etter grunnskole Når det blir flere yngre vil GS-behovet øke dersom ikke sammenhengen mellom alder og behov endres. Stabil andel med en liten økning.

Oppsummering behov På kort sikt vil behovet være relativt stabilt. Det er tydelig at antall elever i ungdomstrinnet vil øke på kort sikt. Antallet som begynner i grunnskolen vil gå ned de neste årene i de fleste kommuner (unntatt Bærum og Drammen). Antall i barnetrinnet vil dermed falle. Trolig nødvendig med en omprioritering fra lavere trinn til høyere trinn i en mellomperiode.

Prioritering (F202, F222, F215, F214, F213 og F383) Netto driftsutgifter i prosent av totale netto driftsutgifter, viser driftskostnadene ved tjenesten i prosent av kommunenes totale driftskostnader etter at driftsinntektene, som blant annet inneholder øremerkede tilskudd og eventuelle andre direkte inntekter, er trukket fra. De resterende utgiftene må dekkes av de frie inntektene som skatteinntekter og rammeoverføringer fra staten. Indikatoren kan dermed også si noe om prioriteringen av kommunens frie inntekter. Sier noe om budsjettbetingelsen eller de rammer tjenesten har å arbeide innenfor i kommunen. Sier noe om fordeling av midler, men også noe om tjenestens betydning i en kommunaløkonomisk sammenheng *Alle skolefunksjonene

Prioritering Lønninger har betydning. Prisen på arbeidskraft og andre innsatskostnader er ikke korrigert for. NB Arbeidsgiveravgift i Tromsø * Funksjon 202 og 222

Prioritering Lønninger har betydning. Prisen på arbeidskraft og andre innsatskostnader er ikke korrigert for. NB Arbeidsgiveravgift i Tromsø

Oppsummering prioritering Alle kommuner foruten DRA har hatt en jevn økning i brutto driftsutgifter i kommunen, men andelen av netto driftsutgifter er relativt stabil. DRA bruker minst andel av netto driftsutgifter til grunnskoleopplæring, mens SAN bruker størst andel. FRE bruker minst netto driftsutgifter til grunnskole (f. 202/222) per innb. 6-15 år mens TRØ bruker mest. Dette innebærer at alle de 8 andre kommunene teoretisk sett har et potensial for innsparing.

Produktivitet

Produktivitet *Ikke adm. og ped. lederoppgaver

Produktivitet Sammenhengen som tidligere var mellom gjennomsnittlig skolestørrelse og klassestørrelse/kapasitetsutnyttelse finner vi ikke når skolen er gruppeorganisert. Dette underbygger antagelsen om at denne organisasjonsformen øker skolenes fleksibilitet.

Produktivitet Store variasjoner mellom kommunene *Lønnsutgifter til funksjon 202, 222

Produktivitet

Oppsummering produktivitet Elever per årsverk har økt i alle kommuner. Gjennomsnittlig gruppestørrelse er i snitt 14,8 (B) og 16,6 (U). BER har de største gruppene i u. trinnet mens TRH i b. trinnet. TRØ har de minste gruppene i u. trinnet og FRE i b. trinnet. Lønnsutgiftene varierer sterkt.