Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, 19.01.2012 Terje Vareberg.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
We are all in the same boat together We are all in the same boat together! We have a policy to lessen the differnces between our white collar and.
Praktisk ledelse og risikostyring av virksomheter, Del 3:
Er det fortsatt grunnlag for sterk vekst i REGIONSPAREBANKENE?
Organisasjoner for en grønnere fremtid !
Grunnkurs B, EU-kurs 2 Ilsetra Kari Sollien.
 Non- profit selskap - ”eid av idretten for idretten”  Selskapets styre skal inntil videre bestå av 4 personer. • Tommy Olsen, styreleder • Eskil Ervik,
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Økende behov for markedsinput i produktutviklingsprosessen
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
8 Det politiske systemet i Norge
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Brukermedvirkning i interkommunalt samarbeid Øyer 24. Oktober 2012 Arne Leite.
En utbyggers perspektiv
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
VALGKOMITEENS ARBEID i KLUBB - KRETS
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
Gode historier til media - tilretteleggernes rolle AB-konferanse Drammen 2007 Informasjonssjef Per Christian Langset.
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Norsk Hydros konsekvensutredning (KU) –forutsetter aktivt engasjement fra næringslivet Gass-ROR (6 kommuner i Romsdal) –vedtatt strategiplan for Ormen.
Livet som fagskolestudent
<Sted>, <Anledning>
,. Om meg selv Stilling/verv: Arbeidsoppgaver: Utdanning/bakgrunn:
Hamar kommunes eierskap i selskaper og foretak Folkevalgtopplæring 23
Leverandørnett Ormen Lange
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Dialogkonferanse Faglig råd for Naturbruk _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Departementets styring og styrenes rolle
Strategiplan Vedtatt av styret i Landbrustjenester Hedemarken 25.febr
Seminar om styrearbeid « Erfaringer fra styrearbeid, ulikheter Sverige - Norge, kvinnekvotering i Norge » 1.
CAKE session no. 4 Stille avvik. Siden sist … Forrige CAKE session handlet om læring og buddysystem Buddygruppen arbeider nå med å gå gjennom innspillene.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Styrer og mangfold Styreakademiet 15. september 2005 Elisabeth Grieg.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Modellkommunene Hva er unikt?
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
IPFS Mandat Faggruppen skal arbeide med å øke forståelsen for at Kyststaten, sjøfarts-, fiskeri- og oljenasjonen Norge har store maritime interesser i.
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
JUS102 Advokat Lars Baklund. AS/ASA – Generalforsamlingen Asl og asal kapittel 5 Selskapets øverste myndighet jf. asl § 5-1 Alle aksjonærer har møterett.
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Frittstående kurs Vi gjennomfører årsmøtet Robert Olsvik.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
1 Jostein Frøyland Styredag BIoktober 2005 Styrearbeid i godvær og i storm  Hva og hvem er TINE?  TINEs rolle i samfunnet  Arbeidet i styret i TINE.
Valgkomite sitt forslag Funksjonærmøte 2015 Innstilling levert av valgkomite bestående av: Silje Meskestad Ingunn Våer Tore Flesjø.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Frokostseminar, styreutvikling v/Leif Frode Onarheim, Norscan Partners AS.
Styrearbeid Tromsø 29. september. Vi som er her Innlogg.
Eierstyring Sigdal kommunestyre 16. – 17. januar 2012.
1 Langsiktig verdiskapning- styrets rolle Polyteknisk Forening 26. April 2007 Finn Jebsen.
Presentasjon for Styreakademiet Oslo, 10. februar 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk maner Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Vi holder løftet Vi Holder løftet Om Ressurser og samspill i en familiebedrift ved Tønnes Helge Kverneland Daglig leder TKS.
Styrearbeid i turbulente tider Med fokus på samarbeid styreleder - styre og daglig leder Siri Hatlen 7. mars 2006.
STRATEGISK STYRING OG LEDELSE: FORUTSETNINGE OG BEGRENSNINGER Irene Dahl Andersen Divisjon for psykisk helsevern Sykehuset Østfold.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Åsmund Nyhus Daglig leder
Evaluering av Styret IR IKS Februar 2017 N = 7 Skala fra 1 -6.
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Seniorer i finansnæringen
«Yrkesnettverk» Et rekrutteringsprosjekt i regi av Oslo Vest Rotaryklubb Prosjektgruppe: Agnes Beathe, Cecilie, Per Gustav, Håkon og Nils.
Partienes funksjoner I
Vedtatt av styret i Landbrustjenester Hedemarken
Utskrift av presentasjonen:

Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, Terje Vareberg

Bakgrunn Vedtektene vil generelt omtale organisasjonens hovedoppgaver. Hovedformålet er ofte « å fremme de økonomiske interessene til medlemmene og landbruket for øvrig på kort og lang sikt ved produksjon og omsetning av varer og tjenester « Styrets ansvar og oppdrag er på mange måter gitt av vedtektene: ” Økt lønnsomhet for bonden ” Styrets ansvar reguleres av vedtektene, men også av den alminnelige lovgivning og god styrepraksis 2

