En blåkopi av et lakseslakteri? SINTEF Fiskeri og havbruk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
Advertisements

Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
Erfaringer fra 8 års (2004 – 2011 ) Krabbefiske
Krav til sikkerhet ved brann i kap
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
Førsteamanuensis/Psykologspesialist Leif Edward Ottesen Kennair
Vinnerne i laksemarkedet Agenda – Prisene for 2011 og 2012 nå – Hva avgjør prisene? – Spot eller kontrakter best? – Forsikring mot.
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
VG Fiskeriutdanning 14 skoler langs kysten 20 klasser VG1 Naturbruk
SKREI Arne Antonsen Skrei - kvalitet • Skreien har kanskje verdens beste fiskekvalitet • På grunn av lang svømmetur fra Barentshavet.
TEKNISK INFORMASJON! • Levert energi ca kWh • Drifts-tank 223l • Tank temp C • El. tilsats 0-7,5 kW • Varmtvann C • Varmtvannsslynge.
Høsting av energi Erfaring fra forsøk på Gjennestad
Stans spredning av PD til Midt - Norge
Hummer på Kvitsøy - status
MARKEDSBASERT FORVALTNING Stein Ivar Steinshamn Senter for fiskeriøkonomi SNF.
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Saltfisk – hva gir best kvalitet og utbytte
Grønn frokost i Hillevåg
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Agenda Hvorfor elbil? - Miljø / luftforurensning - Energi
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Avfallshåndtering 100 kg avfall 600 kg luft 77 kg CO2 og H2O
Forvaltning av PD ; er dagens regelverk godt nok ? Havbrukskonferansen AqKva, Stord, Paul Negård Mattilsynet Nasjonalt Senter for Fisk og Sjømat.
Forebygging og betydning!
SIB5002 BM2 - Miljøteknikk: ”Håndtering og behandling av avfall” v/ Aage Heie, Inst. for vassbygging, NTNU, og InterConsult Group ASALysark 1 Avfallshåndtering.
Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren
Superkjøling av torskeloins
Velkommen til TrygVesta
1 Nils Olsson Inst. for bygg, anlegg og transport, NTNU SINTEF Teknologi og Samfunn Ingrid Spjelkavik SINTEF Teknologi og Samfunn Oslo 25. Oktober 2007.
Norwegian Salmon Et hav av muligheter Høstkonferansen Møre og Romsdal Havbrukslag Therese Log Bergjord Pan Fish ASA.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Produktivitetskonferansen innspill og oppsummering Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Regulering av markedstilførselen - markedets, næringens eller myndighetenes ansvar? Lisbeth Berg-Hansen, Årsmøte Trøndelag Fiskeoppdretterlag, 8. mars.
Tøff konkuranse! Forholdet mellom Norge og Chile
Høring finanskomiteen vedrørende Statsbudsjettet for 2007 Geir Ove Ystmark direktør FHL industri og eksport Agnar Moe direktør FHL fiskemel.
Energieffektivisering – fokus på bygget eller systemet ?
Insekticider - toksikologi
Varmepumpe.
Akvakultur i Trøndelag
Leveringsmuligheter for sorterte fraksjoner i distriktene
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
Rømmingssikker not for torsk
Teknologiutvikling for Lønnsom foredling av Oppdrettsfisk =
Effektiv og automatisert yngelproduksjon av torsk, er det mulig?
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
NOx MÅLINGER - ALTERNATIVE METODER
”Brukerstyrte forskningskvoter”
Hvordan få en økonomisk dimensjon på investeringens godhet? Svein Sandbakken Temadag 6. Mai 2010.
Varmere klima – helseutfordringer ved oppdrett av fisk
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Årsmøte Åland, Roar Telle
Design evalueringsstudie ART 08/09 Frode Svartdal, Knut Gundersen Oppdatert 20. november 2008 Frode Svartdal.
Dr.ing. Jan Tore Pedersen
Sand i vann, det går an - Abrajet
Torskenot -Riktig valg av not i oppdrett av torsk
Nor-Fishing 2014 Informasjon om fangstbehandlingsprosjekter Roar Pedersen, Fagsjef Fartøyteknologi, FHF.
Ny bløggemaskin for villfisk
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Teknologi for et bedre samfunn Velkommen til Avslutningsseminar ”Automatisk fangstbehandling av hvitfisk om bord på snurrevadfartøy” 1 Nor-Fishing 21..august.
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Eller: hvem skal bygge landet? Gode valg i utdanningssystemet.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Standardisering Nico Keilman Demografi grunnemne ECON 1710 Høst 2009.
OPPGAVER MÅL TEKNOLOGI.
Mottakskontroll.
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Krakker/Vagler.
Utskrift av presentasjonen:

En blåkopi av et lakseslakteri? SINTEF Fiskeri og havbruk Slakting av torsk - En blåkopi av et lakseslakteri? U. Erikson SINTEF Fiskeri og havbruk 7465 Trondheim

Fremtidens slaktelinje for torsk SINTEF gjennomfører prosjektet ’Etablering av en etisk, standardisert slaktelinje for oppdrettstorsk’ (2005-2007) Kan dagens slaktelinje for laks benyttes med godt resultat? Eventuelt, hvilke enhetsoperasjoner bør endres? Eller - bør en tenke ’nytt’?

