12K-veilys - Bjørn Myhre juni 2007

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Advertisements

Norske Landbrukstenester Landbruksvikarordninga Bakgrunn  Forskrift om tilskot til landbruksvikarverksemd  Fastsett 19. oktober.
Transaksjonskostnader
© 2004 Gabler & Partners AS Hva koster en pensjonskasse  Pensjonskasse på mill  Driftskostnader 5 mill  Datasystem, oppgjør, utbetalinger, ledelse,
Kommunene som markedsaktører Christine Meyer Kommuneloven 20 år Jubileumskonferanse 25. september 2012.
Hva er Fretex ?.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Forslag til endringer i verdipapirforskriftens bestemmelser om lydopptak Caroline Valmot Verdipapirseminaret 5. juni 2008 Høyres Hus.
Hamar Energi Holding AS
© Helse Nord RHF Driftsavtaler med private ØNH-instanser , fagnettverk hørsel.
Kommuneavtalene - nok en gang Oppfølging av samarbeidsavtale om formidling av høreapparat og høretekniske hjelpemidler.
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
Regjeringens tiltakspakke Drammen kommunes oppfølging.
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
Innherred Vekst AS v/Randi Mona Utkast til Partnerskapsavtale for byutvikling i Levanger sentrum Levanger Gjennomføring.
Levanger kommune Rådmannen Økonomiplan Presentasjon av foreløpig forslag – Formannskapet – Ola Stene 1 ØKONOMIPLAN 2006 – 2010 STAUSRAPPORT.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Innherred samkommune 1 Orientering til kontrollutvalget om besparelser og resultater kommunene har oppnådd gjennom samarbeidet i ISK Administrasjonssjef.
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
Regionalt kompetansesenter odontologi M-N Presentasjon Fylkesutvalget
Rapport VAR-Vestfold Orientering 21. juni mai Hvorfor? De tre selskapenes oppdrag er å levere viktige samfunnstjenester med høy kvalitet til.
12k-veilys-B. Myhre-21 juni 2007 EIERSKAP Veiholders ansvar for lys langs egne veier. 12k - veilyssamarbeid.
Bakgrunn ”12k Trainee” er et tidsriktig tiltak for å styrke
Gang/sykkelveger langs fylkesveger og omklassifisering av fylkesveger. Vestfold fylkeskommune er positiv til å overta det driftsmessige og økonomiske.
Mandat - Prosjektplan 4 hovedpunkter - felles veinorm - utvikling av felles innkjøpsordning - mal for funksjonskontrakter - sambruk av maskin og utstyrspark.
Mandat - Prosjektplan 4 hovedpunkter - felles veinorm - utvikling av felles innkjøpsordning - mal for funksjonskontrakter - sambruk av maskin og ustyrspark.
Endringer i Bydrift Bergen KF Pressekonferanse 12. desember 2007.
Landsmøte i Medisinsk teknisk forening april 2006 Stavanger Rådgiver Bård Skage Informasjon fra Nasjonal kompetansegruppe for behandlingshjelpemidler.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Overføring av avløp til Holmestrand Etter mindre enn 20 år, kan det siste av i alt 7 renseanlegg i Sande bli nedlagt.
Livet i havet – vårt felles ansvar Rømmings- kommisjonen.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
© KTP - Konfidensielt Modell A* - Konsernets anbefaling © KTP Konsernet har utarbeidet en alternativ løsningsmodell A* som vil gi ”enda mer kollektivtrafikk.
Forsvaret - Tverrpolitisk Utvalg
NYTT BADELAND I MOLDE PROSJEKT: Badeland Spa Fysioterapi Trening
1 Økonomi- og HMS -rapport 1. kv Oppsummering - hovedpunkt.  Finansforvaltningen - tap hedgefond samt redusert forventet avkastning i 2009 til.
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlig tilskudd Trond Erik Lunder Seminar for Fylkesmennene.
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
BPA | Borgerstyrt Personlig Assistanse. » Hvor finner jeg BPA? » Under fanen tjenester ligger BPA.
Fremskaffelse av leieboliger
Kjerringsundet Ny veg mellom Otrøy og gossen
Informasjonsmøte «Ny Horten vgs» 5.Juni Rammene for dagen – Velkommen v/rektor – Direktør utdanning Øyvind Sørensen
Psykologer i kommunene
Felles sak/arkiv til 9-k 1 v/ kommuneelsker konsulent Lars Fremstad, LarvikIT as.
Forventninger til økonomen
Oppreisningsordning i Tromsø kommune
12K-veilys - Bjørn Myhre juni K - VEILYSSAMARBEID RAPPORT.
ABS-rapportering 2008 for Regionalnett
Styremøte IHR – Forslag til vedtak. Roller og ansvar Forslag til vedtak Med bakgrunn i saksutredningen anbefaler universitetsdirektøren følgende.
Fusjon Birkeland Innovasjon og Medinnova UiOs styremøte 2. mars 2010.
Konkurransegrunnlag - utdrag Omfang og kontraktsverdi Hedmark fylkeskommune ønsker å invitere et eksternt fagmiljø til å foreta en gjennomgang av Hedmark.
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
Lavangen kommune, 9465 Tennevoll 1 Erstatningsordning tidligere barnevernsbarn Bakgrunn: Styret i KS. Troms ber Rådmannsutvalget.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Regjeringens tiltakspakke – hovedtrekk Sterk vekt på sysselsetting og klima – 20 milliarder i nye tiltak arbeidsplasser Skattelette er tonet ned.
Eierstyring Sigdal kommunestyre 16. – 17. januar 2012.
Agdersamling 13 sept kommunal responssentertjeneste og felles anskaffelse av trygghets- og varslingsteknologi Agdersamling 13. september 2016 Prosjektleder.
Interkommunalt samarbeid om IKT - rettslige rammer for organisering -
Marienlyst stadion Gamle Gress Mulighetsanalyse
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Tiltak for utvikling av ferjemarkedet på lang sikt
Foto: Jernbanedirektoratet
Utskrift av presentasjonen:

