Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren"— Utskrift av presentasjonen:

1 Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren
Kristin Tolstad Uggen Sintef Teknologi og samfunn Trondheim 10/

2 Innhold Introduksjon - hvem er vi Ulike typer planleggingsverktøy
Erfaringer og prosjekteksempler Fremtidig arbeid

3 Introduksjon – hvem er vi
Avdeling Industriell Økonomi Bedriftsøkonomi Samfunnsøkonomi Informatikk Operasjonsanalyse Matematikk Prosjektportefølje Mange bransjer Offentlig sektor Olje og gass Næringsmiddel Vareproduksjon Transport Optimering og simulering Verdikjedeplanlegging Produksjonsplanlegging Prognoser Produksjonsimulering Lokaliseringsanalyser

4 Planleggingsnivåer

5 Prognoser I ”begge ender” av verdikjeden
Tilførselsprognoser Råvaretilgang på nasjonalt/regionalt nivå Kvalitet på råvarer på regionalt/lokalt nivå Markedsprognoser Langsiktig på nasjonalt/regionalt nivå Kortsiktig på regionalt/lokalt nivå Markedsaktivitetsprognoser Som egne modeller og som hjelpeverktøy for planleggingsmodeller

6 Produksjonsplanlegging

7 Skjæreoptimering Mål Forbedre ressursutnyttelsen på skjærelinjene
Forbedre kundetilfredsstillelsen Deterministisk optimeringsmodell som dekker verdikjeden fra inntransport til slakteri til uttransport fra skjærelinje Styres av etterspørsel etter ferdig skjærte produkter og tilførselen av dyr To ulike horisonter Operasjonell – flere ganger om dagen “Taktisk” – to uker til en måneds horisont

8

9 Resultater skjæreanlegg
Lager brukes som “sparing” for å minimere mangler

10 Verdikjedeplanlegging

11 Verdikjedeoptimering i Gilde
Stokastisk optimeringsmodell Dekker hele verdikjeden, fra råvare til marked – alle anlegg Er etterspørsels- og tilgangsdrevet Bruker prognosemetoder og scenariegenerering for å beskrive usikkerhet i etterspørselen Langsiktig – opptil ett års horisont Mål: Øke verdiskapningen rundt verdifulle råvarer Utnytte råvarene optimalt Hvordan? Bruke alle fasiliteter i verdikjeden til å balansere tilgang og etterspørsel (nasjonalt ikke regionalt fokus)

12 Verdikjedeoptimering i Gilde
Effekter Bedre kapasitetsutnyttelse Større fleksibilitet Bedre lagerstyring/bufring for sesongvarer Identifisering av flaskehalser Økt profitt

13 Produksjonssimulering

14 Simulering Analyse av potensialer for økt produktivitet med en teknisk-økonomisk innfallsvinkel Layout-analyser Kapasitetsanalyser Sårbarhetsanalyser Bemanningsplanlegging Analyse av styringslogikk Verifikasjon ved integrering av teknisk komplekse delsystemer Vil delsystemene ”spille” sammen? Visualisering Hvordan vil tingene se ut? Inkluderer et bredere publikum

15 Lokaliseringsanalyser
Lokalisere og dimensjonere ulike typer anlegg Tar hensyn til transport ut og inn til anleggene

16 Fremover KMB Lønnsom foredling Spesielt for fisk:
Prosjekt delvis finansiert av Norges Forskningsråd Samarbeid mellom mange SINTEF- institutter og NTNU Mange industripartnere Gilde Norsk Kjøtt Hallvar Lerøy AS Aker Seafood Skal fokusere på produktkvalitet gjennom hele verdikjeden Spesielt for fisk: Mange aktører i en verdikjede Mange markeder å velge mellom Ferske produkter har forholdsvis kort holdbarhet


Laste ned ppt "Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google