Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Nasjonal konferanse Overgangsprosjektet Kunnskapsminister Kristin Halvorsen 7. september 2011.
Handlingsprogram for fylkesveger (19) •Opplegget slik fylkesutvalget har vedtatt •Hva en fylkesvegplan skal inneholde •Temaer som bør ha særlig.
Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Regional delplan for universell utforming i Buskerud
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
Strategisk ledelse og IKT
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Biogass 09 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Biogass 11 Ørlandet 8.mars 2011 Enovas støtteprogram for produksjon av biogass Jens Musum Enova SF.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Fellesprosjektet Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder Rådet for samarbeid med arbeidslivet ved HiT og UiA 6. februar 2013.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Nye forvaltningsoppgaver innen landbrukssektoren Mosjøen 2. Februar 2011 Helge Moldjord.
Informasjonsmøte Bussvei 2020
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Vannområdene Glomma og Grensevassdragene
Frostating på Frosta juni RUP - Fylkesråd Susanne Bratli Regionalt Utviklingsprogram for Nord-Trøndelag 2008.
Sikring av friluftslivsområder Seniorrådgiver Morten Thaulow Molde, 17 juni 2011.
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Planstrategi som nytt verktøy
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Innovasjon Norge sine virkemidler og prioriteringer for ARKTISK LANDBRUK Tenkeloftet 27. november 2012 Gunnar Kvernenes.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Innovasjon Norge – bygdeutviklingsmidler Gartnerdagene, Gjennestad 23
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Hilde Gaard, prosjektleder, Harstad.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk rådgiver,
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk rådgiver,
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk rådgiver,
Utveksling av elektroniske helseopplysninger Storskala utbredelse Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, prosjektleder.
HP 2010 – 2013 (2019) HP for Statens vegvesen gjelder for perioden 2010 – 2019 med hovedfokus på 2010 – Programmet er etatens gjennomføringsplan.
Prosjektområde Ytre Oslofjord Kjell Løkke Leder i Styringsgruppen.
Grønn utdanning – utfordringer
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Et entreprenørsamarbeid som har skapt konkurransefortrinn.
Vannkraft i forhold til Vannforskriften
OPPGAVEOVERFØRING TIL FYLKESKOMMUNEN -BETYDNING FOR KOMMUNENE Hilde Jenssen Stabssjef Fylkesrådsleders kontor.
Planprosess i vannområdet Alta, Kautokeino, Loppa og Stjernøya
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Statsbudsjettet - FFK som aktiv regional utviklingsaktør - Ann Solveig Sørensen KS - Høstkonferansen 2009.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Naturgass til Trøndelag Infrastruktur. Kort historikk - regionalt partnerskap Trøndelagsrådet Nord-Trøndelag fylkeskommune Sør-Trøndelag fylkeskommune.
Regionale forskningsfond
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Næringslivets utfordringer og muligheter i Namdalen – fra et regionalt perspektiv Terje Sørvik fylkesråd for miljø og regional utvikling.
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
Organisering av arbeidet Planutvalg og styringsgruppe Fylkesrådet Prosjektgruppe Fylkesmannen i Nordland, KS, NHO Reiseliv, Norges vassdrags- og energidirektorat.
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
Velkommen KVU E6 Fauske – Mørsvikbotn 4.juni 2014 Konseptvalgutredning KVU E6 Fauske - Mørsvikbotn - Faglig utredning - Politisk beslutningsgrunnlag Strategisjef.
Midler til utvikling av arktisk landbruk
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Regional plan for internasjonalisering i Nordland
TFKs satsing på jordvern
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Tenkeloft på Hurtigruta – i Tromsø 28. november
STRATEGISK NÆRINGSPLAN FOR TROMSØ-REGIONEN - forprosjekt
PLANNETTVERKSMØTE SANDNESSJØEN 30.APR. 2019
Utskrift av presentasjonen:

Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk Kjetil Helstad Plan- og næringsetaten Tenkeloftsamling Nordnorsk Landbruksråd Tromsø 28.11.2012

Arktisk landbruk i Troms 2010 – telen gikk i august 2011 – rekordavlinger, bl.a. mellomlagring av potet i flyhangar 2012 – betydelige naturskader i enkeltområder pga flom 2010: Fylkestinget bevilget 6 milll kr. til kompensasjon, fordelt på 2 mill til grønnsaker (23 stk) og potetproduksjon og 4 mill til grovfor (427 stk). Egenandel på 30% og maksbeløp på 500 000 kr utfordrende (potet og noen kumelkbønder). Enkelte fikk vannet tilbake i august 2012: Flom i indre Troms. Betydelig engasjement på lokalt og regionalt nivå vedr avlingsskadeordniger (egenandel) og naturskadeordninger (egenandel pr eiendom). Tilbakemelding fra nasjonalt nivå – Statssekretær Sandal KRD - regelverket ligger fast.