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 12K - VEILYSSAMARBEID RAPPORT 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 12K - VEILYSSAMARBEID ARBEIDSGRUPPE Svend Åge Svendsen Horten Tore Finnerud Re Torgeir Bettum Nøtterøy Viggo Emdal Tønsberg Bjørn Myhre Sandefjord (leder) Alle i gruppen har arbeidet med veispørsmål i mange år og representerer mye av den kompetansen som er igjen i 12k kommunene. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 12K - VEILYSSAMARBEID MANDAT Utarbeide bakgrunnsmateriale for en dialog med Statens Vegvesen og Vestfold Fylkeskommune om veiholders ansvar for belysning av egne veier. Synliggjøre avtalealternativer og fysiske tiltak som vil lette konkuranseutsetting av veilystjenester på sikt. Herunder formellekrav og begrensninger. Utarbeide felles veilysnorm. Synliggjøre kraft- og nettleiepriser spesifikt for veilys, samt foreslå optimale innkjøpsordninger innenfor en totalt kjøpsavtale. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

1. Veiholders eierskap til veilys 12K - VEILYSSAMARBEID 1. Veiholders eierskap til veilys Et viktig punkt både prinsipielt og økonomisk Dette vil jeg komme tilbake til som egen sak senere under møtet. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

2. Konkuranseutsetting av veilys 12K - VEILYSSAMARBEID 2. Konkuranseutsetting av veilys Dette vil jeg komme tilbake til som egen sak senere under møtet. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Prosjektoppgaven Skagerak Nett AS er enerådende som leverandør av veilystjenester i 12K området. Kommunene selv sitter igjen med liten kompetanse på veilysområdet etter at elverkene skiftet eier. Mål: Synliggjøre avtalealternativer og fysiske tiltak som vil lette konkurranseutsetting av veilystjenester på sikt. Herunder formelle krav og begrensinger. Utarbeide et felles forslag til anbudsgrunnlag. Veilysanleggene er i stor grad bygget som en integrert del av Skagerak netts ordinære forsyningsnett. Dette influerer på de valg som kan gjøres ved organisering og konkuranseutsetting. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Bakgrunn Veilys representerer 20% - 40% av vedlikeholdskostnadene for kommunale veier. Kommunene overtok ansvaret for veilys da elverkene ble solgt – uten tilføring av noen form for ressurser Samtlige kommuner eks. Horten eier veilyset og har drifts og vedlikeholdsavtale med Skagerak Elektro Vi har konstatert at det er små personellmessige resurser tilknyttet veilys i kommunene i 12k. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Bakgrunn forts. Skagerak Nett AS har foretatt en virksomhetsoverdragelse av veilysoppgavene til Skagerak Elektro AS 1.06.2006 Veilyset i 12k representere en kapital på snaut 550 millioner kroner. De har etablert en organisasjon hvor de kan møte en konkurranse om driftsoppgaver 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Vurderinger Eieroppgaver Forvaltningsoppgaver Vedlikehold Drift Kommunen vil ha oppgaver som eiere og som det er vanskelig å se at kommune ikke vil beholde. Disse har vi definert. Forvaltning, drift og vedlikehold består av oppgaver som i prinsippet kan settes bort, men hvor fordelingen av oppgavene vil ha betydning på kommunenes innflytelse på kostnad og kvalitet på veilyset. Gruppen har jobbet mye med å definere oppgavene og vurdere betydningen av hvor diss utføres. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

