Kunnskapsnasjonen Norge – en realistisk fremtid uten realfag?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Når kunnskap blir handling
Advertisements

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
Norwegian Ministry of Labour and Government Administration Omstilling og inkluderende arbeidsliv Eirik Lae Solberg statssekretær Sørmarka
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
”KOMPETANSE SOM REGIONAL UTVIKLINGSFAKTOR” Kystnæringssenteret, Sortland Onsdag 12. desember kl – NÆRINGSLIVETS KOMPETANSEBEHOV v/ Marit Liberg,
Privat finansiering av medisinsk og helsefaglig FoU Ole Wiig NSG – Seminar “Private aktørers rolle i medisinsk og helsefaglig forskning” Gardermoen.
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Satsing på MNT •Norge har siden 2002 hatt nasjonale strategier for satsing på MNT •Startet med resultatene fra PISA og TIMSS.
Kunnskapsnasjonen Norge – en realistisk fremtid uten realfag?
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag til formannskapet Økonomiplan En presentasjon av Foreløpig forslag.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Lønnsom og bærekraftig vareproduksjon i framtidens Norge Innovasjon i vareproduserende industri - hvilken rolle skal forskningen spille? Eirik Normann,
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
NHD Torbjørn Digernes, Rektor Forskningsbasert nyskaping Torbjørn Digernes, Rektor.
Forskerutdanning og karriereløp Kjersti Baksaas-Aasen kjersti. baksaas
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
2 Internasjonal mobilitet i norsk høyere utdanning Margrete Søvik UMB,
St.meld. nr. 20: Vilje til forskning
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Kunnskapslandet Norge. Skolen er bedriftenes viktigste leverandør.
NIFU STEP Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning Hvor bra har dagens norske forskere det? Tekna seminar 15.
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Realfag og ingeniørutdanning Visjon: Å bli regional industris første valg som kompetanse- og FoU-samarbeidspartner Helhetlig kunnskapskjede: Næring – Forskning.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Maiken Engelstad, MPH, DPhil
Energipolitikk Utfordringer for framtida
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Gauldals konferansen 2. nov. 2011
Stiftelsen Elektronikkbransjen. I verdi +3,0 % Totalmarked første halvår.
1 Bedriftssamarbeid som middel for økt rekruttering Et case fra Høgskolen i Vestfold 24. Okt 2008 v/Marius Imset.
Innledning ved BioHus konferansen
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Å studere etter Kvalitetsreformen Per Olaf Aamodt.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Gapet mellom behov og tilbud om læreplasser
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – møte med FAU-ledere Økonomiplan , supplert noe med forslag til Statsbudsjett.
Tjenesteyting som næringsutvikling Statssekretær Helle Hammer Nærings- og handelsdepartementet PULS prosjektledersamling 29. april 2003.
Forskningsrådet og nasjonale prioriteringer
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Forskingens betydning for morgendagens næringsliv - har tjenesteytende sektor noen rolle? Paul Chaffey Abelia.
1 Statsbudsjettet Hovedmål og fokus for sektoren Hovedmål: Universiteter og høyskoler skal: gi utdanning av høy internasjonal kvalitet oppnå resultater.
EVU i samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning Seniorrådgiver Helge Halvorsen NHO Avdeling arbeidsliv Miniseminar NRØA.
Nasjonal satsing på TRE – ”Fellessatsing TRE” Tre i bygg Gardermoen
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Fungerer samspillet mellom næringsliv og FoU-miljøer etter intensjonen? Spesialrådgiver Tom Skyrud.
Internasjonalisering ved universiteter og høgskoler Hvilke trender ser vi? Susanne L. Sundnes Lansering av Indikatorrapporten 28. september.
Tilstanden i MNT-fagene og Kunnskapsdepartementets oppfølging Steinar Johannessen, UH-avdelingen, KD.
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
NIFU STEP Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning Det norske forsknings- og innovasjonssystemet – statistikk.
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Betydningen av tidlig og langsiktig forankring i institusjonenes ledelse Finn-Eirik Johansen, visedekan for forskning, Det matematisk-naturvitenskapelige.
Utskrift av presentasjonen:

Kunnskapsnasjonen Norge – en realistisk fremtid uten realfag?

