Sosial integrering av mennesker med psykiske problemer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra Arbeidsprogram til Årsmelding
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Eksamen i Treningslære 2
ARBEIDSEVNEVURDRING I NAV
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
faglig rådgiver i NAPHA og prosjektleder for interregprosjekt
Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid – EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Forventninger og videre arbeid…...
Sosial integrering Geir Hyrve.
ASVL Fagkonferanse Hotell Bristol Oslo 20. – 21. oktober 2010 Læringsrommet – individuell kompetanseutvikling gjennom nettstudier og støtte i lokal attføringsbedrift.
Hvordan ivareta BRUKERMEDVIRKNING ved rehabiliteringsforløp
1 Konferanse i Østersund 27.september 2005
Gruppebasert livsstilsendring for sykelig overvektige
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
«Ferdig rehabilitert, men ikke ferdig»
PRESENTASJON AV NASJONALT SENTER FOR ERFARINGSKOMPETANSE INNEN PSYKISK HELSE NKLMS
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Samhandlingsavtalene status og fremtid •Kvalitet i helsetjenestene •Det handler om kvalitet-medvirkning og prioritering •Brukermedvirkning i samhandlingsavtalene.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Strategikart 2011 med noen gjennomgående mål
Veiledet lesing Mørkved skole
Tillitspersonforsøket i Drammen Kommune. Formål med tillitspersonforsøket Prøve ulike modeller og metoder for oppfølging Fremme sosial inkludering og.
10. Organisasjoners effektivitet
God oppvekst – styrket satsing på barn og unge i Sande og Vestfold
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
IPS Molde Individual Placement and Support
Om kunnskapskonstruksjon i en aksjonsforskningstilnærming
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
1 Grensesprengende omsorg Interreg III A Prosjektkontakt 20. og Gardermoen omsorg2/index.php.
Evaluering av Reisverket
Evaluering av tiltaksarrangører for NAV
Tiltak for utsatt ungdom i Stjørdal
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
Bruksrett til logo, visuell identitet
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
Et malekurs for mennesker som sliter psykisk
Brukermedvirkning i boligsosialt arbeid
Bomiljøprosjektet i Drøbakgt.1 Presentasjon for Sagene SV
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
1 Grensesprengende omsorg Konferanse i Østersund 27.september 2005
FOKUS PÅ TRAUMER Forståelse og behandling av PTSD og komplekse traumer.
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Photo voice som metode i evaluering av folkehelsetiltak Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap. Stiklestad Eva Magnus (PhD),
Recovery i praksis - muligheter og utfordringer
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Lek og Læring i barnehagen
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Velkommen til Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
Pilotprosjektet Samhandling innen helse – og omsorgstjenester
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Tidlig innsats Hva er det og hvilke utfordringer innebærer det? TI-konferansen
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Internasjonalisering
Omstillingsprosjekt ved vernepleierutdanninga ved HiST
Observasjon og kartlegging av barns språk
Sammenslåing av fylkeslagene i Mental Helse i Nord- og Sør-Trøndelag
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
NAV mulighetenes marked
Utskrift av presentasjonen:

Sosial integrering av mennesker med psykiske problemer ved Karl Johan Johansen

Behov for sosial integrering En av de største utfordringene i vår tid Behov for sosial integrering har bakgrunn i flere forhold demografisk utvikling normer og ideologier økonomi enkeltindividers livskvalitet

Krav om sosial integrering Kommer fra flere hold: Overnasjonale organer – EU FN Sentrale nasjonale myndigheter Organisasjoner – brukerorganisasjoner, humanitære organisasjoner

Bakgrunn for prosjektet Situasjonen innenfor psykisk helsearbeid/-psykiatri i Norge og Sverige Nasjonale satsinger både i Sverige og Norge Erfaringer, muligheter og interesse for samarbeid om utviklingsarbeid i kommunene Trondheim, Stjørdal og Østersund Et relevant Interregprogram å søke finansiering innenfor

Prosjektperioden 01.12.2008 – 30.11.2011

Deltakere Trondheim kommune Østersund kommune/Mica Stjørdal kommune Mittuniversitetet Tisip NAV-Sør-Trøndelag Kim-senteret Landstinget

Mål Utvikle, prøve ut og evaluere tjenester og tiltak som kan bidra til økt integrering av mennesker med psykiske problemer og derved forbedre den sosiale og helsemessig situasjon for denne del av befolkningen Styrke kunnskapen om hvordan ulike integrerende tiltak virker hver for seg og samlet Øke kompetansen hos tjenesteutøvere og brukere om hvordan tjenestesystemet fungerer Utvikle brukerorganiseringen og brukerinnflytelse, spesielt blant ungdom

Begreper Underveis i prosjektet har noen begreper stått mer sentralt. Arbeidsform er hvordan man tilnærmer seg en oppgave og legger opp arbeidet mht. kartlegging, samarbeid, prosess og struktur samt anvendelse av kunnskap. Bruk av verktøy vil som regel ha stor betydning for arbeidsformen. Tiltak er en systematisk innsats for å frambringe en ønsket endring på individuelt, gruppe, organisasjon eller samfunnsnivå . Godt utviklede tiltak må sies å være ”verktøy” i sosialt arbeid.

Tiltaksarbeid Å sette i verk tiltak overfor marginaliserte personer i arbeidslivet handler om sosialt tiltaksarbeid, dvs. å få til målretta samarbeid med brukerne av tiltak (og andre) og bidra til å motivere dem til å ta i bruk egne ressurser på en systematisk måte. Det handler også om å kunne balansere krav og medvirkning på en slik måte at deltakerne i tiltaket føler seg ivaretatt, blir motiverte og opplever mestring.

Arbeidsform Hvordan vi arbeidet: Nettverkssamlinger Brukertreff Evalueringer md fokusgrupper og individuelle intervjuer Studiebesøk Studieturer Skriveseminarer

Hjemmesiden for prosjektet http://www2.tisip.no/integrering/

Utfordringer Mange deltakere/delprosjekter og over en lang prosjektperiode Holde fokus Felles forståelse - Opprettholde engasjement blant personene som deltar Endring tar tid Dokumentasjon Spredning av resultater - Vi vil innarbeide resultatene fra konferansen i sluttrapporten

Oppsummering Disse vil bli presentert i sesjonene etter lunsj Her blir presentert et utvalg av det som kan omtales som alternative tiltak innenfor psykisk helsearbeid, og hvor arbeidsformen er noe annerledes enn i mer tradisjonelle tiltak. De fleste av disse tiltakene er avhengig av ikke bare innhold og rammen rundt, men av ildsjeler som til daglig vier livene sine til å oppnå resultater gjennom tiltakene. Både for disse ”sosiale entreprenørene” og for deltakerne er det viktig å bevare en del av nyskapingsånden for å ivareta ”eierskap”, utvikling og resultater som slike tiltak representerer.