Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Advertisements

Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
En lærende organisasjon?
Frivilligpolitikk i Askim
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Moderne sivilsamfunn og Kommunal frivilligpolitikk Et prosjekt under Program for Storbyrettet forskning gjennomført av Institutt for samfunnsforskning.
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
v/ Merethe Skaug Sørensen
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Omstilling til nye arbeidssituasjoner Seniorrådgiver Kari Thoresen, Statskonsult, IT-avdelingen KORG-dagene mai 2001.
Kommunene og Husbanken Hvordan jobbe sammen mot et felles mål KBL-konferanse Larvik 6.mai 2009 Adm. direktør Geir Barvik.
En virtuell organisasjon, tuftet på et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Rokkansenteret/UiB, finansiert av Kultur – og kirkedepartementet,
Prosjekt tidlig innsats
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
Aktørenes roller i planprosessene
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
NIFS LOV OM IDRETTSRÅD I ALLE KOMMUNER MED MER ENN TRE IDRETTSLAG SKAL DET VÆRE IDRETTSRÅD FOR IDRETTSLAG SOM ER MEDLEM I NIF. (NIFS LOV § 8) Idrettsrådet.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
1 Statssekretær Roger Iversen, Kommunal- og regionaldepartementet Utfordringer i offentlig sektor.
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Styringsgruppemøte – Verdal rådhus Evaluering Innherred samkommune Hvorfor samkommune? økonomiske forhold nasjonale føringer kommunesammenslåing.
Internasjonal satsing i Bydel Sagene
Partnerskap og styring Kommunens behov for ledelse, styring og oppfølging i NAV-modellen Rådmann Hans-Petter Christensen KS 11. mai 2011.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Pressekonferanse 9. mai 2003 Statsråden St.meld. nr. 31 ( ) Storbymeldingen Om utvikling av storbypolitikk.
Regionale forskningsfond
Reach for Change Impact Coffee 27. mai Reach for Change – kort oppsummert 2 Hvem er Reach for Change? –Stiftelse som støtter sosiale entreprenører.
Samarbeidsdrevet innovasjon Gjennom å samarbeide med eksterne aktører kan organisasjoner få tilgang til nye ressurser: Alternative perspektiver, kompetanse,
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Personalutvalet i Bø kommune Mandag 26. april 2010.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Frivilligheten i fremtiden. HVORFOR KOMMUNAL FRIVILLIGHETSPOLITIKK? Potensialet er enormt –dersom frivilligheten får større rom til selvutvikling En tverrsektoriell.
Revidering av Bachelor i Pedagogikk: allmennpedagogisk søyle v/Kirsten, Tone, Sophie, Mette, Sten, Harald, Kristinn.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: SAMHANDLINGSREFORMEN LOSBYSEMINARET 2011RÅDMANN TRON BAMRUD.
Samkommune – det beste fra to verdener? Samrådingsmøte i Fjellregionene, Storstuggu, 25. november 2009.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
KULTURTANKEN Visjon, verdier og målsettinger
På sporet av en lokal frivillighetspolitikk?
Framtidens kommuner og regioner
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Utgreiing av kommunestruktur
Mobiliseringskonferanse Interreg
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Reformarbeidet i offentlig sektor
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Politisk organisering Nye Drammen
Utskrift av presentasjonen:

Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur- og nærmiljøsjef

Bydel Sagene

Den skandinaviske velferdsmodellen  Representativt demokrati på kommunenivå,- med stort ansvar for velferdsproduksjon og utvikling av lokalsamfunnene.  Deltakelse ved valg- synkende lokalt engasjement ?  En modell under press ? – ønsker om større engasjement og rekruttering til deltakelse i politiske prosesser.

En lokalpolitisk støttet og ønsket utvikling.  Bydelsutvalget engasjert seg i og støttet utviklingsprosjektene.  Bydelsutvalget ville vinne erfaringer med utviklingen av egen rolle i forhold til nye lokale demokratiprosesser. ” Holde fingrene av fatet”.  Et ønske fra lokalpolitikere om å få ”hjelp” og initiativ fra beboerne,til å endre utviklingen i lokalsamfunnet

Lokaldemokratiske mål og utfordringer knyttet til Sageneprosjektene.  Legge til rette for langsiktig demokratisk og lokalsamfunnsmessig engasjement.  Tilføre det lokale initiativ økonomiske rammebetingelser og administrative ressurser, slik at de kan fungere som en deltaker og premissleverandør til komplekse, sektoriserte og tidkrevende endrings og utviklingsprosesser.

 Iverksette gode og synlige ”delprosjekter” innenfor en områdebasert bærekraftig utvikling. Veggkunstprosjektet Parkprosjektet Sagene 2020 Mulighetsmodeller Fortautvidelse Drøbaksgt. 1 Ting- Tar – Tid. ”Mindre” – synlige resultater.

Lokal identitetsbygging og metodeutprøving.  Gi kraft til lokale utviklingsprosesser for å styrke beboertilfredshet og positiv lokal identitet.  Det nytter ! Vi vil og vi kan ! Konkrete erfaringer på at endring er mulig.  Erfaringer som kan videreutvikles til andre innsatsområder og felleskapsløsninger i lokalmiljøet.  Økt ønske om deltakelse og politisk interesse.  Folkemøter,kafedialoger,konferanser, stands og modeller.

Utfordringer – noen drypp til den nasjonale politikken.  Ingen ”løse” eller frie midler på bydelsnivå for å legge til rette for å videreutvikle lokaldemokratiske prosesser.  Liten tradisjon/kompetanse og metoder for å legge til rette for beboer/borger medvirkning og samspill med det representative demokrati.

 Endringer og løsninger av lokale forhold eller en bærekraftig utvikling krever tverrsektoriell forståelse og handling.  Det er begrensede rammer for lokalt forankrede tverrsektorielle tiltak.  Et langsiktig perspektiv må ligge til grunn for endringsarbeidet.  Styrket kompetanse og økt kunnskap om metoder og virkemidler er en forutsetning for gode endringsprosesser.

Innsats på to fronter.  Styrke arbeidet med tverrsektoriell forankring i forvaltningen – noe for den nye fornyingsministeren ?  Midler til bydelsnivået/kommunen for å styrke de lokale initiativene og deres ”kamp”/arbeid inn i en sektorisert virkelighet - dels for å lykkes med sine egne initiativ og dels som påvirkningsagenter for en sektorovergripende og bærekraftig utvikling.

Styrkede rammevilkår for frivillig sektor en viktig faktor i utviklingen av lokaldemokratiet.  Forutsigbarhet og langsiktighet i samarbeidet med bydelen.  Svar på søknaden i Mai er for sent.  Tilgang til lokale møteplasser,arenaer og lokaler, samt forutsigbarhet i bruken av disse.  Vøyenvolden : en av byens best bevarte hemmeligheter.  Koordinering og samkjøring av aktiviteter for barn og unge og ulike besøkstjenester.  lokal aktivitet er identitetsskapende  Aktivitetskalender.  Kan synliggjøre aktiviteter og bekjempe myter og fordommer

Politikk er å ville !  Om en vil noe og synliggjør det over tid – får en endring.  Tyngde og vilje  Aksept for og håndtering av ulike framgangsmåter/konflikter og modeller for bærekraftutvikling.  En synlig politikk på nasjonalt nivå – med lokale og regionale virkemidler.