Fra oppdrettsmerd til slakteri - Levendefisktransport med brønnbåt - Kan transportere større biomasse fisketetthet (kg/m3)? Hvordan fordeler fisken seg i vannsøylen? (Vannkvalitet)

Typisk prosesslinje for slakting av laksefisk 4 – Future ? 3 - Present 2 – ’Past’ 1 - ’Past’ Alternatively : Well-boat

Prosessering av laksefisk Noen typiske nøkkeltall Sultetid 1 – 2 uker Fiskevekt 2 – 7 kg Biomasse per skift (7 timer) 100 tonn↑ = 15 000 kg time-1 or 3000 individer time-1 (størrelse 5 kg) Kroppstemperatur 4 - 18 oC

Torsk: Aktuelle bedøvelses- og avlivingsmetoder RSW levendekjøling (innbefatter CO2) ’Percussion stunning’ (slag i hodet) - alternativt ’iki jime’ (pigg inn i hjernen) : avliving Elektrisk bedøvelse Eugenol (AQUI-STM)* Utblødning i RSW eller i luft : avliving Andre? * p.t. ikke tillatt i EU og Norge

Levendekjøling kombinert med mild karbon- dioksid bedøvelse i oksygenmettet RSW RSW tank 30 - 40 m3

’Percussion stunning’ Fisken bedøves/avlives enkeltvis med slag i hodet (Kapasitet per ’stunner’: >1 fisk sek-1)

Mulige bedøvelsesmetoder Elektrisk bedøving Individuelt eller i bulk Kontroll over viktige parametere (spenning, strøm, frekvens, tid…) av avgjørende betydning ! Eugenol / AQUI-STM Bedøvelsesmiddelet tilsettes vannfylt kar Prinsipielt, en meget enkel metode P.t. tilbakeholdstid for konsum i EU og Norge

Hvordan skal en måle optimalisert håndtering og slakting av torsk? Stress- og fiskevelferdsindikatorer Produktkvalitet Atferd Blodprøver (pH, Na+, K+, Cl-, glukose, laktat, hematokrit, kortisol…) Muskelprøver – initiell pH: indikator på håndteringsstress Tid før dødsstivhet (rigor mortis) inntreffer = ’vindu’ for pre-rigor prosessering Effekt på sluttproduktet (kvalitet på filet: merd vs prosessert fisk)

Stressindikator: pH i hvit muskel ved tid død pH område i levende fisk: pH 7.4 ± 0.1 : Hviletilstand pH 7.1 ± 0.1 : Delvis stresset pH 6.8 ± 0.1 : Utmattet fisk Direkte koplet til pre-rigortid Kan påvirke filetkvalitet

Erfaring fra slakterier for laksefisk: Kjøling Erfaring fra slakterier for laksefisk: Kan være vanskelig å holde kjernetemperatur < 4 oC ved pakking Store kostnader forbundet med ’transport av is’ i kjølekjeden Derfor: Lavere pakketemperatur ønskes Ved: Tradisjonell kjøling (RSW levendekjøling og kjøling av død fisk i buffertank) Superkjøling (-1 til -3oC). Kan også gi lenger holdbarhet

Forskjeller på torsk og laks som kan ha betydning for slakting og prosessering Levendetransport - Torsk mer robust (?) Anatomi – Justering av maskiner eller nytt utstyr nødvendig Konsistens – Torskefilet et mer ømfintlig råmateriale (filetspaltning mer utbredt?)

Slaktelinje for torsk - Oppsummering Mål En standardisert slaktelinje skal etableres Etisk forsvarlig håndtering, bedøving og avliving Minimalisere håndteringsstress (’rested harvesting’, lang pre-rigortid) Produktkvalitet (filet) som fra merd Høyt utbytte, legge til rette for høy utnyttelsesgrad (biprodukt) Kjernetemperatur ved pakking (-3oC < Tkjerne≤ 0oC) Spesielt fokus på enhetsoperasjonene Ilandføring av fisk Bedøvings- og avlivningsmetode Bløgging og utblødningsmetode (direktesløying?) Kjøling/kjølemetode Dessuten Høy automatiseringsgrad, sortering og kvalitetskontroll ved for eksempel maskinsyn