Et innspill om forskning og høyere utdanning innen matematiske, naturvitenskapelige og teknologiske fag Fra Det nasjonale fakultetsmøte for realfag og Nasjonalt råd for teknologisk utdanning

Norge trenger topp kompetanse i naturvitenskap og teknologi Teknologisk utvikling er basert på grunnleggende naturvitenskapelig kunnskapservervelse. En langsiktig velstandsvekst vil skje som resultat av teknologiske nyvinninger. Høyt utdannet arbeidskraft har en nøkkelrolle. En kunnskapsnasjon er avhengig av sterke forsknings- og utdanningsmiljøer innen matematikk, naturfag og teknologi (MNT). Gode forskningsmiljøer innenfor disse fagene er avgjørende for å kunne møte utfordringer knyttet til energi, klima, mat og helse. MNT-fag er en viktig motor for innovasjon og næringsutvikling både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi må være internasjonale for at våre forskningsmiljøer og kunnskaps- bedrifter skal kunne følge med i den globaliserte kunnskapsutviklingen (absorpsjonsevne).

Fra konferansen ”Kompetanse og arbeidsliv” april 2008 (Norsk Industri) Mangel på teknisk-naturvitenskapelig arbeidskraft er en flaskehals for norsk industri (President Tekna, Marianne Harg) Vi må ikke svartmale situasjonen, det brukes stadig mer penger i offentlig finansiert forskning (Statssekretær NHD, Øyvind Slåke) Det er påfallende at vi ikke investerer mer i gode tider (Direktør Kompetanseavdelingen Norsk Industri, Carla Botten-Verboven)

Andel i alderen med høyere utdannelse som har real- og ingeniørfagsutdannelse (2004). Kilde: OECD, Education at a glance 2007 [%] Liten andel realister med høyere utdanning i Norge

Utviklingen har gått i gal retning de siste år I Det er for få søkere til høyere MNT-utdanning i forhold til behovet. NIFU-STEP har kartlagt et årlig behov på minst 1000 ferdige PhD- kandidater tilhørende MNT-fagene innen år 2016*. I 2007 ble det produsert 389**. Antall heltidstilsatte lærere med fordypning innen realfagene er synkende. I 1998 var 52 % av realfagslærerne over 50 år. I 2006 har denne prosentandelen økt til 60 %. MNT-fagene er det eneste fagområdet innenfor UoH-sektoren som de senere år har opplevd en reduksjon i antall faste forskerstillinger innenfor FoU. * I følge Scenario B i NIFU STEP sin rapport 12/07 om behovet for Forskerrekruttering i Norge ** I følge NIFU STEP sin statistikk NORBAL Dette er en presisering ut fra notatet denne presentasjonen bygger på. Notatet baserer seg utelukkende på scenarioene presentert i NIFU STEP sin rapport 12/07 og ikke på faktiske tall som er presentert her.

Søkere til realfag i videregående skole Økt søkning til realfagene fra 28,8 % i 2006 til 44,1 % i Men; studieforberedende program utgjør bare 32,4 % av alle elever i den videregående skolen. Mao kun 14,3 % av det totale antallet elever i videregående skole leser realfagene = en vekst fra 9,2 % til 14,3 %. I land vi bør kunne sammenligne oss med er i regelen andelen som leser realfag over 30 % og i Finland over 40 %. For mange alternativer som ikke er studieforberedende. For liten andel av de som studerer realfag går faktisk ikke videre med høyere realfagsutdanning. Kilde: Utdanningsdirektoratet