Alternative organisasjonsmodeller Modifisert dagens modell Selskapsmodellen Vertskommunemodellen Konkurranseutsetting av forvaltningsavtale inkl. vedlikehold og driftsavtale Fremforhandlet forvaltningsavtale med Skagerak Nett AS Gruppen har valgt å se på 5 forskjellige organisasjonsmodeller for administrasjon av veilys. Drøftingen av modellene er gjort ut fra hensyn som økonomi, eiers mulighet til styring, kompetanse, langsiktighet i planlegging. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Resursbruk Veilyskapitalen i Vestfoldkommunene er ca 550 mill. Vedlikeholdskostnadene årlig er på til sammen ca 10 mill. Det er ingen sikre tall for dagens kostnader på forvaltningen. Oppfølging av en ny kontrakt vil inneholde forhold som krever noe mer ressurser for å oppnå ønsket virkning av avtalen, ca 1 årsverk. I tillegg vil det være behov for å møte nye myndighetskrav, ny teknologi samt ønsker fra eierkommunene.   I dagens modell utføres en del forvaltningsoppgaver hos Skagerak Elektro AS fordi kommunene mangler kompetanse i tillegg til kommunenes innsats. I en konkurranseutsetting vil dette bli synliggjort. Til slike oppgaver vil det fremfor å ansette egen ressurs være aktuelt å leie inn/engasjere spesialkompetanse. For å gjøre dette praktisk kan det være en fordel å knytte seg til en konsulent etter en prekvalifisering. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Resursbruk (forts.) Statens vegvesen har foreløpig registrert en besparelse ved konkuranseutsetting av driften på 10% til 15%. Kommunenes nett er mer integrert i Skageraks eget nett og det antas at besparelsen vil bli lavere. Det krever imidlertid en god oppfølging av kontraktene. Vegvesenets nett er i hovedsak nyere og bygget som rene veilysnett. I noen grad er riksveibelysningen forsynt via kommunens nett. Det er for det meste godt definert/dokumentert. Alt dette bidrar til at det er lettere for en entreprenør å gi ”riktig” pris 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

Kostnadsanslag på forvaltningskostnader Summen av kommunenes egne utgifter og verdien av den forvaltningen som kjøpes av entreprenøren i dag er anslått til 1.100.00,- kr. Sammen med en antatt besparelse på 550.000,- som følge av konkurranseutsetting vil vi kunne styrke oppfølging av kontrakter og gi noe rom for konsulentbistand for bestemte oppgaver Det vil være viktig at den enkelte kommune kan dokumentere sine egne veilysnett slik at kontraktene blir fullstendige tilleggskostnader minimaliseres. Dette vil kreve ekstra resurser i oppstarten. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Gruppas vurderinger Veilys er viktig for trafikksikkerhet og trygghet Kompetanse og resurser må styrkes som en følge tap ved salg av e-verk. Konkuransetsetting av forvaltning er for kosnadsusikkert nå. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

