Oversikt over rammeplanene Ulikheter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Evaluering av oktober på blå
Advertisements

Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Månedsevaluering november 2011
SENTRUM BARNEHAGE Utarbeidet i 2010
Språk, Tekst og Kommunikasjon
INFORMASJONSHEFTE BJØRNEBARNA
Oslo Kommune Karen Lassen
Rolighetsmoen barnehage
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Ny rammeplan for barnehagen
Religion, etikk, filosofi: Ny Rammeplan for barnehagen
Konferanse om ny rammeplan for barnehagen Loen 24. mars 2006
KALENDERUTGAVE 2012/2013 SOLGLØTT ELVETUN BARNEHAGE Elvetun barnehage
På barnehagens lunsjmeny!
Evaluering av november på Blå avdeling:
Vi henter inspirasjon fra barnas livsglede og positive energi.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
"God bagasje på livets reise."
Valgfag på Kastellet skole
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
:58 Ullensaker1 Svarlogg.
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Avdeling: Gul Tema: Luft og påske.
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
Estetisk kompetanse og skapende virksomhet
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Lekens betydning for læring av matematikk
3 Årsplan Disen Gård Kanvas-Barnehage.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Enkel versjon av juleevangeliet til adventsamlingene Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride.
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Månedsplan for september Temaet for denne måneden: Meg selv Målet for denne perioden er å gi barna kjennskap kroppen 1 Gruppe 1: tema inne Gruppe 2 og.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride ranke Bjørnen sover Små rumpetroll Med krøllet hale.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
Barnehagens innhold skal være allsidig og variert, og utformes slik at hvert enkelt barn får opplevelser og erfaringer som støtte for sin utvikling av.
Sluttevaluering De syv
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Periodeplan for SOMMERLY Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Månedens pedagogiske tips: Lag dere en god november!
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Ny Rammeplan – ny praksis?
PROGRESJONSPLAN 1-3 ÅR NÆRMILJØ OG SAMFUNN ANTALL, ROM OG FORM
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
SENTRUM BARNEHAGE Utarbeidet i 2010
Samarbeider med Kløver fra uke 26.
Foreldremøte Odderøya barnehage
BRANNVERNUKE EVALUERING OG OPPSUMMERING AV SEPTEMBER
Utskrift av presentasjonen:

Oversikt over rammeplanene Ulikheter Natur, miljø og teknikk 1995 3 ½ side Inndelt i avsnittene: Barn og natur Mennesket Dyr, vekster og klima Natur og friluftsliv Naturfenomener, krefter og prosesser Grunnleggende matematikk Tekniske hjelpemidler i hverdagen Natur, miljø og teknikk 2006 3/4 side Delt i to avsnitt uten tittel: Første avsnitt handler om målene, hva barna skal oppleve, erfare og lære. Andre avsnitt handler om hvordan personalet skal arbeide for å nå målene.

Oversikt over rammeplanene Ulikheter Natur, miljø og teknikk 1995 Med matematikk Detaljert i beskrivelse av emner og aktiviteter Natur, miljø og teknikk 2006 Uten matematikk Mindre detaljert. Fastsetter temaer og emner, men overlater til pedagogen å bestemme aktiviteter

Oversikt over rammeplanene Likheter Naturen som kilde til opplevelse og kreativitet, skjønnhetsinntrykk Barna skal bli kjent med planter og dyr, landskap, årstider og vær Innsikt i natur og miljøvern, samspillet i naturen. Friluftsaktiviteter og utelek. Iaktta, undre seg, bruke sansene Matproduksjon Eksperimentere og få erfaring med fysikk, teknikk og kjemi. Få kunnskap om livsstadiene, fødsel, vekst, aldring og død

Oversikt over rammeplanene Konklusjon: I det store og hele er det ikke store forandringer

Nye punkter til emneplanrevisjonen Barn skal få en begynnende forståelse av betydningen av en bærekraftig utvikling, og personalet må kunne velge litteratur og aktiviteter som fremmer en slik forståelse Barn skal få erfare hvordan teknikk kan brukes i leken og hverdagslivet Barn skal få innsikt i produksjon av matvarer Barna skal få begynnende kunnskap om fødsel, vekst, aldring og død Studentene skal kjenne til hvordan IKT kan brukes i barnehagen, f. eks. i forbindelse med digitalkamera, men også hvor de selv kan søke informasjon på internett.

Nye punkter til emneplanrevisjonen Likestillingsaspektet må fremheves Ta hensyn til barn med spesielle behov, bl. a. innvandrerbarn Studentene skal kjenne til den naturfaglige del av den samiske kulturen, f. eks. den samiske stjernehimmelen 0-3 åringene må tydeliggjøres i emneplanen

Naturfags plass i forhold til de 6 andre fagområdene Kommunikasjon, språk og tekst Begrepslæring Variert ordforråd Samtale Kropp, bevegelse og helse Friluftsliv og uteliv til ulike årstider Natur- og miljøvern Kunnskap om menneskekroppen Kosthold Forebyggende helsearbeid Førstehjelp

Naturfags plass i forhold til de 6 andre fagområdene Kunst, kultur og kreativitet Bruk av forming, tekstskaping, musikk og drama både i forbindelse med å bearbeide opplevelser, og læring av fagstoff Naturmaterialer Utvikle barnas estetiske sans og kreativitet gjennom opplevelser, undring og sansing i naturen Gi barna kjennskap til tradisjoner, myter og fortellinger knyttet til naturfaglige tema Etikk, religion og filosofi Etikk i forhold til natur Menneskets syn på natur

Naturfags plass i forhold til de 6 andre fagområdene Nærmiljø og samfunn Ved aktiviteter i naturen, bli kjent med nærmiljøet og ressursene der Bli kjent med historiske forandringer i naturen i nærmiljøet Natur og nærmiljø i forhold til innvandrere Naturfag og likestilling Antall, rom og form Sortere, systematisere, sammenligne Bruke måleredskaper Form, farge, materiale