Søkere til realfag i videregående skole Økt søkning til realfagene fra 28,8 % i 2006 til 44,1 % i Men; studieforberedende program utgjør bare 32,4 % av alle elever i den videregående skolen. Mao kun 14,3 % av det totale antallet elever i videregående skole leser realfagene = en vekst fra 9,2 % til 14,3 %. I land vi bør kunne sammenligne oss med er i regelen andelen som leser realfag over 30 % og i Finland over 40 %. For mange alternativer som ikke er studieforberedende. For liten andel av de som studerer realfag går faktisk ikke videre med høyere realfagsutdanning. Kilde: Utdanningsdirektoratet Nasjonalt ca. 9% nedgang i antall søkere til MNT-fag i perioden Kilde: SSB Nasjonalt ca. 9% nedgang i antall søkere til MNT-fag i perioden Kilde: SSB

Primærsøkere til real- og teknologifag (Fra NIFU STEP 15/2008)

Heltidstilsatte lærere med fordypning innen realfagene (hovedfag, siv.ing., cand.mag., antall) Kilde: AAD (1998 og 2002), KS ( ), Figur utarbeidet av MNT- forum Over 50 år: : 52% : 62% : 62% : 59% : 60%

Andelen fast FoU personale går ned i MNT fag (kilde NIFU STEP)

Relativ utvikling i totalt antall FoU årsverk (1995=1.0, kilde NIFU STEP) Medisin og helse Samfunnsfag Humaniora MNT Landbruk og fiske

Utviklingen har gått i gal retning de siste år II I tiårsperioden fra 1995 til 2005 har finansieringen av MNT forskning hatt den svakeste realveksten blant alle fagområdene i universitets-, høgskole- og instituttsektoren sett under ett. Doktorgradsstipend er sterkt underfinansierte for MNT-fagene og UHR har vist at prosjekter med betydelig IT bruk og/eller tung eksperimentell aktivitet er underfinansierte med 100 – NOK/år. Det er for liten investering i vitenskapelig utstyr. Totalt for sektoren gikk 4% av de samlede FoU-kostnadene i 2005 til vitenskapelig utstyr. For MNT-fagene har det de siste 15 år vært en fallende andel. Dette er spesielt kritisk for MNT-fagene, hvor tilgangen på avansert vitenskapelig utstyr er avgjørende for å kunne drive god forskning.

Fagområdenes relative andel av utgifter til FoU i UoH- sektoren

Prosentvis andel til investeringer i vitenskapelig utstyr i perioden (kilde NIFU STEP)

Behov for vitenskapelig utstyr Kartlagt behov for avansert vitenskapelig utstyr fordelt etter fagdisipliner. Kilde: Behov for vitenskapelig utstyr, databaser, samlinger av vitenskapelig materiale og annen infrastruktur, Norges forskningsråd 2004

Det har så langt vært mange utredninger, men lite bevilgninger……. Handlingsplanen må iverksettes raskt!

Gjennomføring Tiltakene for å gjennomføre en MNT-dugnad kan deles i følgende hovedkategorier:  Rekruttering (utdanning og forskerutdanning, omstilling og fornyelse)  Fag- og disiplinutvikling (spissing, forskningsledelse)  Utstyr og annen infrastruktur (vitenskapelig utstyr)  Internasjonalisering (attraktiv samarbeidspartner)  Samhandling med næringsliv

Profil på dugnaden Dugnaden bør ha en overvekt mot de eksperimentelt tunge fagene. Øke basisbevilgninger til UoH, bl.a. for å kunne rekruttere inn gode forskere – spesielt kvinner. Økt forskerrekruttering opp mot 2500 nye PhD, økt satsing på nærings PhD. Bevilgninger til vitenskapelig utstyr  over institusjonenes budsjetter  til Forskningsrådet i form av programmer for avansert vitenskapelig utstyr og storutstyr. Viktig med insentiver for forskningbasert nærings- og samfunnsutvikling.

Gi realfagene vind i seilene !!!! Realiteten: Nedskaler! Samfunnsoppdraget: Fortsett, oppskaler! MNT er rigget for mer – har stort potensial!