Landbruksrelaterte vedtak 2011/2012 FTG 35/11: Landbruk i Troms – Status, muligheter og veivalg - Særegenheter ved Arktisk landbruk må benyttes ved utforming av virkemidler i landbrukspolitikken FYR 27/12: Innspill Jordbruksforhandlingene 2012 FYR 215/12: Revisjon forvaltningsplan rovvilt region 8 - Ikke utvidelse av A-sone for bjørn i Indre-Troms FTG juni-12 Interpellasjon: Investeringsstøtte til kraftforbasert produksjoner ut fra betydning for landbruksinfrastruktur FYR tiltredelseserklæring - støtte opp under primærnæringene FTG 35/11: Landbruk i Troms – Status, muligheter og veivalg Utgangspunkt rapport Bygdeforskning utarbeidet for Troms fylkeskommune våren 2011. Fylkestinget er i vedtaket Bekymret over negativ utvikling: antall bruk og produksjon Rekruttering, kompetanse, rovvilt og økonomi/finansieringsordninger viktige tema/utfordringer Avgjørende med en regionalisert landbrukspolitikk med større fleksibilitet for regional variasjon. Særegenheter ved Arktisk landbruk må utnyttes ved utforming av virkemidler i landbrukspolitikken Utvikle plantemateriale tilpasset arktisk klima i endring – nasjonalt ansvar. FYR 27/12 Innspill Jordbruksforhandlingene 2012: Fylkesrådet bekymret over den negative utviklingen som har vært i Tromslandbruket og de dystre prognosene som er for videre utvikling. Kompetanseheving viktig – økt RLK-ramme. Bl.a. til agonomiutdanning for voksne. Avlingsskadeordningen må være tilpassetvilkår Tromsbøndene driver under, bl.a. en slått, mot 2-3 andre steder. Rovviltforvaltning som muliggjør beitebasert husdyrproduksjon i B-soner for rovvilt. Kompetanseheving, bl.a. i melkeproduksjon viktig. Støtte til griseproduksjon ut fra betydning for slakteriinfrastrukturen i Troms. Eggproduksjon ikke prioritert. FYR tiltredelseserklæring - støtte opp under primærnæringene. - Demme opp for den negative utviklingen vi ser med nedlegging av bruk, både ved å satse på nisjeprodukter kortreist mat – men primært ved å satse på det tradisjonelle landbruket. Samarbeid med Nordland og Finnmark - arbeide aktivt for å få et godt politisk samarbeid mellom de tre nordligste fylkeskommunene som er forankret i den politiske ledelsen i Finnmark, Troms og Nordland fylkeskommuner

Regional plan landbruk Troms FTG vedtok oppstart 2.oktober 2012 Utarbeide regional plan for landbruket i Troms. Prosesskrav etter Plan- og bygningsloven (PBL) Samarbeid mellom Fylkesmannen og Fylkeskommunen Vedtas i fylkestinget Styringsgruppa: de 3 Faglagene, Fylkesmannen og Fylkesråd for plan og næring Referansegruppe: Partnerskapet BU-strategier, LO, NHO Vedtak oppstart sak 62/12 september 2012. Regional plan om landbruk etter prosesskrav i PBL. Først utarbeide planprogram, deretter plan med handlingsdel. Er en av planene som skal utarbeides etter regional planstrategi. Regionalt planprogram utarbeides og sendes på høring våren 2013. Skal behandles på fylkestingets juni-samling 2013. Innspill/tilbakemeldinger må komme i løpet av februar til planprogrammet. Her skal bl.a. tema/retning bestemmes. Programmet skal bl.a. sendes på høring med 6-ukers frist før fylkestinget behandler den. Plan skal utarbeides og sendes på høring høsten 2013 og våren 2014. Plan behandles i fylkestinget desember 2013/ våren 2014. Ut fra planen skal det utarbeides handlingsplaner. Planen kan ha regionale føringer knyttet til arealbruk / verne etc. og legge føringer for kommunale planer. FM og FK sekretariat – tett samarbeid. Planprogram behandles i fylkestinger juni-2013 og plan Prosess i tråd med PBLs krav mer omfattende og formell en strategier som ikke er forankret i PBL, som havbruk og mineral.

Forvaltning RLK-midler FK forvalter i 2012 Forvalter 960 000 kr /år. Samlingsbasert Agronomutdanning viktig – oppstart av klasser i 2011 og 2012 13 tiltak støttet i 2012 Søknadsfrist for 2013, 1.mars Div. Typer kompetansehevende tiltak. 2 klasser med samlingsbasert Agronomutdanning startet -. 2011 og 2012. er over 2 år og er på Senja vgs – Gibostad. Forholdsvis få elever med rettigheter – Ikke finansiering over ordinære vgs-midler av betydning. Kriterier for ordningen vedtatt av fylkesrådet fra 2010 – samsvarer i stor grad med vilkår for Nordland og Finnmark. Fylkesplan / RUP og BU-strategier legger føringer.

Andre landbruksrelaterte prosjekt støttet i 2012: Kjefjøsprosjektet 2,27 mill kr Grønt Reiseliv – 1,0 mill kr Grønn(s)mak Landbruksdagan 2012 Kystskogbruket Arktisk landbruk Kjefjøsprosjektet: For aktører som ikke har sanert besetning. Er styrevedtak i Tine. Gjelder også besetninger i Nordland. Tine prosjektleder Grønt reiseliv: FM søker Grønn(s)mak – økt grønnsaksproduksjon. Hovedsakelig Midt-Troms. Tranøy kommune ansvarlig Landbruksdagan – bl.a. Landbrukshelga på, div landbruksrelaterte kurs. Landbruk Nord prosjektledelse Kystskogbruket – 75 000, FK-andel. Er Arktisk landbruk – 50 000 til Nord-Norsk landbruksråd. Er del av satsing som skjer på denne tenkeloftsamlingen.

Takk for oppmerksomheten!