Gruppas vurderinger (forts.) Foretrekker vertskommune pga. nærhet til veiteknisk miljø. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Vurderinger (forts.) Andre forhold Samordning i 12k-veiforum Viktig med god dokumentasjon Nødvendig med ekstern hjelp. Prekvalifisering av konsulent For å ivareta en best mulig samordning av veilysoppgavene og møte de fremtidige utviklingsoppgavene og myndighetsendringer som vi vet vil komme foreslås inkludert i mandatet til det nyopprettede veiforum. . Nåværende arbeidsgruppe bør finne den mest egnede metoden samt å beskrive et oppdrag for arbeidet. Første oppgave vil være å utarbeide et konkurransegrunnlag for drift og vedlikehold 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Konklusjoner Vertskommunemodell Balanse i kostnader med en kostnadsreduksjon på konkurransutsettingen av drift og vedlikehold med kr 550 000 Igangsettelser av ”prosjekt dokumentasjon av veilysnettet” Samordning og utvikling av veilysoppgaver tillegges mandatet til veiforum 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 Fremdrift Prosjekt dokumentasjon av veilys Politisk behandling prosjektrapport veilys Politisk behandling vertskommunesamarbeid Tilsetting i vertskommunen Rammeavtale konsulent Utarbeidelse av anbudsdokumenter Inngåelse av drifts- og vedlikeholdsavtale- Politisk behandling? Igangsetting ny entreprenør 01.01.09 ? 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 12K - VEILYSSAMARBEID Veilysnorm Baserer seg på tidligere norm brukt i kommunen mener tilpasset vegvesenets normaler Normen må være dynamisk slik at ny kunnskap og teknologi kan innarbeides etter råd fra veiforummet. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

Innkjøpsordninger kraft, linjeleie 12K - VEILYSSAMARBEID Innkjøpsordninger kraft, linjeleie Kraft kjøpes felles i markedet. Dette anbefales videreført. Linjeleie. Alternativ med 2 timer frakobling gir minst 11% lavere nettleie. Kommunen kjøper strøm ved fellesavtaler. Med de opplysninger som er hentet inn her har ikke gruppen funnet ut at det er noen alternative former for strømkjøp som vil gi en besparelse innenfor veilys. Strømomsetning er basert på børshandel og døgnvariasjoner i strømpris blir gjenspeilet i meglerpris og ikke i tariff. Det er vilkår for når strømmen kan kobles fra. Det er ukjent at det har vært slike utkoblinger i vårt område. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 12K - VEILYSSAMARBEID Forslag til tiltak Rapport om ”veilys 12k” datert 08.06.07 legges til grunn for det videre samarbeid om veilysområdet innen 12k. Dette innebærer at det utpekes en vertskommune for veilysspørsmål slik som beskrevet i rapporten. Det fremmes en sak for Vestfold fylkeskommune med krav om at fylkeskommunen overtar eierskap for veilyset langs fylkesveiene. Prosjektgruppen for veilys utarbeider forslag til sak. Vertskommunen gis i oppdrag å konkurranseutsette drift- og vedlikehold av veilyset for 12k- kommunene. Med de opplysninger som er hentet inn her har ikke gruppen funnet ut at det er noen alternative former for strømkjøp som vil gi en besparelse innenfor veilys. Strømomsetning er basert på børshandel og døgnvariasjoner i strømpris blir gjenspeilet i meglerpris og ikke i tariff. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007

12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007 12K - VEILYSSAMARBEID Forslag til tiltak Forslag til ”Kommunal veilysnormal 12-k” datert 08.03.07 anbefales som normal for 12k-kommunene. Tariff for linjeleie (nettleietariff) NUL3 benyttes til drift av veilys. Det løpende samarbeid om veilys vil foregå innenfor rammen av 12k veifaglig forum. Saken oversendes kommunene for videre behandling. Prosjektgruppen for veilys utarbeider forslag til felles kommunestyresak.  Med de opplysninger som er hentet inn her har ikke gruppen funnet ut at det er noen alternative former for strømkjøp som vil gi en besparelse innenfor veilys. Strømomsetning er basert på børshandel og døgnvariasjoner i strømpris blir gjenspeilet i meglerpris og ikke i tariff. 12K-veilys - Bjørn Myhre - 21. juni 2007