Bakgrunn ”Bedrift og folkebevegelse” Samvirkebedrifter er i sin natur komplekse virksomheter å styre Eierne (medlemmene ) er både eiere og kunder/leverandører Eierinteressen er oftest underordnet leverandør/kundeinteressen Samvirkeorganisasjonen er både – Interesseorganisasjon – Bedrift – forvaltningsorgan 3

Bakgrunn Det følger av dette at styringen av virksomheten er krevende og stiller svært store krav til kvaliteten på styrearbeidet Temaet godt styrearbeid har vært viet stor oppmerksomhet i debatten i næringslivet de seinere år. Samtidig er det et tankekors at temaet har hatt lite oppmerksomhet i akademiske kretser ved de toneangivende læresteder. Det fins ingen patentoppskrift på hva som er godt styrearbeid. 4

Styret Kvaliteten på styret og daglig leder (toppledelse) er avgjørende for bedriftens verdiskaping og prestasjoner Samspill og samhandling styret – daglig leder – Styrets viktigste oppgave er å ansette og avsette daglig leder – Et godt samspill mellom styret og spesielt styrets leder og daglig leder er avgjørende for å lykkes 5

Styrets arbeid. De vanskelige sakene Risikoen er ofte stor for at styret bruker for mye tid for å finne ut hvor en har vært og at dette går på bekostning av styrets diskusjon av framtidsperspektivene og hvor en skal videre – Tiltak : Gode rapporter om driften med fokus på avvik og tiltak for å rette opp disse. Strategiarbeidet – Landbrukets framtid – Landbrukspolitikken. Samvirke som gissel – Samvirkebedriftenes situasjon – Markedsutviklingen – Trening i å se konsekvenser, muligheter og utfordringer som følge av alternative utviklingsbaner 6

Styrets arbeid. De vanskelige sakene Omdømmearbeid og kommunikasjonsstrategi stadig viktigere, også fordi varemerkene krever det. – Samvirke en del av verden – Hvem står opp for samvirkeforetaket på en regnværsdag ? – Samvirkeforetaket er som oftest en viktig bedrift i regionen, men hvem vet det ? – Etikk og samfunnsansvar 7

Styrets arbeid. De vanskelige sakene Krisehåndtering. HMS – Praktisk trening – Hvem uttaler seg utad. Arbeidsdeling styreleder – daglig leder Organisasjon, medarbeiderskap, lederutvikling – I stor grad daglig leders ansvar, men styret må ha et overordnet engasjement. Flinke folk er det knapphet på, og de velger sjefen sin – ikke omvendt. Risikostyring. – Et vanskelig område, men styret må forstå, og ha et bevisst forhold til, den samlede risiko som selskapet er eksponert for. 8

Markedsregulering versus marked Tine, Gilde og Prior er svært verdifulle varemerker. Hva betyr det ? Markedsregulering gjelder alle bønder i Norge,og omfatter råvaremarkeder. Myndighetene ønsker konkurranse. Er det bra med konkurranse ? Er det akseptabelt å gå lens for smør ?

Rekruttering av styremedlemmer Styret skal ikke være en ”overadministrasjon” – Ekspertisen skal finnes i bedriften eller den skal kjøpes Viktig med ”treningsarenaer” for læring og utvikling. En særlig utfordring for landbrukssamvirket er at en ofte går direkte fra garden til gigantbedrifter i norsk målestokk. Politisk erfaring og erfaring fra faglag kan være verdifull, men rollen som styremedlem i en bedrift er klart forskjellig fra rollen som politisk valgt eller tillitsvalgt i et faglag. Valgkomiteens rolle. Kompetansekrav som for styremedlemmer 10

Valgkomiteen Bør sammensettes slik at kompetanse og erfaring overordnes landsdel, kjønnsdel og dyreslag. Er minst like viktig som styrene. Medlemmene bør ha fartstid som styremedlem. Må arbeide kontinuerlig, ikke nok med skippertak før valg skal avholdes. Må ha et langsiktig perspektiv for sitt arbeid. Må ha autoritet og integritet og kun ha organisasjonens beste for øyet.

Gode styreteam Et bedriftsstyre er et team ikke et kommunestyre God rolleforståelse er en forutsetning Medlemmene bør utfylle hverandre mht kompetanse og erfaring. God forståelse av samvirkes særpreg, trusler og muligheter. God styrekultur og eierstyringskultur er viktig.

Hvor er kandidatene ? Er verv som tillitsvalgt / styremedlem attraktivt ? Det er knapphet på flinke folk. Hva skal til for at flinke bønder skal bruke tid på slike verv ? Må det bare være bønder i styrene ? Er en for isolasjonistisk i tenkningen ?